| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
goalkeeper Haladó

|
Elküldve: 2006. Október 26. Csütörtök, 16:19 Hozzászólás témája: Font váltása Angliában |
|
|
Sokat olvasom a topic-okat de egy sem foglalkozik azzal,milyen Angliában
a váltópénz,és milyen mértékegységben számolnak.Én személy szerint
csak a pennyt ismerem,mert itt van nálunk a Penny Market.De ebben is csak forinttal lehet fizetni.
Ha valaki tudna felvilágosítást adni,biztos nem csak engem érdekelne.
Üdv: goalkeeper
- Azt az ezer forintot,amit a levélben küldtél,nem kaptam meg !! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

Csatlakozott: Mar 13, 2006 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Welwyn Garden City
|
Elküldve: 2006. Október 26. Csütörtök, 18:49 Hozzászólás témája: |
|
|
Erre a választ nem itt kellett volna keresni, ez valahogy alapvető, és rengeteg helyen lehet megtalálni! Ez kb. olyan kérdés, mint hogy mi az a Piccadilly Circus!
Egyébként a pénz angol font (pound), az aprópénz a penny. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

Csatlakozott: Feb 11, 2006 Hozzászólások: 731 Tartózkodási hely: London
|
Elküldve: 2006. Október 27. Péntek, 9:32 Hozzászólás témája: |
|
|
A regen hasznalatos rendszert mar megszuntettek, amikor is 4-5 fele penzuk volt, gunny stb. Majd megkerdezem apukam, o tudja ezeket, mert meg akkoriban jart Londonban. _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
- En egyenesen kormanyzom, te taszigalod ferden!
- Szoval en taszigalom ferden?! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
goalkeeper Haladó

|
Elküldve: 2006. Október 27. Péntek, 16:50 Hozzászólás témája: Font váltása Angliában |
|
|
Hi !
Én 2001-ben voltam kint Londonban,akkor még szögletes váltópénzt is kaptam,volt shilling /nem biztos,hogy jól írtam/ is,legalább is úgy hiszem.
Nincs probléma,majd személyesen megtapasztalom.
Üdv: goalkeeper  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

Csatlakozott: Feb 11, 2006 Hozzászólások: 731 Tartózkodási hely: London
|
Elküldve: 2006. Október 27. Péntek, 20:24 Hozzászólás témája: Re: Font váltása Angliában |
|
|
| goalkeeper írta: | Hi !
Én 2001-ben voltam kint Londonban,akkor még szögletes váltópénzt is kaptam,volt shilling /nem biztos,hogy jól írtam/ is,legalább is úgy hiszem.
Hosszu lenne elmagyarazni Itt egy link az angol penzrendszerrol. Angolul persze.
http://www.bignell.uk.com/english_currency.htm _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
- En egyenesen kormanyzom, te taszigalod ferden!
- Szoval en taszigalom ferden?! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

Csatlakozott: Mar 13, 2006 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Welwyn Garden City
|
Elküldve: 2006. Október 27. Péntek, 21:05 Hozzászólás témája: Re: Font váltása Angliában |
|
|
| goalkeeper írta: | Hi !
Én itt vagyok 1999 óta, és olyat nem kaptam, mint amiről te beszélsz. A shillinget kivonták a forgalomból 1969-ben, azóta nem hivatalos pénz. Amúgy 5 penny-t ér, van, aki azt hivja shillingnek.
Szögletes pénzzel csak találkoztam még. Esetleg a 7szögűre gondolsz, ami 50 penny?
Itt nézelődhetsz pénzek után:
http://www.royalmint.com/RoyalMint/web/site/home/home.asp
Amúgy nekem a szótárjaimban benne vannak a mértékegységek és az átváltásuk. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
hadnagy Mester

