Olcsó pénzátutalás Angliából Magyarországra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 
Vélemények a kinti munkáról és életformáról
Ugrás oldalra 1, 2, 3, 4  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Dumaparti, bármiről ami az eszedbe jut
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 10:33    Hozzászólás témája: Vélemények a kinti munkáról és életformáról Hozzászólás az előzmény idézésével

Először is bocsánat, ha már volt ilyen téma.

Mennyire vagytok boldogok odakint? Szerettek Angliában élni? Mennyire fogadtak be benneteket a helyiek? Nincs-e honvágyatok? Tényleg jobban összetartanak a kinti magyarok? Anyagi értelemben is sikeresek vagytok? Haza fogtok valaha is térni vagy érdemes kint családot alapítani?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
erus
Guru
Guru


Csatlakozott: Sep 20, 2007
Hozzászólások: 1249
Tartózkodási hely: Samorin, Slovakia

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 11:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ami minket illet (párom és én), még csak másfél éve vagyunk kint, és az egész úgy indult, hogy kinézünk egy évre, világot látunk, és ha sikerül, viszünk haza egy kis pénzt is.

Ehhez képest éppcsak hogy túléltük ezt a tervezett egy évet, ami végülis másfélre nyúlt, és lehet, még maradunk is, mert most a válság idején otthon (Szlovákiában) nulláról kezdeni sokkal nehezebb lenne, mint itt folytatni azt, amit eddig elértünk. Ha nem jött volna ez a válság, és a font nem gyöngült volna ennyire (illetve a korona nem erősödött volna annyira az elmúlt egy évben, és nem cserélték volna le euróra...), akkor valószínűleg hazamentünk volna már egy kis megtakarított pénzzel a zsebünkben.

Ami Londont illeti, nem olyan rossz itt az élet, de vidéken sokkal jobb volt, csak ott nem volt annyi munkalehetőség (viszont nem voltak olyan gyanakvóak velünk szemben az angolok, sőt, épp ellenkezőleg, nagyon is kíváncsiak voltak, kik vagyunk, honnan jöttünk, és miért). Itt minden idegent elfogadnak, mert fél Londont az idegen nemzetiségűek alkotják, nekik ez itt nem újdonság. Az elején rengeteg új dologgal kell megbarátkozni (hideg-melegvizes csap külön, a villanykapcsoló egy madzag, esetleg ha mégis van, fordítva működik, kulcslyuk fejjel lefelé, fura ételek, nincs rendes kenyér, stb., stb., stb.), viszont rengeteg kellemes új dolog van, nincs olyan kemény hideg tél, a fű mindig zöld, viszont az igazi nyár kb. 2 hétig tart. Számomra ez egy nagyon más világ, amit sokáig tartott megszoknom, de mára már nem jelent gondot.

A kinti magyarokra sem jellemző az összetartás, de hál Istennek akadnak kivételek. Mosoly Múltkor például, mikor felszálltam az egyik buszra, hallottam, hogy épp egy magyar pár mögé ültem le. Én telefonáltam, hallhatták, hogy magyar vagyok, de azután sem szólítottak meg, hogy letettem a telefont (én meg nem akartam tolakodó lenni... aztán lehet ők sem, nem tudom Vicces ).

Anyagi értelemben végre elég jól megy a szekér, eddig éppcsak döcögött. Spórolni nem volt miből, éppcsak annyit tudtunk félretenni, hogy ha esetleg valamelyikünk elveszíti az állását, a tartalékból eléldegéljünk, míg új munka nem akad. Viszont az a szekér elég rövid életű lesz, mert csak májusig szól a munkaszerződésem, páromnak pedig csak most lett munkája hosszú idő után, és az sem fizet túl jól, sajnos. De hát örülünk, hogy egyáltalán lett neki!

Természetesen van honvágyunk, mert mi nem undorral jöttünk el otthonról, nekünk semmi bajunk nem volt Szlovákiával (ha a nacionalista kormányt nem számítjuk bele...). Barátaink itt nem nagyon vannak, ezért az otthon hagyottak különösen hiányoznak. A családdal tartjuk a kapcsolatot, hetente beszélünk, néha gyakrabban is, és azért az sok erőt ad, hogy tudjuk, hogy van hova hazamennünk, ha valami történne.

