Szponzorált linkek


  Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Friss híreink
· Pénz küldése a legolcsóbban Anglia és Magyarország között
· Magyar művész Londonban – avagy ki is Tubel Blanka?
· A Tóth lányok nagy sikert arattak
· Magyaroklondonban buli Tóth Verával és Gabival
· Nyelviskola Londonban
· Húsvéti Buli Londonban Pély Barnával
· Rómeó Vérzik Koncert
· Januárban ingyen lakom Londonban
· Fantasztikus nyeremény akció
· Canterbury

[ További cikkek ]

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése


  Valutaváltó=  Régebbi hírek
2008-06-10
· Angol kertművészet
· Woburn Abbey
2008-06-08
· Croydon
2007-09-12
· Mit és mennyit Angliába?
· Újra emelkedik az Angol (Brit) minimálbér
2007-09-10
· Kirúgták a Magyarokat
2007-09-06
· Magyar munkaerőt keresnek!
2007-08-16
· Bulldog Bash 2007
2007-07-08
· A Londoni 7/7 második évfordulója
2007-07-02
· Lakat alatt a gyanúsítottak
2007-06-29
· Beázik a Buckingham Palota
2007-06-28
· Tony Blair megy - Gordon Brown jön
2007-06-26
· Iron Maiden - A sztori
2007-06-24
· Tour De London
· Dohányzási tilalom London munkahelyein
2007-06-16
· A Download fesztivál történe
2007-06-14
· Download fesztivál 2007
2007-02-21
· Angliai építőipari vállalkozók figyelem!
2007-01-05
· Kinevezték a Tower első női őrét
2007-01-04
· A világ legdrágább vasúti jegye
2006-12-05
· Pataky buli Londonban
2006-11-17
· London a Legnépszerűbb
2006-10-24
· Londoni buszos körutazás
2006-10-21
· Magyarok Londonban
2006-10-16
· British Council Hungary
2006-10-12
· Repülőgép csapódott egy New York-i épületbe
2006-10-11
· A Google 1.65 Billió Dollárt fizet a YouTube-ért
2006-10-02
· £5.35 az új Angol Minimálbér
2006-10-01
· Az Al-Quaeda új videója
2006-09-17
· Új kezelési módot fedeztek fel az AIDS-re

Korábbi cikkekOlcsó Pénzküldés Magyarországra
Soho
Dátum: 2006. április 01. szombat, 20:20 Szerző: fuligjimmy

Soho

Soho-t röviden talán úgy jellemezném, hogy "Desztillált London". Miért? Nos, London ugye egy hatalmas világváros, ahol szinte minden náció megtalálható, sőt a világ leg-kozmopolitánabb városa. >>>

SohoSoho-t röviden talán úgy jellemezném, hogy "Desztillált London". Miért? Nos, London ugye egy hatalmas világváros, ahol szinte minden náció megtalálható, sőt a világ leg-kozmopolitánabb városa. Mint ilyen, meg is van szépen a maga elrendezése, a különböző népcsoportok tagjai jellemzően egymás szomszédságában telepednek le. Na most, mire vágyik az ember a sok robot után, legyen ő bármilyen népcsoport szülöttje?Kikapcsolódásra, természetesen. Nyilván sokféleképpen lehet kikapcsolódni, de sokaknak a kikapcsolódás szó alatt, a zene, tánc, buli, evés, és ivás jelenik meg az agyuk "értelmező kéziszótár" részében. Hát, az ő számukra létezik Soho.

 Ebben a cseppnyi kis városrészben benne van egész London zamata. Tegyük fel, hogy London egy hatalmas gyümölcsöskert, és te imádod a gyümölcsöt. A kert egyik végében ott áll egy körtefa. Oda sietsz, megeszel egy körtét róla. Ezután étvágyat kapsz egy kis szamócára, de az a kert másik végében terem, tehát odaballagsz,

és szemezgetsz egy kis szamócát. Ezután még nagyon szeretnél enni egy kis görögdinnyét, de már egyszerűen olyan fáradt vagy a sok gyaloglástól, hogy nem vagy hajlandó elsétálni a kert harmadik csücskébe, mert már úgyérzed, hogy mire oda érnél el is menne az étvágyad a fáradságtól. Ellenben képzeld el, hogy van ott a kert kellős közepén egy kerti lak, benne egy kertész. Azt mondja a kertész: Ugyan már kedveském, ne menjen maga sehova, csüccsenjen csak le ide a hűsre, a kényelmes

kertiszékre, és én idehozom magának az egész kert javait az asztalra. Most gondolom sokan kitaláltátok, hogy mi fog következni; elmegy a kertész, és vissza térvén az asztalra tesz egy hatalmas gyümölcstálat finomabbnál finomabb gyümölcsökkel telítve. Hát, igen, gondoltam, hogy nem találjátok ki. A válasz: Kisüsti gyümölcspálinka...egy helyen a sok finom gyümölcs íze, zamata, de ami a lényeg: ÜT! Hát ez Soho kedveskéim. A világ sok-sok nációjának gyümölcseit találhatod meg itt, Holland foghagymás vodkát ihatsz apperitívnek, a Maláj konyha ételcsodáit fogyaszthatod utána, amit finom Chilei borral öblíthetsz le, ezután hallgathatsz élőben egy kis jó Amerikai bluest egy kancsó angol sör mellett, és , ha a barátnőddel vagy, akkor befejezheted e csodás éjszakát egy még csodásabb franciázással...csak, hogy a franciák se maradjanak ki a menüből :-). Ha meg netán egyedül érkezel, de nem