Csatlakozott: Feb 24, 2006 Hozzászólások: 310 Tartózkodási hely: Nottingham
|
Elküldve: 2006. Október 27. Péntek, 21:22 Hozzászólás témája: Re: Font váltása Angliában |
|
|
[quote="HenriettaWH"] Esetleg a 7szögűre gondolsz, ami 50 penny?
quote]
És a 20 penny-s.  _________________ "- Engem egy ilyen kis hadnagyocska, mint maga, nem tud megijeszteni.
- Voltam én már százados is fiacskám. Csak egyszer egy ilyen takonypócot, mint te, úgy vágtam szájon, hogy kiesett három foga és ezért lefokoztak." |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

|
Elküldve: 2006. Október 28. Szombat, 21:18 Hozzászólás témája: |
|
|
Azt azért nem irtam, mert majdnem kerek. Nem számoltam még meg, hány szöge van  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
goalkeeper Haladó

|
Elküldve: 2006. Október 31. Kedd, 21:19 Hozzászólás témája: Font váltása Angliában |
|
|
Hi !!
Hát most jól megkapta a paraszt!! Kellett neki okoskodni.Annyi választ kaptam tőletek,hogy nem győztem végigmenni rajta.Mostmár képzett
numizmatikus is lehetek segítségetekkel. Persze én vagyok a hibás,mert
amikor kint voltam,jobban belemélyedhettem volna a témában.Hogy ne találjatok felületesnek,elmondhatom,hogy kollégámmal megállapodtunk abban,hogy a pénznemek vizsgálata csak nyugodt körülmények között lehet,ezért az egyik este elmentünk a SOHO-ba,hogy nyugodt körülmények között tudjuk vizsgálni az angol fizetőeszközt.Egy kis apró probléma azonban felmerült.Nem számítottunk két vendégre,az Ale és a
Lager nevezetűekre.Odáig eljutottunk,hogyaz ötven és a húszpennys
szögletes.El is kezdtük számolni a szögleteket,de a két fentebb említett ismerős mindíg közbeszólt,így csak négyig jutottunk.Ilyen körülmények között - beláthatjátok - a tévesztés előre kódolva volt.
Ráadásul,mivel a művelet nem a benszülött angol nyelven folyt,felkeltette a csapos hölgy érddeklődését nacionálénk iráyában.Erre közöltük vele,hogy magyarok vagyunk.Erre Ő: szőke magyarok ??? mondtuk neki,hogy ez csak egy genetikai hiba,amit már nem tudunk kiküszöbölni.
Hát így elbeszélgettünk egy ideig,illetve leginkább a kollégám,mivel Ő
jobban törte az angolt nálam.
Ez volt első találkozásom az angol fizetőeszközzel.
Üdv:
goalkeeper
- Ördög koma hol voltál,hogy évek óta nem láttalak ???
- Ne is mond !!! A szomszédasszonyod az a bombázó csaj adott egy
szál szőrt a vaginájáról és azt mondta,ha kiegyenesítem,lefekszik
velem !!! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

|
Elküldve: 2006. November 1. Szerda, 20:01 Hozzászólás témája: |
|
|
| Én egyáltalán nem rosszindulatból irtam, amit irtam, remélem, nem sértettem meg senkit... nem annak szántam... |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
goalkeeper Haladó

|
Elküldve: 2006. November 2. Csütörtök, 8:42 Hozzászólás témája: Font váltása Angliában |
|
|
| HenriettaWH írta: | | Én egyáltalán nem rosszindulatból irtam, amit irtam, remélem, nem sértettem meg senkit... nem annak szántam... |
Hi Henrietta !
Bocsáss meg,ha félreérthetően írtam,csak egy kis humort szerettem volna vinni a témába.Eszem ágában sem volt se Téged,de senkit sem
megbántani.Már többször is hangsúlyoztam,hogy Ti,a kint tartózkodó
segítőkész magyarok /nem sorolom fel,úgyis tudjátok a neveket/komoly segítséget adtok azoknak,akik szeretnének kimenni dolgozni.Bár érnek benneteket is csalódások,de arra kérek minden segítőkész kint tartózkodót,hogy ez ne kedvetlenítsen el senkit sem.
Már nekem is közeleg a D-day.
Have a nice day. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

