Szponzorált linkek


  Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Friss híreink
· Pénz küldése a legolcsóbban Anglia és Magyarország között
· Magyar művész Londonban – avagy ki is Tubel Blanka?
· A Tóth lányok nagy sikert arattak
· Magyaroklondonban buli Tóth Verával és Gabival
· Nyelviskola Londonban
· Húsvéti Buli Londonban Pély Barnával
· Rómeó Vérzik Koncert
· Januárban ingyen lakom Londonban
· Fantasztikus nyeremény akció
· Canterbury

[ További cikkek ]

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése


  Valutaváltó=  Régebbi hírek
2008-06-10
· Angol kertművészet
· Woburn Abbey
2008-06-08
· Croydon
2007-09-12
· Mit és mennyit Angliába?
· Újra emelkedik az Angol (Brit) minimálbér
2007-09-10
· Kirúgták a Magyarokat
2007-09-06
· Magyar munkaerőt keresnek!
2007-08-16
· Bulldog Bash 2007
2007-07-08
· A Londoni 7/7 második évfordulója
2007-07-02
· Lakat alatt a gyanúsítottak
2007-06-29
· Beázik a Buckingham Palota
2007-06-28
· Tony Blair megy - Gordon Brown jön
2007-06-26
· Iron Maiden - A sztori
2007-06-24
· Tour De London
· Dohányzási tilalom London munkahelyein
2007-06-16
· A Download fesztivál történe
2007-06-14
· Download fesztivál 2007
2007-02-21
· Angliai építőipari vállalkozók figyelem!
2007-01-05
· Kinevezték a Tower első női őrét
2007-01-04
· A világ legdrágább vasúti jegye
2006-12-05
· Pataky buli Londonban
2006-11-17
· London a Legnépszerűbb
2006-10-24
· Londoni buszos körutazás
2006-10-21
· Magyarok Londonban
2006-10-16
· British Council Hungary
2006-10-12
· Repülőgép csapódott egy New York-i épületbe
2006-10-11
· A Google 1.65 Billió Dollárt fizet a YouTube-ért
2006-10-02
· £5.35 az új Angol Minimálbér
2006-10-01
· Az Al-Quaeda új videója
2006-09-17
· Új kezelési módot fedeztek fel az AIDS-re

Korábbi cikkekOlcsó, biztonságos és gyors pénzküldés Angliából Magyarországra
Iron Maiden - A sztori
Dátum: 2007. június 26. kedd, 20:39 Szerző: fuligjimmy

 Iron Maiden - A sztori

Ez a sztori nem az azonos nevű kínzóeszközről (vas szűz) szól, hanem a világ egyik leghíresebb heavy metal zenekaráról a Kelet-Londoni Iron Maiden-ről. Az Iron Maiden-t Steve Harris basszusgitáros alapította 1975-ben, aki azelőtt  >>>Iron Maiden - A sztori

 

Ez a sztori nem az azonos nevű kínzóeszközről (vas szűz) szól, hanem világ egyik leghíresebb heavy metal zenekaráról a Kelet-Londoni Iron Maiden-ről.

Az Iron Maiden-t Steve Harris basszusgitáros alapította 1975-ben, aki azelőtt a Gipsy's Kiss és a Smiler nevű zenekarok tagja volt. Az Iron Maiden a metálzene egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb zenekara, világszerte több, mint 80 millió album eladásával dicsekedhet. 2002-ben nemzetközi érdemei elismeréseként az Ivor Novello díjjal tüntették ki.

Karrierje során számos neves esemény fénypontja volt, mint például a Rock in Rio, Ozzfest, a Doningtoni Monsters of Rock, ami később Download Festival lett, a Reading Festival és a Leeds Festival.

Az Iron Maiden egy heavy metal zenekar ugyan, amelynek fő inspirációjául a Thin Lizzy és a Deep Purple szolgált, mégis eleinte erős punk beütés érződött dalaikból, ami főleg az akkori énekes, Paul Di'Anno-nak volt köszönhető.

