Power over Ethernet (PoE)- hoe werkt het nou eigenlijk? (2024)

Blog

Power over Ethernet, ook wel PoE genoemd doet eigenlijk precies wat de naam al zegt. Stroom versturen over ethernet kabels via bekabelde LAN netwerken. PoE wordt al een lange tijd gebruikt. Het is bekender onder de mensen geworden sinds VOIP telefoons er rond het jaar 2000 gebruik van gingen maken.

Power over Ethernet is vooral handig om apparaten van stroom te voorzien die ver van een stopcontact verwijderd zijn of als er meerdere apparaten aangesloten moeten worden die ook een datasignaal nodig hebben. Als dit het geval is hoeft er niet nog een extra stroomvoorziening getrokken worden naar het apparaat. Dit kan veel schelen in materiaal-, arbeidskosten en ruimte!

Verschillende soorten Power over Ethernet

PoE - type 1:

Bij dit type PoE kan elke poort van het apparaat dat stroom geeft van maximaal 15.4W afgeven. Van de 15.4W blijft er maximaal 12.95W over voor het apparaat dat stroom ontvangt. De standaard voor PoE type 1 is IEEE 802.3af en bij dit type PoE worden er twee van de vier paren van de datakabel gebruikt voor stroom.

PoE+ – type 2:

De nieuwe standaard die in 2009 in is gegaan voor PoE+ is IEEE 802.3at. Dit type kan gebruikt worden om apparaten van stroom te voorzien die meer dan 12.95W vragen. Bij dit type wordt elke poort van het stroom gevende apparaat voorzien van maximaal 30V, waarna er maximaal 25.5W over blijft voor het apparaat dat stroom nodig heeft. Het is ook mogelijk om met dit type apparaten te voorzien van stroom die onder PoE type 1 vallen. Power over Ethernet type 2 maakt net als type 1 gebruik van twee van de vier aderparen van de datakabel.

PoE++ - type 3 & 4:

Type 3 & 4 zijn eind 2018 op de markt gekomen doordat de stroombehoeften van apparaten steeds hoger werden. Deze types vallen onder de standaard IEE 802.3bt. Bij type 3 geeft het stroom gevende apparaat maximaal 60W en blijft er maximaal 51W over voor het apparaat dat stroom ontvangt. Bij type 4 is dit maximaal 100W en blijft er maximaal 71.3W over. PoE++ is een stuk sterker dan zijn voorganger en hierdoor toepasbaar op wat geavanceerdere apparaten. PoE++ gebruikt net als type 3 alle vier de aderparen van de datakabel.

IEEEAantal Watt naar apparaatMaximum stroom per poortAantal paren dat gebruikt wordt
PoE (type 1)IEEE 802.3af12.95W15.4W2 paar
PoE+ (type 2)IEEE 802.at25.5W30W2 paar
PoE++ (type 3)IEEE 802.3bt51W60W4 paar
PoE++ (type 4)IEEE 802.3bt71.3W100W4 paar

Hoe werkt power over ethernet?

PoE verstuurt stroom via de aderparen van de datakabel naar de ontvanger. Er zijn in totaal 4 aderparen. Er worden er twee gebruikt voor de dataoverdracht en de andere twee fungeren als back-up. PoE gebruikt de back-up paren om stroom mee te versturen. PoE werkt ook met Gigabit-kabels. Bij Gigabit kabel worden wel alle vier de dataparen gebruikt. De stroom en de data worden dan via dezelfde paren verstuurd.

Voor en nadelen PoE

Zoals al eerder benoemd is het grootste voordeel van Power over Ethernet dat er geen losse stroomvoorziening meer nodig is. Er is geen losse voedingsadapter meer nodig om een apparaat te voeden.

Echter zijn er ook nadelen aan Power over Ethernet. Een lengte overbruggen van meer dan 100 meter gaat lastig worden, dit omdat ook de data in principe niet verder gaat dan 100 meter. Wel kan dit worden verlengd met een repeater. Daarnaast is PoE nog lang niet geschikt voor alle apparaten. Apparaten die meer dan 71.3W nodig hebben zijn niet geschikt voor PoE.

Afstand

De maximale afstand die behaald kan worden bij Power over Ethernet is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kabel die gebruikt wordt, de apparatuur en of het op de juiste manier wordt aangesloten. Als dit allemaal in orde is dan is de maximaal haalbare afstand ongeveer 100 meter. Wel kan de afstand meerdere keren verlengd worden met 100 meter door eenrepeater. De afstand die een bepaalde kabel kan halen is wel afhankelijk van meerdere factoren. Lees hier meer over in het laatste kopje ‘’welke kabel is geschikt voor PoE’’.