S végül azzal zárnám, hogy NEM, nem alapítanék itt családot, mert tudom, hogy abból magyar gyerek nem lenne. Hiába tanítanám meg a magyar nyelv minden csínjára-bínjára, nevelnék bele erős nemzeti öntudatot, akkor sem lenne már teljesen magyar. Mindenki angolul beszélne körülötte, angolul tanulna az iskolában, ezt nevezné hazájának, angol kultúrán nevelkedne, stb. Láttam már nem egy gyereket az utcán, akihez az anyja a saját nyelvén beszélt, s ha a gyerek azon a nyelven is szólt vissza neki, a mellette lépdelő testvéréhez már angolul szólt... Én ezt nem akarom megélni. Teljesen biztos vagyok benne, hogy egyszer hazamegyünk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
magyarandi
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Jul 13, 2007
Hozzászólások: 90
Tartózkodási hely: Devon UK

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 11:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Igaz en most Mo-on vagyok, de hosszu idot sikerult angliaban eltoltenem es en nagyon szerettem. Az sincs kizarva, hogy vissza fogok terni a kozel jovoben.

A befogadasrol mar irtam mashol, de most csak annyit emlitenek, hogy az a te hozza allasodtol is nagyon fugg. Honvagyam kb 2 evig volt, de minel tobb idot toltesz el kulfoldon, annal jobban az valik az otthonodda.

En csak keves magyart ismertem es ki milyen volt... De egy szemely kivetelevel ossze tartast nem tapasztaltam. Valakik azt hiszik ha az utcan hallasz magyarokat beszelni es nem kezdesz tarsalogni veluk, akkor nem vagy ossze tarto! De gondoljunk bele, az otthoniakkal sem kezdesz el csevereszni lepten nyomon csak mert magyarul beszelnek. A legjobb baratokat pedig indiaiakban es lengyelekben talaltam.

Az anyagi reszrol, en kenyelmesen eleltem a parommal, de nem akartam hogy csak a penz legyen szem elol. Persze segit, ha van allando munka es nem kell aggodni, hogy honnan jon a kovetkezo napi betevo. Nekem a legfontosabb volt, hogy jo hangulat legyen a munkahelyen, es egeszsegesen eljek.

Azert meg ide irom, hogy a boldogsag nagyban fugg attol hogy van e elegendo kereseted az alap szuksegletek megteremtesere. Ami azon felul van az bonusz! Mivel az alberlet es rezsi elerheti a 2/3 -at is a fizetesednek, erdemes elgondolkodni, hogy a jelenlegi eletmodod meddig lesz fenntarthato? Vagyis milyen biztos az allasod?...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 16:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm szépen a gyors és őszinte válaszokat. Olvasgattam a fórumban itt erről-arról, de gondoltam jó lenne egy ilyen "összegzés" jellegű téma is. A kinti munkavállalással felületesen csak az egyik Frei Dosszié foglalkozott, amiben két adást az Angliában kint élő magyarokra szántak úgy két évvel ezelőtt. Akkor arról volt szó, hogy pár embernek nagyon bejött minden értelemben, a többség kis szobáknak alig nevezhető lyukakban él alkalmi munkákból, míg elég sokan kompletten belebuktak a kalandba és félretett pénzük sincsen hazatérni.

Elmesélem akkor az én helyzetemet is. Éppen pénteken voltam egy szakmai tréningen egy magyarországi angol cégnél, amely orvosokat és gyógyszeréket keres Angliába.
http://www.ateamhungary.com/munkavallaloknak/gyogyszereszek/kulfoldi-allasok.html
A lényeg, hogy látnak bennem fantáziát és a megjelent csoportból én voltam az egyik, aki egész jól beszélt angolul. Állásinterjún speciel még nem voltam, de most is utaltak rá, hogy még egy kis tanulás után felvennének. S ezzel kapcsolatban vannak ám bizonyos aggodalmaim. Tehát kint lenne három hónap próbaidő, amíg egy helyi gyógyszerész pátyolgat mentorként, de utána jön a mély víz. S amíg egy informatikus elpötyög a számítógépen, addig én szakmámból adódóan nem tehetem meg, hogy éppen a beteggel próbálok beszélgetni és nem jutnak eszembe a hétköznapi vagy szakmai társalgáshoz szükséges szavak. Annyi büszkeség bennem is van, hogy azt sem szeretném, hogy egy Boots patikában lévő élő dekoráció legyek, aki kvázi nem ért semmihez és helyette a többieknek kell rádolgozni. A legelején nyilván így lesz, de később remélem ez változni fog, ahogy a nyelvet elsajátítom egyre gördülékenyebben.

Ami a béreket illeti. 34000-37000 font lenne egy évre a kezdő bér, illetve két évre szerződtetnének le fixre. Én próbáltam nagyjából osztani-szorozni, hogy mennyi maradna a jövedelem adók és egy internetes hirdetések alapján átlagosnak tűnő bérelt lakás esetén (kb. 650 font). S mivel szeretem a dolgokat több irányból körbejárni, ezért nézelődtem itt, hogy mi mennyi. Angol ismerősöket is kérdezgettem és szerintük ennyi fizetésből egyedülálló értelmiségként nagyon jól meg lehet élni.