A zenekar egyik pikantériájához tartozik Eddie a szörnyszülött, egy horrorisztikus megjelenésű figura. Eddie története ott kezdődött, hogy a zenekar managerei megláttak egy festményt, amelynek az volt a címe, hogy "Electric Matthew". Alkotója, Derek Riggs a 80-as évek elején Nagy-Britanniában zajló rebelliózus punk mozgalom szimbolizálására festette. Megkérték a művészt, hogy készítsen egy újabb verziót egy kicsit több hajjal a fején, és így született meg a zenekar 1980-ban megjelent Iron Maiden című albumának a borítója. Riggs utolsó munkája az Iron Maiden számára a 2000-ben kiadott "Brave New World" album borítója volt. A "The Wicker Man" című kislemezre készített koncepcióját a zenekar visszautasította, ekkor végképp feladta az Iron Maiden számára való munkát. Eddie viszont továbbra is "él és virul", és a mai napig az "Ed Hunter" című videojátéktól külömböző könyveken át a képregényekig szinte minden a bandával kapcsolatos publikáció része.

Az Iron Maiden Története:

Az első lépések...

A zenekar 1975 december 25-én, karácsony napján alakult Steve Harris jóvoltából, aki röviddel azelőtt vált ki előző zenekarából, a Smiler-ből. Harris épp abban az időben látta a "Vasálarcos férfi" "The Man in the Iron Mask" című filmet, s ebből ötletet merítve a zenekart a középkori kínzóeszközről nevezte el.

Az eredeti felállásból ma már csak az alapító basszusgitáros Steve Harris és a gitáros Dave Murray maradt meg. A 70-es években a zenekar nem volt valami szerencsés a tagok terén, mintegy 12 külömböző felállásban játszottak. Az eredeti énekest, Paul Day-t viszonylag gyorsan menesztették, mivel nem bizonyult elég energikusnak és karizmatikusnak a színpadon. Őt Dennis Wilcock, egy Kiss rajongó váltotta fel, aki elődjével ellentétben elég bátorsággal volt megáldva a "zenekar motorja" szerephez. Élő előadásaik során mostmár make-up, tűz, és mű-vér is volt a színpadon. Dave Sullivan és Terry Rance gitárosokban való csalódásuk után Wilcock meghívta barátját, Dave Murray-t. Ennek ellenére elkeseredésében Steve Harris 1976-ban ideiglenesen feloszlatta a zenekart, de ezt nem bírták sokáig és az Iron Maiden újra összeált, mostmár Dave Murray-el, mint egyedüli szólógitárossal.

1977-ben egy másik gitárost is szereztek maguknak. Bob Sawyer volt az illető, de ő sem volt hosszú életű. Viszályt szított Murray és Wilcock közt, ami arra kényszerítette Harris-t, hogy Murray-t és Sawyert kirúgja. Ezek után 1977 Novemberében egy katasztrófális koncert következett szedett-vedett tagokkal; Tony Moore billentyűs, Terry Wapram gitáros és Barry Purkis dobos összjátéka azzal végződött, hogy Harris kirúgta az egész bagázst úgy ahogyan volt. Visszavette Dave Murray-t és leszerződte a dobos Doug Sampson-t.

A londoni Leytonston-ban levő Red Lion pub-ban tartott audíciójuk során Paul Di'Anno lett a szerencsés kiválasztott, aki attól a naptól az Iron Maiden énekesének mondhatta magát. "Egyfajta minőség van Paul hangjában, egy kis reszeltség, vagy hívd aminek akarod, ami ezt a kitűnő élt adja neki" - nyilatkozta Harris.

Ekor már 3 éve játszott az Iron Maiden, de még egy hangot sem játszottak fel lemezre. 1978 Szilveszterén végre feljátszották első demo-jukat, a "The Soundhouse Tapes"-t. Csak három dal volt rajta, mégis hetek alatt eladták mind az 5000 példányt. A felvételen szereplő egyik szám, a "Prowler", Neil Key Sounds magazinban megjelenő "Heavy Metal Soundhouse" slágerlistáján az első helyet is elérte. A zenekar első lemezes bemutatkozása a "Metal of Muthas" című 1980 február 15-én megjelent válogatás lemezen volt a "Sanctuary" és a "Wrathchild" korai verziói által.

