Szponzorált linkek


  Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Friss híreink
· Pénz küldése a legolcsóbban Anglia és Magyarország között
· Magyar művész Londonban – avagy ki is Tubel Blanka?
· A Tóth lányok nagy sikert arattak
· Magyaroklondonban buli Tóth Verával és Gabival
· Nyelviskola Londonban
· Húsvéti Buli Londonban Pély Barnával
· Rómeó Vérzik Koncert
· Januárban ingyen lakom Londonban
· Fantasztikus nyeremény akció
· Canterbury

[ További cikkek ]

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése


  Valutaváltó=  Régebbi hírek
2008-06-10
· Angol kertművészet
· Woburn Abbey
2008-06-08
· Croydon
2007-09-12
· Mit és mennyit Angliába?
· Újra emelkedik az Angol (Brit) minimálbér
2007-09-10
· Kirúgták a Magyarokat
2007-09-06
· Magyar munkaerőt keresnek!
2007-08-16
· Bulldog Bash 2007
2007-07-08
· A Londoni 7/7 második évfordulója
2007-07-02
· Lakat alatt a gyanúsítottak
2007-06-29
· Beázik a Buckingham Palota
2007-06-28
· Tony Blair megy - Gordon Brown jön
2007-06-26
· Iron Maiden - A sztori
2007-06-24
· Tour De London
· Dohányzási tilalom London munkahelyein
2007-06-16
· A Download fesztivál történe
2007-06-14
· Download fesztivál 2007
2007-02-21
· Angliai építőipari vállalkozók figyelem!
2007-01-05
· Kinevezték a Tower első női őrét
2007-01-04
· A világ legdrágább vasúti jegye
2006-12-05
· Pataky buli Londonban
2006-11-17
· London a Legnépszerűbb
2006-10-24
· Londoni buszos körutazás
2006-10-21
· Magyarok Londonban
2006-10-16
· British Council Hungary
2006-10-12
· Repülőgép csapódott egy New York-i épületbe
2006-10-11
· A Google 1.65 Billió Dollárt fizet a YouTube-ért
2006-10-02
· £5.35 az új Angol Minimálbér
2006-10-01
· Az Al-Quaeda új videója
2006-09-17
· Új kezelési módot fedeztek fel az AIDS-re

Korábbi cikkek Olcsó pénzátutalás Angliából Magyarországra
Harrods: Luxus Maximus
Dátum: 2006. január 14. szombat, 21:00 Szerző: Tucsi

Harrods: Luxus Maximus

Szeretne panoptikumi viaszfigurát készíttetni önmagáról? Esetleg egy bébi elefánt a szíve vágya? Ha Ronald Reagan-nek beszerezték... >>>
Harrods


Harrods Szeretne panoptikumi viaszfigurát készíttetni önmagáról? Esetleg egy bébi elefánt a szíve vágya? Ha Ronald Reagan-nek beszerezték, minden bizonnyal Önt sem utasítják vissza - csak legyen elég vastag a pénztárcája. Üdvözöljük a londoni Harrods luxusáruházban!
London, Harrods, bébi elefánt. Hogy is van ez? Nos, kezdjük az ele-jén, amikor még szó sem volt egzotikus állatfajtákról és házi használatú viaszfigurákról, sőt Sigmund Freud bebalzsamozásáról sem. A világhírű luxusáruház története Londonban kezdődött 1834-ben: Charles Henry Harrod ekkor nyitotta meg vegyeske-reskedését az East End nevű kerü-letben. Harrod tizenöt évvel később egy új városrészbe, Knightsbridge-be tette át székhelyét; azt remélte, hogy boltja, mely a mai áruház helyén állt, felvirágozhat a közelgő, 1851-es világkiállításnak köszönhe-tően. Harrods
Az egy helyiséggel és két alkalmazottal működő üzletecskéből Harrod fia, Charles Digby csinált jól menő áruházat: felvásárolta a környező épületeket, kibővítette a kínálatot, s 1880-ra már száz embert foglalkoztatott. A Harrods legenda megszületése furcsamód ahhoz a három évvel későbbi tűzvészhez köthető, melyben az áruház a földdel vált egyenlővé. A katasztrófa december elején következett be, de az ifjabb Harrod - igazi dzsentlemen módjára - a vásárlók összes karácsonyi rendelését teljesítette, és nem mellesleg rekordbevételt könyvelhetett el.