Így is elvileg a cég tudna több helyen is lehetőséget biztosítani, de igazából nem ismerem olyan jól az angol megyerendszert, hogy bármilyen következtetést le tudjak vonni, hogy hova szeretnék menni. Éppen ezért olvasgattam az itteni véleményeket, illetve tervezek idén nyáron elmenni egy Anglia-Wales buszos körútra, hogy kicsit körbenézzek és ne vakon ugorjak be az ismeretlenbe. Persze megint más fotókról látni valamit vagy egy buszos túrán vagy amikor már x hete kint élek.

Amikor megkérdezik tőlem, hogy mégis miért akarok kijutni, akkor igazából a standard válasz a pénz lenne, de ez nem teljesen van így. Ez is egy fontos szempont, de itt van egy magyar viszonylatban klassz fizetésem. Van egy saját, hitelmentes, közepes méretű, berendezett lakásom, ami után nehezen mennék bele egy kis szobába. Most nyáron lesz ötéves a diplomám és ha utána megbízott patikavezető leszek itthon, akkor majdnem olyan nagyságrendben kapok fizetést, mint ami kint maradna minden levonás után. Ezért elsősorban szakmai fejlődést, nyelvtanulást és egy jobb életminőséget látok ebben az egész lehetőségben és úgy érzem, hogyha nem élek vele, akkor később egy életen át bánni fogom a döntésemet. Nem fogok hazudni Nektek, de én gyógyszerészként elég jól eléldegélek itthon is, de körülöttem Szabolcsban mindenki megy tönkre, ahogy az ország nem halad előre és csak a kapcsolatrendszereken múlik minden. Az irigység is elég nagy, így ha elmegyek nyaralni vagy veszek valamit, akkor még a saját családom se tud velem együtt örülni, mert ők is megkeseredettek lettek az egész társadalommal együtt. Én valószínűleg egy picit idealista vagyok, de szeretnék olyan helyen élni, ahol tudom, hogy van tervezhető a jövő, ahol nincsenek ilyen mértékű politikai szélhámosok, mint itt. Egyszerűen csak nyugalmat és egy minden tekintetben jobb, tervezhetőbb életet szeretnék.

Ám annak se látom túl sok értelmét, hogy bevágjanak egy Isten háta mögötti faluba vagy kisvárosba, ahol ugyan a helyiek esetleg még idővel szeretni és tisztelni is fognak a szakmám és személyiségem miatt, de gyakorlatilag nem nagyon tudok majd mit csinálni a szabad időmben. Mert bár még független vagyok, azért én is vágynék egy stabil párkapcsolatra, de a családom szerint erre Anglia egész biztosan nem megfelelő hely, illetve éppen Erus által mondottak miatt a leendő gyerekeim nem is lehetnének igazán magyarok sem egy vegyes házasság esetén. Tehát az ideális hely egy kisváros lenne, ahol olcsóbbak az albérletek, de azért el lehet járni egy picit művelődni, szórakozni és sportolni, illetve ahol van egy tömegközlekedéssel elérhető repülőtér is, amelyen negyedévente vagy félévente haza tudnék repülni. Kocsim egyelőre nincs.

Ami megnyugtató, hogy végső soron bármikor haza tudok jönni, akár a kétéves szerződés felbontása árán is és a végzettségem miatt megint be tudok állni dolgozni. Így kvázi nem veszthetek ezzel az egésszel és már csak elhatározás és lelkesedés kell. Hosszabb távú terveim is lennének, így ha nem jön be Anglia, akkor az ott megszerzett szaktudás és nyelvtudás egész biztos jól mutatna egy életrajzban, amivel lehetne pályázni esetleg más országokba (pl. Svédország). Elvileg az A-Teammel lehetne menni Írországba vagy Skóciába is, tehát ha meggyőztök róla, hogy hová érdemes vigyázó tekintetemet vetni, akkor szívesen vennék pár tanácsot. Nyilván kint sincs kolbászból a kerítés és keményen kell dolgozni mindenért, de ez a része nálam nem probléma. Remélem nem untattam senkit, de ez kikívánkozott belőlem. Egy kicsit erősítsetek már meg akár itt, akár pü-ben, hogy azért gyógyszerészként kint megtalálhatnám a számításom.

Más. Mi az, ami egyáltalán nem tetszik a kinti munka és életvitel során? Mi az, amit nem tudtál megszokni még hosszú idő után sem?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
magyarandi
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Jul 13, 2007
Hozzászólások: 90
Tartózkodási hely: Devon UK

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 18:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sztem semmi okod az aggodalomra. Vagj bele! Ahogy irtad, nincs veszteni valod! 3 honap biztosan elegendo hogy bele razodj a dolgokba.