1977 végétől 1978-ig Murray volt az együttes egyedüli szólógitárosa, mígnem 1979-ben Paul Cairns csatlakozott a csapathoz. Röviddel stúdióba vonulásuk előtt Cairns kilépett a zenekarból. Ezután még néhány ideiglenes gitárost átrágott a banda, végül Dennis Stratton landolt a gitáros pozícióban. Eredetileg a csapat Dave Murray gyermekkori barátját, Adrian Smith-t akarta, de Smith túl elfoglalt volt saját bandájával, az Urchin-nel. Doug Sampson-t is felváltották, Clive Burr lett az új dobos, akit Stratton hozott a csapatba. 1979 decemberében végre rájuk kacsintott a szerencse, az EMI lemezszerződést kötött velük.
Iron Maiden - Iron Maiden  

Iron Maiden

1980-ban megjelent első albumuk, az "Iron Maiden", amely az angliai album slágerlistán már megjelenésének hetében felszökött a 4. helyre és a zenekar villámgyorsan a Brit újhullámos heavy metal mozgalom vezető alakjává vált. Ezután a banda a Kiss 1980-as "Unmasked" turnéjának és a Judas Priest

néhány előadásának előzenekaraként koncertezett. A lemez címadódalán kívül az albumon még olyan metál nóták találhatók, mint a "Running Free", "Transylvania", "Phantom of the Opera", és a "Sanctuary" - amelyek nem voltak rajta az eredeti angliai kiadáson, de már rákerültek az amerikai kiadványra és minden további újra megjelenésre. A Kiss turné után Dennis Stratton-t kirúgták személyi és kreatív ellentétek miatt. Adrian Smith lépett a helyébe 1980 októberében.
 

Killers

1981-ben a Maiden kiadta második albumát, "Killers" címmel. Az ezen a lemezen megjelentetett számok közül több már az első album előtt megíródott, de akkor feleslegnek nyilvánították. Ezeken az addigra tökéletesített számokon kívül már csak két új nótára maradt hely a lemezen, ezek voltak

Iron Maiden - Killers

a "Prodigal Son" és a "Murders in the Rue Morgue". Erről az albumról a rajongók talán legnagyobb kedvence a gyors és erőteljes "Wrathchild" volt, de a líraibb dalok is nagy sikert arattak, mint például az Edgar Allan Poe regénye által inspirált "Murders in the Rue Morgue".

Egy lépéssel feljebb...

1982-1985

1981-re Paul Di'Anno egyre növekvő önpusztító életmódot alakított ki, amit egyre erősödő kokainfüggőségének tudhatott be. Ez előadásai kárára ment és éppen akkor, amikor a csapat nagyméretű sikereket kezdett elérni Amerikában. A banda tagjainak elege lett belőle, 1981 végén menesztették és új énekes után néztek.

A "Samson" nevű zenekar volt énekese, Bruce Dickinson 1981 szeptemberében lépett be a banda audíciós termébe, és nemsokkal ezután már az Iron Maiden énekesének mondhatta magát. Röviddel ezután a zenekar egy mini-turnéra indult, amely során néhány kiválasztott állomáson olyan dalokat is előadtak, mint a "Children of the Damned", "Run to the Hills", "22 Acacia Avenue" és a "The Prisoner". Ezek a dalok már a következő albumuk anyagának része volt és így készítették fel a rajongókat az új énekhangra.
Iron Maiden - The Number of the Beast  

The Number of the Beast

Dickinson és a Maiden kapcsolatának első lemeze nem is sikerült rosszul, sőt, a zenekar történetében először érték el a No 1-t, vagyis a Brit album slágerlista első helyét. Emellett még számos ország különböző slágerlistái az első tíz között jegyezték őket. A zenekar nekivágott második világkörüli turnéjának, mely során koncerteztek az

Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Ausztráliában. A turné amerikai része hatalmas vihart kavart egy amerikai jobboldali politikai csoport jóvoltából, mivel a zenekart albumuk címadó dala alapján ördögivé nyilvánították. A bandatagok az erős kriticizmus enyhítése iránti minden próbálkozása kudarcba fulladt, az elnök kitartott vádaskodásai mellett. Keresztény aktivisták egy csoportja az utcákra vonult és Iron Maiden lemezeket pusztított el (egyetemben a "sötétség hercege", Ozzy Osbourne lemezeivel) a zenekar elleni tiltakozásuk kinyilvánításaképpen. Más keresztény csoportok a lemezborító dizájnjára mutattak rá, amelyen Eddie a sátánt támadja, és ez az ördög elleni harcot jelképezheti.

