Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld terugkrijgen (2024)

WinWin Consument

Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld terugkrijgen (1)

Foto van enkele appartementsgebouwen. Volgens Creadomus dateert het beeld uit 2022.

Het Belgische vastgoedbedrijf Creadomus Invest NV moet van een rechtbank in Duitsland de eigenaars van 15 appartementen terugbetalen. De appartementen werden volgens een schatting, die de rechtbank volgde, gemiddeld 3 keer te duur verkocht. Creadomus reageert dat het de schatting betwist, in beroep gaat, en wijst op eerdere uitspraken in hun voordeel.

Tobias Santens

De 15 appartementen in de wijk Gierskämpen in de stad Arnsberg werden gemiddeld 3 keer te duur verkocht, bleek uit een schatting die de rechtbank is gevolgd. In één geval ging het zelfs over 5 keer de waarde.

Opstalrecht

De appartementen werden verkocht met opstalrecht. Je wordt daarbij eigenaar van de panden, maar niet van de grond. Daardoor moet je als eigenaar van de appartementen nog een jaarlijks bedrag betalen aan de grondeigenaar.

De bedragen liggen onder andere daardoor een stuk lager dan appartementen die je hier zou kopen. Ze werden verkocht tussen de 41.000 en 82.000 euro. Maar een schatter raamde de waarde van het opstalrecht op amper 9.000 tot 25.000 euro.

Staat van de appartementen

Gedupeerden verenigden zich in een vzw Samen Sterk! Volgens de voorzitster van de vzw, Liesbeth Beeckman, was de staat van de appartementen in Gierskämpen slecht:"Op het moment van de aankoop waren muren en daken niet geïsoleerd. Deuren, vensters en trappen waren aan vernieuwing toe. De water-, afvoer-, elektriciteits- en gasleidingen waren verouderd. Ook de appartementen zelf hadden allerlei gebreken, bijvoorbeeld kapotte vloeren, toiletten en douches."

Op dit moment zijn dakgoten kapot en zijn rioleringen ingestort

"Op dit moment zijn dakgoten kapot, zijn rioleringen ingestort en moeten verwarmingsketels van meer dan 30 jaar oud vernieuwd worden. Die kosten zijn voor de eigenaars”, zegt Beeckman. “De miserie is dus zeker nog niet voorbij.

Vastgoedbedrijf gaat in beroep

Het vastgoedbedrijf zegt dat het de schattingen niet volgt en gaat in beroep. Volgens het bedrijf zijn de geschatte waardes die de rechtbank volgde niet terug te vinden op de markt. Mochten de schattingen kloppen, zou er bovendien een onrealistisch hoog huurrendement gehaald worden, redeneert Creadomus.

Zowel toen, als op heden, zijn ook quasi alle appartementen verhuurd

Volgens het vastgoedbedrijf komt de lage schatting ook niet door de staat van het vastgoed. "Zowel toen, als op heden, zijn ook quasi alle appartementen verhuurd", reageert het bedrijf schriftelijk. Creadomus beschrijft de gebouwen als "eenvoudig vastgoed": "Uiteraard gaat dit niet over vastgoed voor de betere middenklasse, ofhigh endvastgoed, wat uiteraard ook in Duitsland van een heel ander prijsniveau zou zijn."

Eerdere rechtszaken

Creadomus wijst erop dat er eerder ook uitspraken waren in het voordeel van het bedrijf, in de regio Arnsberg en Braunschweig. Het zegt zelfs dat er maar "één definitieve uitspraak" is, die in regio Arnsberg.

Creadomus benadrukt dat de rechtbanken tot nu toe nooit oordeelden dat de kopers fout zouden zijn geïnformeerd. "Er werd een mogelijk en in de vastgoedsector vrij realistisch rendement gepresenteerd, maar geen bindende toezegging in de zin van een garantie", oordeelde de rechter in Braunschweig ook.

Anderzijds werd het bedrijf vorig jaar wel veroordeeld in de regio Bielefeld en moest het 6 appartementen terugbetalen. Net zoals nu, bij de nieuwe uitspraak in de regio Arnsberg, ging Creadomus in beroep. Omgekeerd ging de koper dan weer in beroep tegen het vonnis in Braunschweig waar Creadomus gelijk had gekregen.

Strafonderzoek

Er loopt ook een strafonderzoek tegen Creadomus en tegen een van hun vertegenwoordigers in België. Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat er een klacht met burgerlijke partijstelling werd ingediend voor oplichting, valsheid in geschrifte en het gebruik ervan. Er is een onderzoeksrechter aangesteld, maar het onderzoek loopt nog.

In totaal verkocht Creadomus tussen 2015 en 2017 appartementen aan 117 kopers, zegt het bedrijf, waarvan er vandaag 91 kopers in lopende procedures verwikkeld zitten voor 3 rechtbanken in eerste aanleg in Duitsland. Volgens de vzw gaat het in totaal om 137 natuurlijke personen die in rechtszaken verwikkeld zijn rond 125 appartementen.

Bemiddeling

Creadomus zegt te willen bemiddelen met de misnoegde kopers en zegt ook dat het al over 47 appartementen een minnelijke oplossing vond. Het bedrijf spreekt van een "opgestookte ongerustheid en aangewakkerde onvrede", aangevoerd door "één groepsleidster".

"Na 5 jaar procederen, 21 nietigverklaringen en een gerechtelijk onderzoek dat al 4 jaar loopt, kan Creadomus niet meer redelijk zeggen dat ik het probleem ben", reageert Beeckman. "Dit past in hun poging om mijzelf en de vzw te criminaliseren."

Ze blijven de schuld bij ons leggen

Beeckman van vzw Samen Sterk! erkent dat een minnelijke oplossing voor iedereen beter is. "Maar voorstellen die tot nu toe gelanceerd zijn, zijn belachelijk en vergoeden de schade niet. Ze stellen nu voor om de appartementen terug te kopen aan twee derde van de netto koopprijs. Bovendien blijven ze de schuld bij ons leggen."

Meest gelezen

  1. KIES24 "Ik kom niet rond met mijn pensioen": 68-jarige Mady moet noodgedwongen poetsen in de fitness 05:25
  2. China Controverse over beroemde Chinese waterval in Yuntai: water stroomt uit pijpleiding 11:03
  3. Royalty Het Britse "societyhuwelijk van het jaar": wie is absurd rijke Duke of Westminster, die peter is van zowel prins Geor... 06:50
  4. Liveblog Liveblog verkiezingen - Tom Van Grieken (Vlaams Belang) over Vlaamse onafhankelijkheid: "Ik heb dat wekkertje misschi... 06:46
  5. Kernenergie Probeerde Tinne Van der Straeten het Internationaal Energieagentschap te manipuleren over de kernuitstap? 09:16
  6. Consument Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld ter... 06:00
  7. Verenigde Staten 'Echte' stalker uit reeks 'Baby reindeer' klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar 07:13
  8. Verenigde Staten Oorlogsveteraan (102) sterft op weg naar herdenking van D-Day Update do 06 jun 23:57
Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld terugkrijgen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5762

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.