Viszont legalabb 1 evre lehet szamitani, hogy kenyelmesen megismerd a ceget, a rendszert es a kollegakat. Tehat lesznek majd olyan helyzetek, amikor ugy erzed hogy ossze csapnak a hullamok a fejed felett, de ez csak a fejlodes resze.

A kereset nagyon jol hangzik, feltetelezem az itthoni lakasodat ki fogod adni berletbe? Ha en neked lennek Londont messze elkerulnem, es vmi kisebb, jo hiru varosba mennek, pl Oxfordba v Winchesterbe. Skocia is jo alternativa lehet, ott allitolag kozvetlenebbek az emberek. A Wales-iek kicsit gyanakvobbak es nagyon buszkek a nemzetisegukre. Es ott vszinu hogy 2 nyelven kell tudni gyogyszert osztani!

A dolog ami leginkabb idegesitett angliaban a mar sokak altal emlitett burokracia. Pl egy volt munkahelyemen nem lehetett elfogadni papirokat szemelyesen egy masik reszlegrol megha surgos is volt, mindent a kijelolt talcakba kellett helyezni, lepecsetelni majd amikor sorra kerult nehany nap mulva akkor lehetett csak elintezni. Persze az ilyen fajta eljarasnak megvannak az elonyei ketsegtelen... Letezik egy mondas mely szerint egy angol tanacsi lakasban (council house) 44 ember szuksegeltetik egy villanykorte kicserelesehez!!! Sokkolt


Legutóbb magyarandi szerkesztette (2009. Március 29. Vasárnap, 18:54), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 18:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akkor megnyugtató, hogy a bürokrácia ott is ilyen... Szerencsére nekem a kiutazásban elég sokat segítene az itteni toborzó cég, akik a legtöbb papírt, így az ottani gyógyszerész kamarába való felvételt és a diplomám elfogadtatását is elintéznék.

Azt azért sejtem, hogy kint egy hónap alatt többet tudnék tanulni, mint itthon a munka mellett váltakozó önszorgalommal. Tavaly voltam egy három napos expediáló tanfolyamon ugyanennél a cégnél és amikor órákon át angolul kellett hallgatnom és beszélnem, a végén már az utcán is angolul jutottak eszembe a mondatok. S ez annyira klassz érzés volt, hogy lehet képes lennék a kinti munkára, ha az agyam átáll egy másik gondolkodásra. Az oktatóm is nyugtatott, hogy a szakmán belül sem az agysebészetről kell beszélgetni, mert az angol betegek sem kérdeznek többet, mint egy átlag magyar. Aktívan pedig ők sem használhatnak pár száz szónál többet a hétköznapi beszélgetés során. Kacsintó

A szombati interjúról írt egy srác és úgy néz ki, hogy elsősorban kisvárosokba keres gyógyszerészeket a cég nyugatra és délre. A múltkor kicsit tanulmányoztam a wikipedián Nagy Brittania nyelveit és megállapítottam, hogy a walesi, cornwalli, breton vagy az ír egy csöppet nehéz és majdnem reménytelen a megtanulása. Szomorú
http://en.wikipedia.org/wiki/Brythonic
http://en.wikipedia.org/wiki/Goidelic
A gyerekkori dadogással tarkított néhol fájdalmasan torz angol kiejtésemet is biztos megértenék valahogy a bevándorlók mellett. Mosoly
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
erus
Guru
Guru


Csatlakozott: Sep 20, 2007
Hozzászólások: 1249
Tartózkodási hely: Samorin, Slovakia

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 19:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Platschu írta:
A gyerekkori dadogással tarkított néhol fájdalmasan torz angol kiejtésemet is biztos megértenék valahogy a bevándorlók mellett. Mosoly


Emiatt nem kell aggódnod, inkább azon aggódj, hogy vajon te megérted-e majd a hétköznapi embereket, akik ahányan vannak, annyiféleképpen beszélnek. Nagyon kevesen beszélnek szépen, érthetően angolul, az elején nekem főleg ez okozott gondot. A másik az, hogy az angolok megértik ugyan a bevándorlókat, de te valószínűleg nem fogod az elején.