A "The number of the Beast" az ellentétes kritikák ellenére nagyon népszerű volt a fiatal rajongók körében, de olyan számok is felkerültek a slágerlistákra a lemezről, mint a "Run to the Hills", "22 Acacia Avenue", és a "Hallowed Be Thy Name". Az Iron Maiden repertoárját a mai napig is történelmi és irodalmi jelentőséggel bíró témákkal kapcsolatos szerzemények alkotják. Ilyen nóta például a "Children of the Damned" (Az átkozottak gyermekei) amely az azonos című film témáját dolgozza fel, vagy a "The Prisoner" (A rab), amely a szintén azonos című, Patrick McGoohan főszereplésével annakidején futó tv-sorozat témáját dolgozza fel. Abban az időben Dickinson-nak volt zenekarával a Samson-nal rengeteg jogi problémája akadt és ebből kifolyólag egyetlen szerzeményük mellé sem volt joga a nevét hozzáadni. Ennek ellenére aktívan részt vett a szerzői munkában és kreatív befolyása sok dalban megmutatkozik. Az album eredeti tervek szerint a"Purgatory" című kislemezük borítóját viselte volna, de a csapatnak jobb ötlete támadt, s így lett olyan amilyennek megismertük. Illetve nem egészen, mert a tervek szerint a háttér fekete volt, de valami nyomdai hiba folytán ez kékre változott.
 

Piece of Mind

1982 végén Clive Burr dobos személyi okok miatt kilépett a zenekarból és az addig a "Trust" zenekarban doboló Nicko McBrian vette át a helyét. Nemsokkal ezután az Iron Maiden kiadta harmadik albumát "Piece of Mind" címmel. Az album a rajongók széles körében kedvencnek számít és olyan

Iron Maiden - Piece of Mind

dalok vannak rajta, mint például a "The Trooper" és a "Flight of Icarus" amelyeket kislemezen is megjelentettek. A lemezen megjelenő dalok közt is van bőven irodalmi inspirációjú dal, például a "Where Eagles Dare" (azonos című fimen alapul), "To Tame a Land" (Frank Herbert "Dune" című novelláján alapul), és a már említett "The Trooper", amely Tennyson "Charge of the Light Brigade" című versén alapul.
Iron Maiden - Powerslave  

Powerslave

A "Piece of Mind" sikerén felbuzdulva a banda 1984 szeptember 9-én kiadta a "Powerslave" című negyedik albumát. Az albumon többek közt hallhatunk olyan nótákat, mint az azóta a rajongók kedvencévé vált "2 Minutes to Midnight", "Aces High" és a "Rime of the Ancient Mariner", amely Samuel Taylor Coleridge

azonos című versét vette alapul. A "Back in the Vilage" pedig mondhatjuk a "The Prisoner" folytatása, hisz mindkettő alapja a "The prisoner" című tv-sorozat.

Az albumot követő turné, amelyet "World Slavery Tour"-ra kereszteltek, a zenekar eddigi legnagyobb turnéja volt, ami 13 hónapig tartott és körülbelül 220 állomása volt. Az előadások közül több visszatérő állomás is volt, mint például a kaliforniai Long Beach, ahol egyébként az ezt követő élő albumuk, a "Live After Death" javarészét fel is játszották. A turné fizikailag annyira kimerítőnek bizonyult, hogy a csapat hathónapos pihenőre ment a koncertsorozat befejezése után.

A kisérletezés...

 

Somewhere in Time

Az 1986-ban kiadott stúdió-albumuk, a "Somwhere in Time" más megközelítéssel készült. Ha csak lazán is, de az időutazás témája köré épült. A zenekar történelme során először használtak szintetikus basszus és szólógitár effektusokat annak érdekében, hogy telítettebbé tegyék a zenét.

Iron Maiden - Somewhere in Time

Annak ellenére, hogy nem egy tradícionális Iron Maiden hangzású lemez lett belőle, a slágerlistákon mégis jól szerepelt, főleg a kislemezen is megjelent "Wasted Years".

A borító megjelenését a "Blade Runner" című film inspirálta.

Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son

 

Seventh Son of a Seventh Son

Ez a kísérletezés egy még kifinomultabb albumhoz vezetett, az 1988-ban megjelent "Seventh Son of a Seventh Son"-hoz. Témája egy mondai fiú története, aki látnoki képességekkel rendelkezett. A gitárszintetizátorokkal ellentétben ez volt a zenekar első albuma, amelyen megjelentek a

billentyűs hangszerek, amely ötletet a kritikusok pozitívnak találtak és a zenét eladhatóbbá nyilvánították.