szeretnél egyedü távozni, akkor csak kövesd a piros fényt, és bármilyen is legyen a nemed, garantáltan találsz kedvedre való, ugyancsak bármilyen nemű partnert, akivel "elmehetsz" (Ez a menü nem kötelező, csak egy szerény ajánlat az étlapról).   Mindamellett ebben a városrészben is megtalálhatók azok a veszélyek, amelyek minden nagyváros mulatónegyedében; vonzák a kétes alakokat, akik csak könnyű prédára lesnek.

Tehát tartózkodj attól, hogy hullára idd magad, mert egyrészt tutira kirabolnak, másrészt meg mi értelme volt az egésznek, ha nem emlékszel majd semmire? Soho szinte a hét hét napjának mind a 24 órájában él, így nemcsak éjszaka érdekes, nappal is érdemes ellátogatni ide, például a Kínai Negyedbe (Chinatown), ahol 5-6 fontért annyi kínai narancsos kacsát küldhetsz le, amennyi csak beléd fér.

   Persze az étlapon (állatbarátok, állatvédő aktivisták kedvéért jegyzem meg) még vagy 478 féle kaja közül válogathatsz a kacsán kívül.


Ellátogatni nagyon érdemes Soho-ba, de arra ne gondolj, hogy ide költözz, hacsak nem annyi pénzed van, hogy már rád rohad, ha nem költöd el, mert ez a városrész London egyik legdrágább része, ami az ingatlant illeti.

Csak, hogy tudd hol keresd:
Északról az Oxford Street határolja, Délről a Shaftesbury Avenue, Nyugatról a Regents Street, és Keletről pedig a Charing Cross Road határolja be. A legforgalmasabb része a Wardour Street és ettől keletre a három párhuzamosan futó utca, a Dean Street, Frith Street, és a Greek Street. Nyugat Soho ( a Wardour Street-től nyugatra) nem annyira forgalmas és kissé labirintusos, mondjuk a Carnaby Street kivételével, mert ez az egyik legnépszerűbb turista-zarándokhely.


Történelem
Valaha réges-régen, Soho helyén szántóföld volt. A középkorban Királyi parkot létesítettek itt és ekkor kapta a nevét is, mégpedig egy akkoriban használt vadászkiáltásról: "So-Ho". A XVII. század elejére szinte az egész területet részenként eladogatták, és így rohamosan be is épült. A környék rengeteg bevándorlót vonzott a XVIII. és a IXX. században, ami megmagyarázza, honnan kapta a nevét a Greek Street (Görög Utca). A sokféle nemzetiségü ember kozmopolitán jegyekkel ruházta fel ezt a városrészt, ami persze mágnesként vonzotta ide az írókat, zenészeket, művészeket, és nagy elméket. Karl Marx évekig élt a Dean Street-en, Canaletto-nak ettől kissé nyugatra, a Beak Street-en volt egy stúdiója, és William Blake a Marshall Street-en született.
A IXX. század vége már úgy látta Soho-t, mint London éjszakai életének központját - és erre a címre ma is büszkén igényt tart. A Dean Street-i French House (Francia Ház) például arról kapta a nevét, hogy a II. Világháború alatt a Francia Ellenállás tagjai nagy előszeretettel jártak ide felesleges energiájuk levezetése érdekében. Később, a XX. század közepe táján Soho kezdte magát fejleszteni, mint Média Centrum, ami abban nyilvánult meg, hogy több film vállalat terjesztő boltot nyitott utcáin.
Az 1960-as évek lehettek a tanúi Soho-ban a Szex-ipar kialakulásának. Ez nyilván rohamos növekedési tendenciával lépett fel, és ugyan a rendőrség 1991-es nagyon kemény és gyakori közbelépésének  köszönhetően ma már a szex-ipar inkább a szexfilmek és szexmagazinok árusítására korlátozódott, de azért a prostitúció is még mindig jelen van, a városatyák nem kis bosszankodására.
Utoljára 1999-ben került a sajtó központjába a jó öreg Soho, amikoris 1999 Április 30-án az Admiral Duncan nevű homoszexuálisok Pubjában bomba robbant, ami 3 embert megölt, és további 80-at megsebesített. Csupán néhány nappal később, egy hasonló eset történt a Brick Lane-en. Ez nagyon megrázta London homoszexuális közösségét. A tettest elkapták, David Copeland, egy Brit szélsőjobboldali párt tagja, aki jelenleg hatszoros életfogytiglani börtönbüntetésének lejártát várja türelmetlenül...

Hát ennyit Soho-ról, "London Kisüstijéről" :-)

Szerző: Fülig Jimmy 
  Belépés
FelhasználónévJelszóBiztonsági kód: Biztonsági kód Kód megadása
Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Londoni nevezetességek
· Publikálta: fuligjimmy


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Londoni nevezetességek:
Buckingham palota


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4
Szavazat: 15


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Londoni nevezetességek

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!