Szponzorált linkek


  Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Friss híreink
· Pénz küldése a legolcsóbban Anglia és Magyarország között
· Magyar művész Londonban – avagy ki is Tubel Blanka?
· A Tóth lányok nagy sikert arattak
· Magyaroklondonban buli Tóth Verával és Gabival
· Nyelviskola Londonban
· Húsvéti Buli Londonban Pély Barnával
· Rómeó Vérzik Koncert
· Januárban ingyen lakom Londonban
· Fantasztikus nyeremény akció
· Canterbury

[ További cikkek ]

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése


  Valutaváltó=  Régebbi hírek
2008-06-10
· Angol kertművészet
· Woburn Abbey
2008-06-08
· Croydon
2007-09-12
· Mit és mennyit Angliába?
· Újra emelkedik az Angol (Brit) minimálbér
2007-09-10
· Kirúgták a Magyarokat
2007-09-06
· Magyar munkaerőt keresnek!
2007-08-16
· Bulldog Bash 2007
2007-07-08
· A Londoni 7/7 második évfordulója
2007-07-02
· Lakat alatt a gyanúsítottak
2007-06-29
· Beázik a Buckingham Palota
2007-06-28
· Tony Blair megy - Gordon Brown jön
2007-06-26
· Iron Maiden - A sztori
2007-06-24
· Tour De London
· Dohányzási tilalom London munkahelyein
2007-06-16
· A Download fesztivál történe
2007-06-14
· Download fesztivál 2007
2007-02-21
· Angliai építőipari vállalkozók figyelem!
2007-01-05
· Kinevezték a Tower első női őrét
2007-01-04
· A világ legdrágább vasúti jegye
2006-12-05
· Pataky buli Londonban
2006-11-17
· London a Legnépszerűbb
2006-10-24
· Londoni buszos körutazás
2006-10-21
· Magyarok Londonban
2006-10-16
· British Council Hungary
2006-10-12
· Repülőgép csapódott egy New York-i épületbe
2006-10-11
· A Google 1.65 Billió Dollárt fizet a YouTube-ért
2006-10-02
· £5.35 az új Angol Minimálbér
2006-10-01
· Az Al-Quaeda új videója
2006-09-17
· Új kezelési módot fedeztek fel az AIDS-re

Korábbi cikkek Olcsó pénzátutalás Angliából Magyarországra
William Wallace, a rettenthetetlen bátorszív
Dátum: 2005. november 29. kedd, 23:18 Szerző: fuligjimmy

A skót hős születési dátumát nem tudni pontosan, annyi bizonyos, hogy valamikor 1270 környékén látta meg a napvilágot, feltehetően az ayshire-i Ellerslie (most Elderslie) környékén. Apja Sir Malcolm Wallace, Elderslie és Auchinbothie földesura, Skócia egyik kevésbé ismert és elismert lovagja.  >>>

A Rettenthetetlen


William Wallace,
a rettenthetetlen bátorszív


A skót hős születési dátumát nem tudni pontosan, annyi bizonyos, hogy valamikor 1270 környékén látta meg a napvilágot, feltehetően az ayshire-i Ellerslie (most Elderslie) környékén. Apja Sir Malcolm Wallace, Elderslie és Auchinbothie földesura, Skócia egyik kevésbé ismert és elismert lovagja.

Édesanyjáról nem tudni semmit, kutatók úgy vélik, hogy Sir Hugh Crawford, Ayr elöljárójának lánya volt. Nincs hiteles feljegyzés arról sem, hogy William-nek volt-e testvére, azonban úgy vélik, hogy volt egy bátyja, akit szintén Malcolm-nak hívtak. Ezt sokan arra alapozzák, hogy William nem örökölt egyetlen darab földet vagy titulust sem apja után, ami azt bizonyítja, hogy azt a hagyomány szerint az elsőszülött fiú kapta meg. William korai éveit szintén homály fedi, néhány feljegyzés szerint gyermekkorát a papi hivatást választó unokabátyja felügyelete alatt töltötte. Itt tanulta meg a kardforgatás tudományát és itt lett belőle tanult ember. William termetét tekintve is igazi hősnek született. Majd két méter magas, izmos, vállas férfi volt. Ez abban az időben ritkaság számba ment, az átlagos testmagasság ugyanis alig érte el a száznyolcvan centimétert. Aranybarna szakálla és hullámos hajzuhataga a lányok és asszonyok körében is népszerűvé tette. 1286-ban III. Sándor – aki már lassan húsz éve ült Skócia trónján – váratlanul meghalt egy lovasbalesetben. Miután a király utód nélkül hunyt el, egyetlen rokona, még életben lévő unokája lett az örökös.