Harrods

Hamarosan új és nagyobb épület állt a tűzvész martalékává vált régi helyén, a Harrods pedig kezdett egyre felkapottabb lenni: többek között Oscar Wilde is törzsvásárlói közé tartozott. A cég részvénytársasággá alakult, profilja bankkal és ingatlanközvetítő részleggel bővült. Az új vezérigazgató, Richard Burbidge 1898-ban liftet építtetett - az újdonság varázsa akkora volt, hogy a félénkebb vásárlókat a "nagy utazás" végén brandyvel kínálták az áruház alkalmazottai.
Harrods Burbidge nevére mégsem a lift, hanem a Harrods új székháza miatt fog emlékezni az utókor. A huszadik század első éveiben készült, jellegze-tes, már-már kastélyszerű épület a cég és egyben London egyik szimbó-lumává vált. A grandiózus bevásárló-központ szinte azonnal a város legdivatosabb áruháza lett. Igaz, az üzletek akkoriban csak az első két emeletet foglalták el, a maradék négy szinten luxus-bérlakásokat alakítottak ki.
A Harrods a század első évtizedeiben fénykorát élte: a "Bárkinek bármit bárhol" mottó jegyében szolgálta ki a mondén világpolgárok és hírességek szeszélyes igényeit. Noël Coward színész, drámaíró és zeneszerző egy alkalommal alligátort vásárolt náluk karácsonyra, Alfred Hitchcock friss heringet szállíttatott az áruházzal Hollywoodba, Milne pedig állítólag arról a játékmackóról formázta Micimackó figuráját, melyet fiának vásárolt a Harrods-ban. A cég tevékenységei szerteágazóak voltak: jachtokat készítettek rendelésre, repülőgépeket árultak és saját temetkezési válla-latuk végezte többek között Sigmund Freud holttestének balzsamozását. Szolgáltatásaik között szerepelt a házhoz járó órafelhúzó szolgálat, de akár hiánytalanul felszerelt mentőautót is bérelhetett a kedves vevő - természetesen nővérkével együtt. Az áruház eddig folyamatosan bővült, a felső emeletek bérlakásait fokozatosan alakították át üzletekké.
A második világháború természetesen véget vetett az aranyéveknek. A Harrods kivételesen jó minőségű öltönyök és kosztümök helyett katonai egyenruhákat, ejtőernyőket és Lancaster bombázókhoz való alkatrészeket állított elő. A díszes épület egy részébe pedig a Királyi Haditengerészet költözött be. A háború utáni ínséges időszak szintén nem kedvezett London híres luxus-áruházának: a pangás csak 1959-ben ért véget, amikor a House of Fraser üzlethálózat megvásárolta a céget. Harrods
Harrods Diana A nyolcvanas évekre a Harrods igencsak divatjamúlt áruházzá vált. Ekkor lépett a képbe Mohamed Al Fayed, a később tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő udvarlójának apja, aki felvásárolta a céget. A Harrods tehát ismét családi tulajdonba került, s azóta szinte töretlenül fejlődik.Al Fayed 300 millió fontos beruházással felújította az épületet, új szinteket nyitott, modernizálta a csomagküldő szolgálatot. Mindezekeknek köszön-hetően a Harrods hamarosan régi fényében tündökölt, sőt talán még túl is szárnyalta korábbi önmagát. Az áruház egyik büszkesége az egyip-tomi mozgólépcső, amelyet - a hitelesség kedvéért - a British Múzeum szakértőinek segítségével terveztek.
Napjainkban összesen hét emelet várja a kíváncsiskodókat és a tehetős vásárlókat. Szinte lehetetlen felsorolni, mi minden található az egyes szinteken. Az alagsorban - már ha lehet e pompás és fényűző épület esetében ilyen prózai kifejezéssel élni - kapott helyet többek között a férfidivat-osztály és a Harrods bank. A földszinten különleges éttermek és szépségszalonok, az elsőn pedig női ruha- és cipőosztály van. A második emeleten találjuk a háztartási kellékeket, a kisállat-kereskedéseket és a könyvesboltokat, egy szinttel feljebb pedig bútorokat, elektronikai eszközöket és hangszereket vásárolhatunk. A negyedik emelet a gyerekeké, az ötödiken pedig sportfelszerelések közül válogathatunk. Harrods
Az árak meglehetősen borsosak, a karácsony környéki leárazásokkor pedig hosszú sorokban kígyózik a különleges, de viszonylag olcsó portékára vágyó sokaság. A Harrods-ba látogatóknak érdemes elegánsan öltözködniük: a hanyag viseletű vásárlókat a biztonsági személyzet diszkréten, de határozottan kitessékeli.
És végül álljon itt még egy jó tanács: figyeljék árgus szemekkel az eladókat, mert lehet, hogy épp a jövő valamelyik szupersztárja szolgálja ki önöket. Legalábbis Pierce Brosnan esetében így történt: Őfelsége későbbi 007-es ügynöke annak idején a Harrods patikájának kasszájában kezdte pályafutását.


 
  Belépés
FelhasználónévJelszóBiztonsági kód: Biztonsági kód Kód megadása
Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Londoni nevezetességek
· Publikálta: Tucsi


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Londoni nevezetességek:
Buckingham palota


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.46
Szavazat: 13


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!