Toepassingen power over ethernet

PoE kan op verschillende apparaten worden toegepast. Denk bijvoorbeeld bij type 1 aan VOIP telefoons, die tevens een van de eerste apparaten waren die PoE ondersteunde. Type 2 wordt bijvoorbeeld gebruikt voor alarm systemen. Vanaf type 3 worden de systemen al groter, de PoE++ type 3 kan al video-conference apparatuur voorzien van stroom. PoE++ type 4 kan al gebruikt worden om bijvoorbeeld een laptop op te laden.

In de toekomst zal Power over Ethernet voor nog meer toepassingen gebruikt worden. Dit heeft onder meer te maken met de trend van het Internet Of Things. In de toekomst zullen steeds meer apparaten met elkaar in verbinding staan wat de vraag naar krachtigere PoE oplossingen alleen maar zal doen toenemen!

Welke kabel is geschikt voor PoE

Welke kabel je moet gebruiken voor PoE is afhankelijk van verschillende factoren. Er is niet een antwoord juist. Om de juiste datakabel te kiezen is het verstandig om naar de omgeving van de kabel te kijken. Waar komt de kabel te liggen? Ligt er een bundel van kabels? Hoeveel kabels liggen in de bundel van kabels? Worden alle andere kabels ook gebruikt voor PoE, of enkel voor dataoverdracht? Dit is belangrijk om te weten omdat een kabel warm wordt wanneer er stroom doorheen gaat. En deze warmte moet ook kunnen worden afgevoerd, en wanneer er meerdere kabels omheen liggen die ook warm worden kan de warmte minder goed worden afgevoerd. Warmte heeft invloed op de demping van de kabel. Hoe warmer de kabel wordt, hoe meer demping je hebt en hoe minder ver je signaal gaat. Warmte heeft dus ook effect op de demping van een datasignaal. De dempingstoename ten gevolge van het warm worden van een kabel kan zo’n 0.2-0.6 %/°C bedragen.

Als je een kabel met dikkere aders gebruikt kan de stroom zich over een groter oppervlakte verplaatsen. Dit heeft als gevolg dat de kabel minder warm wordt. Wat ook helpt om de warmte goed af te kunnen voeren is een afscherming. De buitengeleiders helpen ook om warmte af te voeren.

Er is geen zwart op wit antwoord op welke kabel het beste is voor een bepaald type PoE. Het hangt van verschillende factoren af zoals de omgeving, welke AWG maat je wil gebruiken, afscherming van de kabel en ook van de hardware die gebruikt wordt.

Power over Ethernet testen

Heb je een camera of een ander apparaat met power problemen en wil je weten waar het vandaan komt? In ons assortiment vind je een Power over Ethernet ++ tester. Met dit apparaatje van zakformaat kan je eenvoudig meten hoeveel stroom er door de kabel komt en hoeveel stroom er vervolgens naar het apparaat gaat. Met de tester kan een vastgesteld worden of er nog genoeg stroom door de kabel komt of dat er misschien een probleem met het apparaat is!

Op de onderstaande foto's is de tester in de praktijk te zien. Voor de foto hebben we de tester aangesloten op onze VOIP telefoon die gevoed wordt met PoE. Op de eerste foto kan je aflezen dat er 49,50V stroom op de internet kabel staat. Op de tweede foto hebben we de ''cirkel'' rondgemaakt en met een Cat.6A patchkabel de tester weer aangesloten op de telefoon. Op de tester kan je daarna afgelezen worden hoeveel stroom het apparaat vraagt. Op de foto is te zien dat de VOIP telefoon 1,81 Watt vraagt.

Power over Ethernet (PoE)- hoe werkt het nou eigenlijk? (1)Power over Ethernet (PoE)- hoe werkt het nou eigenlijk? (2)

Bekijk hier de PoE++ tester van Platinum Tools:

PoE++ tester Platinum tools type TPS200C

Art: 30601

opmaak: 1 stuk

Direct leverbaar ( stuk)

Tijdelijk niet op voorraad

€121,08 €146,51 Inclusief BTW per 1 stuk

Heb jeeen vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 030-2897161. Of vul onderstaand contactformulier in.

Wij nemenzo spoedig mogelijk contact met jeop.

Power over Ethernet (PoE)- hoe werkt het nou eigenlijk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6270

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.