Nem ijesztgetni akarlak, csak készülj fel, hogy nem lesz könnyű, nekem nehezen állt át a fülem a vidéki angolra, a bevándorlókat meg máig sem értem meg. Nagyon boldog

Valamint csatlakozom az előttem szólóhoz, a britek mániákus bürokraták, mindent az előírások szerint csinálnak, még az orvosok is. Néha olyan érzésem van, mintha a körzeti orvost csak azért fizetnék, hogy üljön és kérdezzen, meg jegyzeteljen, aztán hazaküldjön ibuprofennel. Sokszor meg sem vizsgál, csak kikérdez, és már írja is a receptet minden meggyőződés nélkül...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 19:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A hazai orvosok sem feltétlenül jobbak. Ott is van, hogy méteres intim zónát tartanak... A kinti kezelések és gyógyszerek ára is többszöröse a miénknek a visszajelzések alapján, de minden az ottani bérezés arányában történik. Egy gyógyszergyártó cég nem lesz szívbajos és annyiért adja a cuccot, amennyit a másik ország OEP-jéből nem szégyell kipumpálni.

Igen, sejtettem, hogy majd egy zaftos vidéki akcentust beszélő régióban elég nehéz lesz boldogulni. Majd párhuzamosan tanulok mellette lengyelül és akkor valahogy csak megértem a körülöttem lévőket. Nagyon boldog

Így is hallottam olyan sztorikat, hogy olyan bevándorlók kimentek szerencsét próbálni, hogy a színeket vagy a számokat nem tudták megmondani angolul... Hozzájuk képest azért nekem nagy előnyöm van a diplomával. Mosoly

Az idő és a kaja tényleg olyan pocsék, ahogy a sztereotípiákban? A hírekben is árvizek és óriási szélviharok kapcsán említik Angliát. Nem túl megnyugtató, ráadásul egy ismerősöm mesélte, hogy szinte alig van olyan nap, hogy pár percig ne esne az eső. Az ilyen borongós, alig napsütéses időjárást is biztos nehéz megszokni.

S tényleg annyira hűvösek és zárkózottak a helyiek? Valamelyik héten láttam egy riportfilmet róluk és engem megbotránkoztatott, hogy hétvégente még a nők is mennyit vedeltek a helyi kocsmában... Zavart

Tényleg olcsóbb ott elmenni Nyugat-Európába nyaralni, mint nálunk? Ezt annak kapcsán kérdem, hogy pár ismerősöm kint van, de ők gond nélkül repkednek hosszú hétvégékre Madridba, Barcelonába vagy Párizsba... Azért ez nem lenne rossz nekem sem repcsivel vagy kocsival. Imádok utazni és kicsit tartok tőle, hogyha letelepedhetnék egy kisvárosban, akkor onnan hogyan tudok majd elmenni könnyedén szabadságra egy gyógyszerészt foglalkoztató patikából. Biztos addig küldenek helyettest vagy valami ilyesmi.

Veletek előfordult már, hogy a kivándorlási tervek és álmok miatt hazaárulónak neveztek? Velem ez így történt, ezért mostanában inkább megtartom magamnak az egész ötletet...

Még egy kérdés, mint Columbo. Nem volt nehéz megszokni a más mértékegységeket és fizetőeszközt? Nem lenne jobb nekik az euró? Mintha erről is lett volna már népszavazás, csak a font megtartása nyert.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
seci
Guru
Guru


Csatlakozott: Feb 12, 2006
Hozzászólások: 1848
Tartózkodási hely: Farnborough

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 20:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Platschu írta:

Igen, sejtettem, hogy majd egy zaftos vidéki akcentust beszélő régióban elég nehéz lesz boldogulni. Majd párhuzamosan tanulok mellette lengyelül és akkor valahogy csak megértem a körülöttem lévőket. Nagyon boldog

Az idő és a kaja tényleg olyan pocsék, ahogy a sztereotípiákban? A hírekben is árvizek és óriási szélviharok kapcsán említik Angliát. Nem túl megnyugtató, ráadásul egy ismerősöm mesélte, hogy szinte alig van olyan nap, hogy pár percig ne esne az eső. Az ilyen borongós, alig napsütéses időjárást is biztos nehéz megszokni.

S tényleg annyira hűvösek és zárkózottak a helyiek? Valamelyik héten láttam egy riportfilmet róluk és engem megbotránkoztatott, hogy hétvégente még a nők is mennyit vedeltek a helyi kocsmában... Zavart

Tényleg olcsóbb ott elmenni Nyugat-Európába nyaralni, mint nálunk? Ezt annak kapcsán kérdem, hogy pár ismerősöm kint van, de ők gond nélkül repkednek hosszú hétvégékre Madridba, Barcelonába vagy Párizsba... Azért ez nem lenne rossz nekem sem repcsivel vagy kocsival. Imádok utazni és kicsit tartok tőle, hogyha letelepedhetnék egy kisvárosban, akkor onnan hogyan tudok majd elmenni könnyedén szabadságra egy gyógyszerészt foglalkoztató patikából. Biztos addig küldenek helyettest vagy valami ilyesmi.