 A billentyűk ellenére az album sikere a rajongók körében is hatalmas volt, ez volt a második alkalom amikor az metálzene királyai a Brit slágerlisták első helyén trónoltak.

Az Iron Maiden-nel való turnéja után Adrian Smith gitáros megjelentetett egy szólólemezt az "ASAP" nevű zenekarával, "Silver and Gold" címmel.

1990-ben a zenekar kislemez publikálásának tizedik évfordulójának alkalmából az Iron Maiden egy 10 CD-ből álló sorozatot jelentetett meg "The First Ten Years" címen és ráadásnak a CD-n megjelent dalokat 12"-es dupla bakelit lemezek formájában is kiadták. A lemezsorozat részeit fokozatosan egyenként dobták piacra 1990 február 24-e és április 28-a között, amelyek mindegyikén az Iron Maiden két dala volt hallható.

A felfordulás...

1990-1994

1990-ben Bruce Dickinson szólókarriert kezdett a "Gillan" volt gitárosa, Janick Gers közreműködésével. Ebből született Dickinson albuma, a "Tatooed Millionaire".

Nemsokkal ezután a banda hét évig tartó stabilitása felbomlott Adrian Smith kilépésével. Smith-t Bruce Dickinson szóló-projekt gitárosa, Janick Gers váltotta fel.
 

No Prayer for the Dying

1990-ben az Iron Maiden egy az utóbbi két albumhoz viszonyítva nyers hangzású lemezt adott ki, a "No Prayer for the Dying"-ot. Annak ellenére, hogy Adrian Smith elhagyta a zenekart még mielőtt stúdióba vonultak volna, ezen a lemezenvan egy dal, a "Hooks in You", amelynek szerzésében annakidején ő is részt vett.

Iron Maiden - No Prayer for the Dying

A lemez kiadása után a banda megszerezte addigi első (és a mai napig egyetlen) Brit kislemez slágerlistás első helyét a "Bring Your Daughter... to the Slaughter" című szerzeménnyel, amely egy adoptáció volt és eredetileg Bruce Dickinson készítette a "Rémálom az Elm utcában 5: Az Álomgyerek" című film számára. A kislemezt 1990 december 24-én adták ki és ez volt az egyik első hanganyag, amelyet különböző formátumokban és különböző felvételt tartalmazó B oldalakkal jelentettek meg. Ez a kislemez tartja a rekordot a megjelenéstől számított legrövidebb időn belüli No. 1 elérésében és utána a slágerlistákból való kiesésben, ami mintegy két hét alatt lezajlott.
Iron Maiden - Fear of the Dark  

Fear of the Dark

Miután Dickinson befejezte 1991-es magánturnéját visszatért az Iron Maiden-hez és stúdióba vonultak, hogy elkészítsék legújabb albumukat, a "Fear of the Dark"-ot. A lemez 1992-ben jelent meg, észrevehetően hosszabb volt az előzőeknél és néhány szám azonnal népszerűvé vált a rajongók körében, mint például a címadódal és az "Afraid to Shoot Strangers".

A "Waisting Love" talán a lemezen található egyetlen ballada és a "From here to Eternity" pedig a "Charlotte the Harlot" történetsorozat negyedik része.

1993-ban Dickinson szólókarrierje érdekében kilépett a zenekarból. Ennek ellenére megegyeztek, hogy Bruce jelen lesz a búcsúturnéjukon és két élő albumuk elkészítésénél (amelyet később egy csomagban ki is adtak). Az első, az "A Real Live One" az 1986 és 1992 között készült dalaik kiemelt válogatását foglalta magába és 1993-ban adták ki. A második, az "A Real Dead One" 1975 és 1984 között szerzett dalok kiemelt válogatását jelentette meg és azután adták ki, hohy Bruce Dickinson kilépett a zenekarból. Az Iron Maiden búcsúkoncertje 1993 augusztus 28-án volt. A koncertről a BBC filmet készített és videováltozatban "Raising Hell" címmel ki is adta.

A változás szele...

1995-1999

A zenekar audíciók útján tobbszáz profi és amatőr énekest hallgatott meg és végül 1994-ben a "Wolfsbane" volt énekesét, Blaze Bayley-t választotta. Blaze-nek teljesen eltérő stílusa volt elődjéhez képest, ami természetesen zavart reakciót váltott ki a rajongók körében.
 

