UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (2024)

Techniek, Trucks

Arjan Velthoven

Jarenlang kon je de Nederlandse truckmarkt uittekenen. Zeven merken: DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Renault Trucks, Scania, Volvo. Maar de laatste jaren wordt er danig aan de poort gerammeld en staan nieuwe fabrikanten van veelal emissievrije trucks te trappelen om de Nederlandse markt te betreden. Wat is de stand van zaken? [INHOUD | INDEX TTMnl2023_2_36]

LAATSTE UPDATE – met nieuws over Volta Trucks – op 17 oktober 2023

Allereerst: een nieuw truckmerk op de markt brengen is een kwestie van lange adem. Je moet geduld en doorzettingsvermogen hebben. Vraag dat maar aan Elon Musk van Tesla. Hij kondigde in november 2017 de Tesla Semi aan. Ook voor Europa, maar daar is tot op heden de Semi niet verkrijgbaar. Wel hebben tal van belangstellende vervoerders al een aanbetaling gedaan.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (1)

BYD

BYD, dat staat voor Build Your Dreams, timmert flink aan de weg in Nederland. Onder meer met personenauto’s en de bestelauto ETP3. Onder de noemer BYD eTrucks heeft het bedrijf sinds 2021 ook elektrische trucks in de aanbieding. Dat zijn de 7,5-tons 4×2-bakwagen ETM6 en de 19-tons 4×2-bakwagen ETH8. De ETM6 is diverse malen verkocht afgelopen jaar, al noemt BYD geen aantallen. De eerste exemplaren van de ETH8 worden eind dit jaar, begin 2024 afgeleverd, zo is de planning. BYD beoogt voor dit jaar een verdubbeling van de afzet van 2022. Bluekens EV in Breda is de dealer voor Nederland. BYD zoekt naar mogelijkheden om ook andere dealers in Nederland aan te stellen. Er zijn in totaal vijf servicelocaties in ons land. De Europese hoofdvestiging van BYD is gevestigd in Schiedam. Voor de langere termijn beoogt BYD een uitbreiding van het productgamma en ook een verdere groei van het dealernetwerk, in Nederland en de rest van Europa.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (2)

Designwerk

Het Zwitserse bedrijf Designwerk is sinds april 2023 ook actief op de Nederlandse markt. Een echte nieuwkomer dus, die zich duidelijk wil onderscheiden van grootaandeelhouder Volvo Trucks. “Wij richten ons echt op de niche”, aldus salesmanager Benelux Julian Rottier. Designwerk levert elektrische omgebouwde trucks. Voornamelijk van het merk Volvo en een low entry cab versie van de Econic van Mercedes-Benz. De trucks worden in Zwitserland omgebouwd naar elektro-aandrijving en kunnen in Nederland bij opbouwers op klantspecificatie worden afgebouwd. Opvallend is dat de DW-trucks gebaseerd op Volvo een veel groter accupakket en actieradius hebben dan de elektrische trucks van Volvo zelf. Volgens Rottier komt dat omdat de trucks voor specifiek gebruik worden gebouwd en dat een huisvuilopbouw of kraan ook gebruik maakt van het accupakket. Rottier is zelf ook net begonnen bij Designwerk en mag het merk in de Nederlandse markt gaan zetten.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (3)

Einride

Het Zweedse Einride presenteerde zich een paar jaar geleden met de autonome truck T-Pod, maar is geenszins een truckfabrikant. Einride ziet zichzelf als een technologiebedrijf dat kosteneffectieve, duurzame en veilige transportopties biedt voor vervoerders in de vorm van ‘Capacity as a Service’ (CaaS) en Software as a Service (SaaS). De diensten worden verleend tegen een maandelijkse fee. Vanaf december 2021 is Einride actief in de Benelux, met AB Inbev als eerste klant. Meer klanten volgen spoedig, zegt Einride. Vooruitlopend daarop bestelt Einride net voor het sluiten van deze editie vijftig DAF’s XD Electric bij DAF Trucks.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (4)

Ford Trucks

Ford Trucks is onderdeel van het Turkse Ford Otosan. Ford gooide een aantal jaren geleden hoge ogen met de F-Max, een trekker die zich in vrijwel alles kon meten met de gangbare merken. Hij werd meteen International Truck of the Year. Sindsdien breidt Ford haar markt in Europa uit. Anno 2023 is Ford Trucks aanwezig in 48 landen, maar Nederland hoort daar niet bij. Ford probeert al jaren vergeefs voet aan de grond te krijgen in ons land, maar vindt maar niet de gewenste distributie- en aftersalespartner. Ford streeft er nog altijd naar ook in Nederland op de markt te komen en zegt in gesprek te zijn met een potentiële partner. Spoedig toch goed nieuws dan? De tijd zal het leren.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (5)