A mindössze négy éves Margit (Margaret) nem is Skóciában, hanem Norvégiában élt. A skóciai kormányzók éppen ezért gyámokat neveztek ki Margit mellé, míg el nem éri a megfelelő életkort. Időközben minden idők legaljasabb és legvérszomjasabb királya került az angol trónra, I. Edward személyében. A Nyakiglábnak csúfolt uralkodó hamar egyezkedni kezdett a gyámokkal, hogy ha fia majd elveszi Margitot, akkor kolbászból lesz a kerítés, Skócia pedig független marad. Minden szép és jó lett volna, ha szegény Margit nem hal meg váratlanul, éppen útban Skócia felé. Halálának oka ismeretlen, valamiféle különös kór végzett vele még az Orkney-szigeteken.

A skótok végképp uralkodó nélkül maradtak, Nyakigláb is vérszemet kapott, akárcsak a klánok és földbirtokosok többsége. Az abszolút káosz idejében egy kisebb, de annál véresebb összetűzésben angol katonák megölték William édesapját. Az elkeseredett fiú előbb bosszút esküszik, majd haragja fokozatosan addig duzzad, hogy egész Skócia felszabadítására készül. A trónra ekkor már három hivatalos jelölt is ülhetne, mindannyian William the Lion, korábbi skót király családfájához tartoznak. Mindhárman az Oroszlán bátyjának, David-nek a leszármazottjai. John de Balliol, David legidősebb lányának fia, John de Hastings, David legkisebb lányának unokája, és a későbbi hős, a szintén legendás szabadságharcos és később király, Robert the Bruce, David középső lányának fia. Kicsit bonyolultnak tűnik, ám mégsem az. John de Balliol előbb hűségesküt tett Nyakiglábnak, majd miután Skóciában is többségi támogatást szerzett, úgy tűnt minden rendeződik. Nyakigláb Edward azonban egy olyan monarchiát képzelt el, ahol természetesen ő az úr. Fel is kérte Balliolt, hogy feltétel nélkül adja át neki a skót határon fekvő három, stratégiailag fontos várat. Balliol ezt megtagadta, a háború pedig elkerülhetetlen lett.

Az angolok gyors, alig öt hónapos hadjárat után leigázták a skótokat, John de Balliolt pedig bebörtönözték és Nyakiglábot nevezték ki egyedüli uralkodónak. Ám hogy Edward király még nagyobbat rúghasson a skótokba, a Scone koronázó kövét, a Végzet Kövét is elvitette korábbi helyéről és Westminsterbe szállítatta. Skócia kormányzását angolokra bízta, vezetőjüknek pedig Hugh Cressingham-et tette meg. Skóciát tehát bilincsbe verte. Az ország déli részében igen nagy káosz uralkodott, a helyiek gyakran fellázadtak az angol katonák ellen. Egy ilyen konfliktusban William Wallace is részt vett, és bosszút állva korábbi sérelmein, saját kezével végzett ki néhány angol katonát. „Aki a király katonáira támad, az úgy tesz, mint ha magára a királyra támadna!” Wallace tehát Edward ellensége lett, törvényen kívüli, akit üldözni kell. Tettéért egy föld alatti börtönbe vetették, ám a helyiek megmentették a haláltól és meggyógyították sebeit.