Veletek előfordult már, hogy a kivándorlási tervek és álmok miatt hazaárulónak neveztek? Velem ez így történt, ezért mostanában inkább megtartom magamnak az egész ötletet...

Még egy kérdés, mint Columbo. Nem volt nehéz megszokni a más mértékegységeket és fizetőeszközt? Nem lenne jobb nekik az euró? Mintha erről is lett volna már népszavazás, csak a font megtartása nyert.

Videki kisvaros nagysagrendekkel elhetobb, mint London, foleg, ha ez a varos London vonzaskorzeteben van (ha van kedved, beugrassz hetvegere, de nem kapsz hulyet a napi kozlekedesi dugoktol). Guildford, Reading, Basingstoke, Woking, stb jo helyek (delnyugatra L-tol)
Szoval szvsz van ertheto angolt beszelo es van az un. uneducated accent Mosoly Az utobbival ugysem tudsz mit kezdeni, az elozonel meg megerted egy par het utan. London/nagyvaros sokkal rosszabb, ott sokkal nagyobb a keveredes.
Az ido nem rossz, ha a Cornwall-Cambridge "atlo"-tol delre vagy. Attol eszakra en nem mennek... Attol delre semmi gond, legalabb nem kapsz nyaron hogutat, de ezen kivul mas gond nincs. A viharok is ettol eszakra szoktak lenni.
A kajatrol annyit, hogy van jo es rossz. Mint otthon. Es azt fozol, amit szeretnel, ma mar minden otthon megszokott alkatresz kaphato - hala a lengyel boltoknak, amibol minden nagyobb faluban talalsz egyet.
A gyogyszeresz fizudbol nem lesz gond elugralni ide/oda, Angliabol olcsobb repkedni, mint Mo-rol, lenyegesebb tobb jarat/tarsasag, stb. A kocsidat meg majd a repteren hagyod.
Mas mertekegyseg mar nem nagyon van, hozzaszoksz, nem nehez atszamolni (pl. a tej 3.4068literes dobozban van, ami eppen - nem rohogni hangosan - 6 pint. De a penz mar normalis 100-penny=1font, a benzin literben van, mindent (hivatalosan) kgban mernek, stb. Persze a piacon minden poundban van, de az 1/2 kg es kesz. A pint meg 1/2 liter, egyutt lehet ezzel elni.
Az otthoniakon leginkabb a sarga irigyseg effektus jon elo, nem kell vele foglalkozni. Meg az, hogy itt kolbaszbol van a kerites. Ami nincs igy, de hiaba mondod az ellenkezojet, ugysem hiszik el, igy a legjobb, ha nem is beszelsz rola. Nekik van igazuk.
Es felejtsd el a dolgok atszamolasat forintra! Jo tanacs, amit meg Finnorszagban tanultam: hany orat/percet dolgoztam erte. Ennek van ertelme. Pl. egy hetvegi ugyelet araert elmentem egy masik hetvegen Madridba. Korrekt Mosoly
-seci
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
erus
Guru
Guru


Csatlakozott: Sep 20, 2007
Hozzászólások: 1249
Tartózkodási hely: Samorin, Slovakia

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 22:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Platschu írta:
Az idő és a kaja tényleg olyan pocsék, ahogy a sztereotípiákban? A hírekben is árvizek és óriási szélviharok kapcsán említik Angliát. Nem túl megnyugtató, ráadásul egy ismerősöm mesélte, hogy szinte alig van olyan nap, hogy pár percig ne esne az eső. Az ilyen borongós, alig napsütéses időjárást is biztos nehéz megszokni.

S tényleg annyira hűvösek és zárkózottak a helyiek? Valamelyik héten láttam egy riportfilmet róluk és engem megbotránkoztatott, hogy hétvégente még a nők is mennyit vedeltek a helyi kocsmában... Zavart

Még egy kérdés, mint Columbo. Nem volt nehéz megszokni a más mértékegységeket és fizetőeszközt? Nem lenne jobb nekik az euró? Mintha erről is lett volna már népszavazás, csak a font megtartása nyert.


Az angol kaja nagyon finom, ha JÓ szakács főzi, főleg a Full English meg a Sunday Roast! És tényleg azt főzöl, amit akarsz, és akkor az tuti finom lesz.

Árvizek a keleti parton szoktak lenni, délen nem jellemző.