The X Factor

Mintegy három évnyi megszakítás után 1995-ben a banda újra színre lépett és kiadta a "The X Factor"-t. Abban az időben a zeneszerző és zenekarvezető Steve Harris-nek komoly személyi problémái voltak házassága felbomlása jóvoltából és sokan úgy érzik, hogy ez az albumon is tükröződik.

Iron Maiden - The X Factor

Említésre méltó dalok erről az albumról a 11 perc hosszú ballada, a "Sign of the Cross", "Lord of the Flies", "Man on the Edge", amely a "Falling Down" című filmet vette alapul, és a "The Edge of Darkness", amely pedig az "Apocalypse Now" témájára épült.
Iron Maiden - Virtual XI  

Virtual XI

Az 1996-os év javarészét a zenekar az úton töltötte, miután újra stúdióba vonult, aminek eredménye az 1998-ban kiadott "Virtual XI" lett. Ez az album alig érte el a slágerlistákat és még az 1 milliós eladást sem sikerült elérnie, ami az Iron Maiden történelmében először fordult elő.

Az újraegyesülés...

1999-

1999 februárjában Bayley közös megegyezés alapján kilépett a zenekarból. Ugyanakkor hatalmas sokkot váltott ki (pozitív értelemben) a rajongók közt az a bejelentés, miszerint Bruce Dickinson és Adrian Smith gitáros újra csatlakozik a csapathoz, míg Janick Gers is marad. Ezekután az Iron Maiden már három szólógitárossal büszkélkedhetett és egy sikeres újraegyesülő-turnét mondhatott magáénak. Ezen a turnén reklámozták be az "Ed Hunter" című számítógépes játékukat is.
 

Brave New World

Az Iron Maiden újraegyesülése utáni stúdiómunkájának eredménye a "Brave New World " formájában mutatkozott meg, amelyet 2000-ben adtak ki. Az album hatalmas kritikába ütközött. A tematikus befolyások folytatódtak a "The Wicker Man"-nel, melynek az 1973-as azonos című Brit kultusz-film volt az inspirációs forrása

Iron Maiden - Brave New World

és a "Brave New World"-del, melynek alapjául a szintén azonos című novella szolgált.

Az album megjelenítését követő világkörüli turnénak jóval 100 feletti állomása volt és 2001 január 19-én tetőzött a Brazíliában rendezett "Rock In Rio" fesztiválon történő előadásukkal, ahol az Iron Maiden 250 ezer ember előtt játszott. Ezt az előadást filmre vették és 2002-ben "Rock in Rio" néven CD-n és DVD-n megjelentették.
Iron Maiden - Dance of Death  

Dance of Death

2003-ban jelent meg a "Dance of Death". Szokás szerint folytatódtak a történelmi és irodalmi alapú behatások, különösképpen a "Montsegur"-ban, amely egy Cathar-i erőd 1244-es elfoglalásáról szól, és a "Paschendale"-ben, melynek egy jeletős I. Világháborús csata a témája.

A Németországban lévő Westfalenhalle-i stadionban történt fellépésükről is készült egy élő album és DVD, ezt 2005 augusztusában adták ki "Death on the Road" címmel.

2005-ben a banda bejelentette legújabb turnéját, amit az "Iron Maiden" albumuk 25. évfordulója és egyben a zenekar megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendeztek. A turnét egyben a 2004-ben megjelent "The Early Days" című DVD-jük népszerűsítésére is felhasználták és ennek szellemében csakis az első négy albumukon lévő dalok közül választották ki a koncert repertoárját. A jubileumi ünnepségek részeként kiadták a "Number of the Beast" kislemezt is, ami egyből a Brit slágerlisták harmadik helyén landolt.

A kaliforniai San Bernardino-beli Glen Helen-i Hyunday Pavilionban rendezett 2005 augusztus 20-i fellépésükön Sharon Osbourne megzavarta az előadást. Kikapcsolta a PA rendszert és dalolni kezdett (ez az eset volt az utolsó, hogy az Iron Maiden fellépett az Ozzfest-en).

Ennek a turnénak a végállomásai a Reading-i és a Leeds-i fesztiválok voltak 2005 augusztus 26 és 28-án. Ez volt a második alkalom, hogy a zenekar a volt dobosuk, Clive Burr "Clive Burr MS Trust Fund" nevű jótékonysági szervezetének javára ellenszolgáltatás nélkül játszott.
 

