ho*ra! Midas bestaat 40 jaar: 'Een begrip onder Woerdenaren' - indebuurt Woerden (2024)

Je kunt er bijna niet omheen als je door het centrum van Woerden loopt: Midas bestaat 40 jaar. Oprichters Ad en Baukje Wolf namen een kijkje in de broodjeszaak waarvan zij bijna 20 jaar geleden afscheid namen. “Het kriebelt wel weer als ik hier zo rondloop.”

Advertentie wordt geladen…

Tussen het met ballonen versierde terras proberen Ad en Baukje Wolf een drankje te nuttigen. Iets wat lastig gaat. Continu worden de oprichters van Midas aangesproken en gefeliciteerd. “Dit is toch leuk”, zegt Ad verheugd nadat hij eigenaar Sjoerd Mampaey een grote bos bloemen heeft overhandigd. “Midas was altijd al een begrip in Woerden en dat heeft Sjoerd goed doorgezet. Hij is op tijd met de tijd meegegaan.”

Inbreker

Midas opende in 1981 in de oude muziekwinkel aan de Rijnstraat. Op de kaart stonden onder andere broodjes kaas, ham en kippenlever (de favoriet van Ad). “Iedereen zat hier op het terras, van autodealer tot advocaat tot inbreker. We hadden een heel gemêleerd publiek.” Na 22 jaar stopten Ad en Baukje. Na meerdere eigenaren te hebben gehad nam Sjoerd in 2009 het stokje (of eigenlijk broodje) over.

Tekst gaat verder na de foto >

“Mijn leraar op de horecaschool kwam uit Woerden, hij attendeerde mij op het feit dat Midas een nieuwe eigenaar zocht”, zegt Sjoerd die in Rotterdam opgroeide. “Ik kende Midas van de Woerdense VakantieWeek, waar wij als studenten altijd hielpen. Na het feest gingen we er onze kater wegeten.” Als 20-jarige bouwde hij Midas verder uit tot een zaak waarvan het terras naar eigen zeggen nooit leeg is. “Nog elke dag moeten we, helaas, mensen ‘nee’ verkopen omdat we vol zitten.”

Cultuur

Dat Midas na al die jaren nog steeds in de smaak valt bij Woerdenaren heeft met de ‘midascultuur’ te maken volgens Sjoerd. “We hebben een eigen cultuur met veel gasten van het eerste uur, bovendien houden we de horecamarkt goed in de gaten en bewegen mee.”

Tekst gaat verder na de foto >

Ad en Baukje herkennen ‘hun’ Midas door die ‘beweging’ amper terug. “Er is veel veranderd, dat heeft Sjoerd goed gedaan.” Sjoerd: “Het interieur is helemaal vernieuwd, het logo en het terras.” Ook het menu is niet meer wat het was. Broodjes kaas en tartaar, waar het ooit mee begon, staan dan ook niet meer op de kaart.

Guilty pleasures

Advertentie wordt geladen…

“Je moet meegaan in de huidige tijd. We hebben nu salades, broodjes warm vlees maar ook vega, vegan en heerlijke quilty pleasures”, zegt Sjoerd. “Er is voor iedereen wat wils, daarom ook onze slogan ‘with every bite the golden Taste’.”

Tekst gaat verder na de foto >

Toch zijn er ook dingen hetzelfde gebleven merkt Baukje op. “Die mevrouw daar met het grijze haar, zij kwam al toen wij hier nog zaten. Oh, en die meneer ook”, wijst ze verheugd vanaf haar stoel op het terras. Ze wijst naar de ketting om haar nek. “Dit is het logo van Midas, die gaven wij aan een ketting cadeau aan het personeel vroeger. Ik heb het speciaal voor vandaag omgehangen.”

Naam

Het logo en de naam blijven speciaal voor Ad en Baukje. “Weet je waar de naam vandaan komt? Ik heet Wolf van mijn achternaam. Midas is de grote boze wolf uit Donald Duck. Mijn vader noemden we altijd Midas en wij werden de wolfjes genoemd. Vandaar de naam van de zaak”, zegt Ad. “Als ik hier zo rondloop, dan kriebelt het wel weer.” Baukje: “Het blijft ons kindje, we zijn heel trots.”

Tekst gaat verder na de facebookpost >

Trots is ook Sjoerd. Op wat hij heeft neergezet en op zijn net geopende tweede vestiging in Berkel en Rodenrijs. “Eigenlijk is dat de derde al als je de bezorging en cateringservice op het industrieterrein meerekent. Het is wel een droom die waarheid wordt.” Voor verdere uitbreiding heeft Sjoerd (voorlopig) geen plannen. “Eerst stabiliteit en ik hoop ooit ondernemers te kunnen helpen hun eigen zaak te starten aan de hand van het Midasconcept. Dat lijkt mij gaaf.”

De hele maand oktober is het feest bij Midas. Speciaal voor het jubileum heeft Sjoerd de Midas klassiekers teruggebracht op de kaart in Woerden. Van broodje tartaar tot kippenlever en rosbief. En je kunt een een lunch van Midas winnen bij indebuurt, lees maar:

Win een lekkere lunch voor twee bij Midas of El Rey

  • Acties, Eten & drinken, Winacties

Wil jij binnenkort lekker lunchen bij een Woerdens restaurant? Heel lekker, wij mogen van El Rey…

Lees meer

ho*ra! Midas bestaat 40 jaar: 'Een begrip onder Woerdenaren' - indebuurt Woerden (4)

We zochten nog veel meer voor je uit…

  • De beste lunchplekken in Woerden volgens jullie: dit is de top 3

    Een heerlijke lunch, daar zeggen we geen nee tegen. We vroegen jullie wat nu de beste plekken in Woerden zijn…

    ho*ra! Midas bestaat 40 jaar: 'Een begrip onder Woerdenaren' - indebuurt Woerden (5)

  • Binnenkijken bij de cateringlocatie van Midas: ‘Per dag gaan er zo’n 400 broodjes de deur uit’
  • Privé-chef Jeffrey leert iedereen koken vanuit zijn nieuwe kookatelier: ‘Famke Louise was mijn eerste gast’
  • Erik heeft er wel kaas van gegeten: ‘Van twee naar driehonderd soorten kaas’
  • ‘Het heeft iets magisch’: Laetitia wil met haar whisky uit Kamerik de markt veroveren
  • Kaas- en kipwinkel Van Bemmel gaat verhuizen en krijgt een nieuwe naam
  • Juul-Jip en Sabien openen pop-upwinkel met kleding en handgemaakte sieraden
  • Lekker! We krijgen een soep- en saladebar in Woerden

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

ho*ra! Midas bestaat 40 jaar: 'Een begrip onder Woerdenaren' - indebuurt Woerden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6171

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.