Az időjárásról terjengő sztereotípia hülyeség... Múlt héten csakis és kizárólag sütött a nap, egy csepp eső sem esett Londonban, 15 fok volt. Ezen a héten meg esett. Az tény, hogy nagyon változékony tud lenni az idő, ezért sose indulj el majd otthonról esernyő nélkül. Ja, mikor kijöttünk a párommal, az első két héten hétágra sütött a nap, csak csodálkoztunk, hogy ez lenne az a híres borongós időjárású Anglia?!? Kacsintó

A másik dolog, az angolok nagyon-nagyon udvariasak, néha már túlságosan is. Az már másik dolog, hogy ez csak a felszín, ha beisznak, akkor nagyon durvák és agresszívek. És igen, itt mindenki részeges, még a nők is, én már csak tudom, egy évig pubokban csaposkodtam. Nagyon boldog Ezt itt "kultúrának" nevezik. Vasárnaponként egész családok vonulnak be a gyerekekkel a pubokba, s míg a szülők beszélgetnek a sör mellett, addig a gyerekek felforgatják az egész kócerájt.

A pénzt és folyadékot leszámítva mindent az otthon megszokott mértékegységekben mérnek. Ja, nem, az autópályán a mérföldet használják, az útjelző táblákon is m/h-ban van megadva a sebesség.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 22:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Aranyosak vagytok, köszönöm szépen a tanácsokat. Remélem nem gond, hogy az aggodalmaimat rátok zúdítom, de jobb tudni az ilyen dolgokat is.

Milyen a közbiztonság? Vagy csak a média torzít a fegyvertartásról és az utcai erőszakról (ld. késelések a fiatalok között)? Tavaly speciel engem kirabolt egy fegyveres az előző munkahelyemen és abból lelkileg hónapokig nem tértem magamhoz. A biztonságérzetem óriásit esett, ezt gondolom el tudjátok képzelni. Szomorú Úgyhogy azt már kipipáltam egy életre... Kacsintó
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
seci
Guru
Guru


Csatlakozott: Feb 12, 2006
Hozzászólások: 1848
Tartózkodási hely: Farnborough

HozzászólásElküldve: 2009. Március 29. Vasárnap, 23:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Platschu írta:
Aranyosak vagytok, köszönöm szépen a tanácsokat. Remélem nem gond, hogy az aggodalmaimat rátok zúdítom, de jobb tudni az ilyen dolgokat is.

Milyen a közbiztonság? Vagy csak a média torzít a fegyvertartásról és az utcai erőszakról (ld. késelések a fiatalok között)? Tavaly speciel engem kirabolt egy fegyveres az előző munkahelyemen és abból lelkileg hónapokig nem tértem magamhoz. A biztonságérzetem óriásit esett, ezt gondolom el tudjátok képzelni. Szomorú Úgyhogy azt már kipipáltam egy életre... Kacsintó

Del-kelet London es nagyvarosok egyes negyedei -> vannak olyan helyek, ahova feher embernek nappal sem ajanlott bemennie.
De ezek elkerulhetoek.
A keselesek/lovoldozesek gallery-haboruk eredmenyei. Sajnos persze van olyan eset is, amikor a tuzvonalba belekerul olyan is, aki nem tagja egyik gallerynek sem, ezt hivjak rosszkor voolt rossz helyen esetnek, persze ezekbol lesznek az ujsagcikkek.
Videken ilyen nincs, vagy nagyon nem jellemzo.
-seci
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Tovi
Guru
Guru


Csatlakozott: Aug 27, 2006
Hozzászólások: 1468
Tartózkodási hely: Borehamwood

HozzászólásElküldve: 2009. Március 30. Hétfő, 0:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Arányaiban nem sokkal nagyobb Londonban a bűnözési arány, mint a világ többi országában.
Gondoljatok csak bele, hogy 7millió (csúcsidőben 10 millió) ember van összezsúfolva egy 350 miles kerületű körben (ilyen hosszú az M25). Nagyobb publicitást valószínüleg azért kap, mert a tizenévesek körében van egy rossz tendencia, erőszakosak és gyakran végződik tragédiával a rivalizálás.
Bandaháború is van természetesen, de ez nem olyan riasztó méretű, mint a hasonló nagyságú világvárosokban. Emlékszem 2 éve mekkora sajtócikk volt a lengyel ápolónő halála, aki belekeveredett 2 banda tűzvonalába...
És éppen most beszélgettem a feleségemmel, hogy pl. az Index címlapját olvasgatva nap mint nap sokkal több bűnesetről hallunk, mint itt. Egy nap 4 bankrablás, gyerekek lelövöldözése, hajléktalan felgyújtása, nem részletezném tovább.

Személy szerint én szeretem Londont, semmi bajom a nagyvárosi léttel. Természetesem ehhez nyugodt, jó környezetben kell lakni, a belső városrészeken semmi szin alatt nem élnék, elég, ha hétvégenként megyünk kirándulni a nevezetes helyekre. Észak-Londonban lehet találni elég sok nyugis helyet, ahol mi lakunk, ott pl javarészt zsidó lakosság található, maximális közbiztonság mellett.