A Matter of Life and Death

2006 novemberében az Iron Maiden és managerük Rod Smallwood bejelentette, hogy 27 éve tartó kötelékeiket a Sanctuary Music kiadóval felbontják, és Phantom Music Management néven egy új kiadócéget alapítanak. 2006 őszén az Iron Maiden kiadta az "A Matter of Life and Death" című albumot. Míg az album nem

számít egy új koncepciónak, a szövegeknek erősen háború- és hit-koncentráltak, csakúgy, mint maga a lemezborító.

A lemezt sikeres Észak-Amerikai és Európai turné követte, amelyen Maiden-ék a zenekar történelmében először az albumon szereplő összes számot eljátszották. A zenekar bejelentette, hogy a turnéról készült anyagból élő lemezt készítenek.

2007-ben a zenekar számos nagy zenei fesztiválon való szereplését bevállalta világszerte a "Matter of Life and Death" turné második részeként. A koncertsorozat állomásai közt olyan helyszinek voltak, mint például a Dubai Desert Rock Festival, Eddfest, Download Festival, Heineken Jammin Festival, Fields Of Rock Festival, Graspop Metal Meeting és a Bilbao BBK Live Festival. Emellet még India, Görögország, Szerbia, Szlovénia, Bulgária, Csehország és Németország színpadain is találkozhattak velük a rajongók ebben az évben. A turnét átnevezték a "The Matter of the Beast"-re ezzel is ünnepelve a "The Number of the Beast" album 25. évfordulóját. A program fő részében öt dal hangzott el a "The Matter of Life and Death"-ről és 5 dal a "The Number of the Beast"-ről. A fesztivál/stadion turné grand fináléja egy egyedi koncert volt Június 24-én a londoni Brixton Academy-ben amelynek bevételét újra a "The Clive Burr MS Trust" segélyszervezetnek ajánlották fel. Az Iron Maiden előzenekarai Steve Harris lánya Lauren Harris és egy nyolctagú indiai rockzenekar, a Parikrama voltak. Az utóbbira az együttes a márciusi Bangalore-i fellépésük során figyelt fel és hívta meg őket egy nagy-britanniai turnéra. Ez egyébként az első eset, hogy egy indiai rockzenekar Nagy-Britanniában turnézzon.

Elismerések...

Az Iron Maiden a VH1 "100 legnagyobb keményrock művésze" listáján a 24. helyen szerepel, míg a Kerrang! magazin "az utóbbi 25 év legfontosabb zenekara" címmel tüntette ki. Az MTV "Minden idők 10 legnagyobb heavy metal bandája" listáján a negyedik helyet foglalja el és a "VH1 Classic:Top 20 Metal" listán minden idők metál zenekarai kategóriában a harmadik hely illeti meg.


Diszkográfia...

Stúdió albumok:

Iron Maiden (1980)

Killers (1981)

The Number of the Beast (1982)

Piece of Mind (1983)

Powerslave (1984)

Somewhere in Time (1986)

Seventh Son of a Seventh Son (1988)

No Prayer for the Dying (1990)

Fear of the Dark (1992)

The X Factor (1995)

Virtual XI (1998)

Brave New World (2000)

Dance of Death (2003)

A Matter of Life and Death (2006)


Jelenlegi zenekartagok:

Bruce Dickinson – Ének, alkalmanként gitár (1981–1993, 1999–)

Dave Murray – Szóló és ritmus gitár (1976–1977, 1978–)

Adrian Smith – Szóló és ritmus gitár, vokál (1980–1990, 1999–)

Janick Gers – Szóló és ritmus gitár (1990–)

Steve Harris – Basszusgitár, billentyűk, vokál (1975–)

Nicko McBrain – Dobok (1983–)

és

Michael Kenney - Billentyűk (élő előadásokon) (1990-)


Iron Maiden Koncert - Barcelona


Forrás: IronMaiden - Wikipédia (angol)

Írta: Fülig Jimmy 
  Belépés
FelhasználónévJelszóBiztonsági kód: Biztonsági kód Kód megadása
Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Londoni nevezetességek
· Publikálta: fuligjimmy


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Londoni nevezetességek:
Buckingham palota


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.81
Szavazat: 22


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Londoni nevezetességek

Ehez a cikkhez nem lehet megjegyzést küldeni