Hyundai

Het Zuid-Koreaanse Hyundai laat al een aantal jaren de Xcient Fuelcell zien, een 19-tons distributietruck die is voorzien van een brandstofcel en waterstoftanks. In Zwitserland rijdt de Xcient FCEV al een paar jaar op een abonnementsmodel. De officiële importeur voor Hyundai in Nederland moet niets hebben van bedrijfsauto’s, dus is dealer Groenewold & Dijkhuizen uit Appingedam in het gat gesprongen. In een DKTI-project, onder meer gesteund door de gemeente Groningen, zet de dealer samen met OrangeGas zes Hyundai’s Xcient Fuelcell op de weg voor klanten. Maar het blijft niet bij Groningen, vertelt Kim Groenewold: “Wij zijn de officiële distributeur van Hyundai-trucks in Nederland, en dus kan iedere vervoerder bij ons een Xcient Fuelcell bestellen. Onderhoud? Regulier onderhoud kan bij een partij waarmee we een overeenkomst hebben gesloten, voor werk aan de brandstofcel is onze eigen expertise nodig. Het treft dat jullie bellen trouwens, de eerste Xcient Fuelcell truck is net afgeleverd. Wellicht dat we hem gaan inzetten als demo.”

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (6)

Nikola / Iveco

Het van oorsprong Amerikaanse Nikola had een valse start, met de grootse beloftes en misleiding van oprichter Trevor Milton. Iveco had zich middels een joint-venture verbonden aan Nikola. Nikola presenteerde zich vorig jaar groots op IAA Transportation, waarna ook interesse in Nederland concreet werd. De elektrische Tre BEV en Tre FCEV met een brandstofcel zijn te bestellen, en de eerste leveringen staan voor begin 2024 op de agenda. Nederland is voor Nikola een belangrijke markt, de trucks hebben een goede actieradius en zorgen zo voor een hogere operationele flexibiliteit voor klanten, wat een grote troef is voor regionale distributie. Daarbij kunnen de Nikola’s gewoon geserviced worden via de Iveco-dealers in ons land. Inmiddels heeft Iveco Nikola heeft uitgekocht uit de joint-venture. Nikola concentreert zich op de Amerikaanse markt, Iveco op de Europese markt. Daarbij verdwijnt de naam Nikola van de Europese markt en gaan de Tre BEV en FCEV rijden onder de merknaam Iveco.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (7)

Volta

Volta Trucks is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar opgericht door de Zweed Carl-Magnus Norden. Sinds 2021 is Volta actief op de Nederlandse markt. De volledig elektrische Volta Zero is een distributietruck van 16 of 18 ton met een opvallende cabine met de bestuurdersplek in het midden ervan. De Volta Zero heeft zeker interesse gewekt bij Nederlandse vervoerders, maar aflevering van de eerste vrachtwagen staat voor ons land op de planning voor het derde kwartaal van dit jaar. Volta Trucks hanteert een direct-salesmodel, met leveringen direct vanaf de fabriek van Steyr Automotive in Oostenrijk. Volta wil een Truck-as-a-Service-model hanteren, een servicepakket voor financiering, onderhoud, charging en verzekering. Volta werkt momenteel hard aan een servicenetwerk voor Nederland.
UPDATE: Op 17 oktober 2023 liet Volta weten vanuit thuisland Zweden het eigen faillissem*nt te hebben aangevraagd.

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (8)

Overvraagd

Een nieuw truckmerk aankondigen is één ding, er een daadwerkelijk op de markt zetten is heel wat anders. Dat blijkt wel uit de verhalen die bovenstaande merken aan TTM.nl vertellen. Sommige zijn al vele jaren bezig, soms met minimaal resultaat. In andere landen zie je dat makkelijker gaan. Aftersales is een sleutelfactor, zo blijkt uit het verhaal over Quantron. Uit een recent onderzoek van Bovag en KPMG naar de Nederlandse truckdealermarkt blijkt dat die momenteel overvraagd wordt. De positie van de merkdealer is dominant, maar de capaciteit over de volle breedte staat tot zeker het einde van dit decennium onder druk. De capaciteit van ‘eigen’ werkplaatsen en universele truckonderhoudsbedrijven is hard nodig, zo niet onmisbaar om het wagenpark rijdend te houden. Er is een tekort aan personeel en panden voor de bestaande merken, laat staan voor nieuwe toetreders. Die hebben veel geluk, geld en dus ook geduld nodig om een goede entree in Nederland te maken.

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: BYD, EINRIDE, GROENEWOLD & DIJKHUIZEN, JAN LIEFTINK, NIKOLA, SHUTTERSTOCK, VOLTA TRUCKS

  • UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (9)Th. Venemann

    6 juli 2023 om 10:52

    Ik heb volgens mij ook al eens BMC voor bij zien komen
    Dit vind ik niet terug in uw overzicht

    Beantwoorden

    1. UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (10)Arjan Velthoven

      7 juli 2023 om 10:49

      Goed opgelet! BMC is gevraagd om een update van haar marktsituatie in NL maar heeft daar ondanks diverse verzoeken niet op gereageerd.

      Beantwoorden

      1. UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (11)Stickie

        12 juli 2023 om 23:02

        Arjan, volgens het RDW register staan er 18 BMC tugra’s op een Nederlands kenteken en 23 Ford F max trucks.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem nu een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

en ga goed geïnformeerd op weg!

Laatste editie TTM.nl

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (12)

Lees deze editieAbonneren

UPDATE - Welke nieuwe truckmerken komen er nog op de Nederlandse markt (en wat zijn hun kansen)? • TTM.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5291

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.