A kajával egyetértek erussal, nem olyan rossz és ehetetlen mint azt sokan állítják. Csak a notórius sótlanul főzéssel van problémám, a munkahelyemen néha kerek szemekkel néznek, ahogy ráteszek 4-5 kis zacsi sót az ételre....
Azért javarészt otthon magyaros ételeket eszünk, a feleségem rendszeresen főz otthon, bár elég kisérletező tipus a szentem Nagyon boldog

A mértékegységeket javarészt leírtátok, azonban egyet nem említettetek, amit a legjobban utálok, és sosem fogom megszokni: az a fogyasztás, amit miles/gallon formában használnak, és értelemszerűen minél nagyobb szám, annál jobb a fogyasztás, mivel annál több ,érföldet megy el egy gallon benzinnel. (Vigyázni kell az internetes konverterekkel, mert az USA gallon és az UK gallon teljesen más mennyiség).
Kis segítségnek 282,4-et el kell osztani a mpg számjegyével, és kijön a fogyasztás l/100 km-re.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Tovi
Guru
Guru


Csatlakozott: Aug 27, 2006
Hozzászólások: 1468
Tartózkodási hely: Borehamwood

HozzászólásElküldve: 2009. Március 30. Hétfő, 0:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

És egy pár gondolat a témainditó hozzászóláshoz:

2 éve élünk Londonban, feleségemmel és 2 gyermekemmel (17 és 18 évesek)
Anno a kaland miatt jöttünk ki, jó egzisztenciánk volt otthon is, az alapgondolat abból eredt, hogy a feleségem egyetemi végzettségű ápolónőként meg szeretett volna ismerni egy másik ország EÜ rendszerét, abban dolgozni.
Nekünk nagyon bejött az itteni életforma, életstílus, ha nem muszáj nem szeretnénk visszamenni Magyarországra. Teljesen berendezkedtünk itt, átalakultak a szokásaink.
A lányunk is ide jár college-ba, social worker-nek tanul. Mellette egy ügynökségnek bevállalt hétvégenként pár órás otthonápolási munkát, van költőpénze is. Tinilánynak az nem árt, többet tud magára költeni.
A fiunk mosogatóként kezdte egy belvárosi olasz étteremben, most már szakácsként dolgozik, pedig nincs szakképzettsége. Szerencsére megbecsülik, jó csapat van a melóhelyén, bár javarészt olaszok a kollégái, ergo több olasz szót hall mint angolt....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Platschu
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 19, 2009
Hozzászólások: 97

HozzászólásElküldve: 2009. Március 30. Hétfő, 20:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm az információkat! Azért megnyugtató, hogy legalább ti sikertörténet vagytok. Itt lesz legalább előttem a követendő példa. Kacsintó

Az egyébként tényleg igaz, hogy az itteni elektromos cuccokat kint nem lehet használni, mert más a villamoshálózat? Tehát ha kivinnék egy hűtőt vagy tévét, akkor nem is lehetne használni? Egyáltalán a határon beengednének a cuccaimmal? Vagy egyszerűbb kint venni újat egy albérletbe? Csak úgy elméleti síkon érdekel a kérdés.

A kajaárakról mi a helyzet? Tényleg hasonlóak a mieinkhez? Egy Brüsszelben élő ismerősöm mesélte, hogy az ottani Lidlben ugyanolyan áron jut hozzá a cuccokhoz, mint itthon. Éppen csak nem mindegy, hogy 3x-5x-10x nagyobb fizetésből költekezel-e.

szerk. Azóta erre a kérdésemre itt választ találtam. Mosoly
http://www.magyaroklondonban.com/ftopic-797-days0-orderasc-0.html

Mi a helyzet a házvétellel? Valóban olyan drágák, ahogy a hirdetésekben láttam? Nem mintha még kint lennék, csak kalkuláltam ilyennel is, hogy az itthoni kb. 11,5 milliót érő lakásom kint mit érne. Ha jól láttam, akkor nem túl sokat lehet kihozni belőle még vidéken sem. Ez mind csak azért érdekel, mert mi a jobb, ha x évig albérletben vagy ha x évig a különbözetnek megfelelő lakáshitelt törleszteném, de immáron a saját lakásodban? 2 év alatt egy 600 fontos albérlettel számolva már jó 7200 fontot visszapörgethetnék a saját ingatlanomba, ahelyett hogy bérlem. Persze ez csak elméleti kérdés, mivel még nem jutottam ki és lehet nem is szeretném az ott látottak alapján több évre elkötelezni magam. Csupán csak álmodozom és majd ti felébresztettek. Mosoly
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Dumaparti, bármiről ami az eszedbe jut Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás oldalra 1, 2, 3, 4  Következő
1 / 4 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group