Felépülése után saját sereget toborzott, amely gyorsan terjedő hírnevének köszönhetően nem volt nehéz. Wallace hirtelen és gyors csapásai meggyengítették az angolokat, mégis a Stirling mellett vívott csatája tette legendás hírűvé. 1297. Szeptember 11-én William és társa, Sir Andrew de Moray a stirlingi vár mellett csaptak össze a többszörös túlerőben lévő angol hadsereggel. Nyakigláb katonái először azt gondolták, hogy a maroknyi skót csapat, látván az ő fölényüket elszalad. Mindez azonban csak csel volt. Ahhoz, hogy az angolok elérhessék a skótok állásait, át kellett hajtaniuk egy igen keskeny hídon a River Forth-nál. Wallace-ék itt várták be őket és kímélet nélkül lekaszabolták mind az ötezer angolt. Ez a csata nemcsak Wallace-nak és követőinek elszántságát bizonyította, de azt is, hogy William amellett, hogy kiváló harcos, tévedhetetlen stratéga is. A győzelemtől mámoros skótok elfoglalták Stirling várát és ünnepelni kezdték hazájuk felszabadulását. Wallace és de Moray ekkor még húszas éveik végét taposták csak. Fiatal kora ellenére mindössze hat év alatt a semmiből nemzeti hős, a haza védelmezője és lovagja lett. Megérdemelten.

A siker és a győzelem azonban nem tartott sokáig. Nyakigláb – aki ezalatt Franciaországban hadakozott – hazatérve, több mint kilencvenezer fős seregével harcra hívta Falkirk mezején a skót lázadókat. A kilencszeres túlerő és a jobb technikai felszerelés eleve eldöntötte a csata sorsát. A nagy hatótávolságú nyilak gyorsan megtizedelték a skót sereget. Majd tízezer bátor skót hazafi lelte halálát ekkor Falkirknél, Wallace pedig kénytelen volt elbujdosni. A rettenthetetlen skót hős bálványa leomlott, sikerei a múltba vesztek. Több mint hét éven keresztül nem is lehetett tudni Wallace-ről semmit. Keringtek olyan pletykák, hogy Franciaországban vagy Norvégiában kért segítséget a szabadságharchoz, ám hiteles feljegyzés erről nem maradt fenn. William ereje és elhivatottsága azonban még mindig veszélyt jelentett Nyakigláb számára. 1305. augusztus 5-én egy skót lovag – az angol király híve – tőrbe csalta Wallace-t Glasgow-tól nem messze.

William-et Londonba hurcolták, ahol hosszasan vallatták, ám ő nem akart hűségesküt tenni Edward királynak. Augusztus 23-án kegyetlen körülmények közt kivégezték. Előbb a nyakára tekertek egy kötelet, majd azzal a levegőbe húzták, figyelve arra, hogy nehogy idő előtt meghaljon. Később élve kibelezték, és izzó vassal kiégették a szemét, majd holttestét négy darabba vágták. Fejét elrettentésül a London Bridge-re függesztették ki, jobb karját a Newcastle-upon-Tyne hídra, bal karját Berwickben, jobb lábát Perth-ben, bal lábát pedig Aberdeen-ben akasztották ki. Nyakigláb úgy gondolta, hogy ezzel végképp megtöri a skótok ellenállását. Rosszul hitte. Kegyetlenkedése még azokban is haragot szított, akik addig békésen tűrték az angolok elnyomását. A felbőszült nép Robert the Bruce mögé sorakozva Bannockburn mezején, ahol ma Bruce neves szobra áll, kivívta a szabadságot. Bruce-t királlyá koronázták, a betegeskedő Edward királyt pedig épp akkor érte a halál, amikor ismét Skócia ellen vonult volna, Carlisle mellett.


(Részlet Szalay Tamás Lajos: Skócia – a szoknyás férfiak földjén című kötetéből)


 
  Belépés
FelhasználónévJelszóBiztonsági kód: Biztonsági kód Kód megadása
Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Skócia
· Publikálta: fuligjimmy


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Skócia:
Létezik-e a Loch Ness-i szörny?


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Skócia

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!