|
Elküldve: 2006. November 2. Csütörtök, 19:56 Hozzászólás témája: |
|
|
Akkor egyről beszélünk, mert én attól tartottam, hogy én sértettem meg valakit! Megnyugodhatsz, hogy engem közel sem bántottál meg, és jót nevettem azon, amit irtál. Remélem, a két nevezett úriember nem lesz rendszeres társatok, mert akkor nem tudod meg, melyik a szögletes és melyik a kerek pénz...  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
goalkeeper Haladó

|
Elküldve: 2006. November 3. Péntek, 19:21 Hozzászólás témája: Font váltása Angliában |
|
|
| HenriettaWH írta: | Akkor egyről beszélünk, mert én attól tartottam, hogy én sértettem meg valakit! Megnyugodhatsz, hogy engem közel sem bántottál meg, és jót nevettem azon, amit irtál. Remélem, a két nevezett úriember nem lesz rendszeres társatok, mert akkor nem tudod meg, melyik a szögletes és melyik a kerek pénz...  |
Hi Henrietta !
Szeretném hozzáfűzni,hogy minket a tudás utáni olthatatlan vágy vezérelt,
mondhatni tudás-szomjunk volt,és én bilológiából azt tanultam,hogy a
szomjat oltani kell.
- Józsi,te azt mondtad,hogy a hátamat fogod megmasszírozni,és most
a mellemet símogatod.
- Ne haragudj Rózsi,de bilológiából kettesem volt.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

|
Elküldve: 2006. November 3. Péntek, 20:14 Hozzászólás témája: |
|
|
Természetesen. A világért sem szabad hagyni, hogy szomjan haljatok!  |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
hadnagy Mester

Csatlakozott: Feb 24, 2006 Hozzászólások: 310 Tartózkodási hely: Nottingham
|
Elküldve: 2006. November 6. Hétfő, 14:09 Hozzászólás témája: .. |
|
|
Tegnap mélyreható kutatásokat végeztem a mindenesben és nyakamba szakadt egy csomó régi fémpénz. A legkorábbi darab 1915-ből származik. Így most kicsit behatóbb elemzést tudok nyújtani a font váltásának elmúlt 100 évéről.
Először is a jelenleg forgalomban már nem lévő egyetlen szögletes pénz, amit találtam a 3 pennys; ez 12 szögletű volt, sárgaréz ötvözet és kb az új penny megjelenéséig volt forgalomban (kb 1970).
Azt, hogy az angolok mennyire "oda voltak" a tízes számrendszer használatáért a pénzváltásban, bizonyítja az is, hogy a 3 penny-vel egy időben másik kedvelt váltópénzük a 6 penny-s címlet volt.
Az 1 penny nagyon hosszú ideig nagyjából a mostani 2 penny-s méretében és anyagából készült, szintén kb az új penny megjelenéséig.
Ezen kívül volt forgalomban fél penny-s is az 1 penny-nél valamivel kisebb méretben. Ez az érme az új penny megjelenésével a felére zsugorodott össze és valamivel később teljesen kis is vonták.
Az új penny jellegzetessége, hogy minden egyes vereten fel is volt tünteteve, jól látható helyen "NEW PENCE", vagy "NEW PENNY" felirattal. Ez mára már eltűnt, mert mostmár még újabb penny van.
Ezen kívül találtam 1 Shillingeseket, a legkorábbit 1922-ből, a legújabbat 1966-ból. Ezek színben, méretben megegyeznek egymással és a mostani 10 penny-sel.
És végül egy igazi különlegesség. Találtam egy 1939-s veretű fityinget (farthing) is. Anyagában méretében nagyjából a mostani 1 penny-nek felel meg, de értékjelzés nélküli (tehát gondolom a név egyben a névértéket is jelölte). _________________ "- Engem egy ilyen kis hadnagyocska, mint maga, nem tud megijeszteni.
- Voltam én már százados is fiacskám. Csak egyszer egy ilyen takonypócot, mint te, úgy vágtam szájon, hogy kiesett három foga és ezért lefokoztak." |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|