Szponzorált linkek


  Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Friss híreink
· Pénz küldése a legolcsóbban Anglia és Magyarország között
· Magyar művész Londonban – avagy ki is Tubel Blanka?
· A Tóth lányok nagy sikert arattak
· Magyaroklondonban buli Tóth Verával és Gabival
· Nyelviskola Londonban
· Húsvéti Buli Londonban Pély Barnával
· Rómeó Vérzik Koncert
· Januárban ingyen lakom Londonban
· Fantasztikus nyeremény akció
· Canterbury

[ További cikkek ]

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése


  Valutaváltó=  Régebbi hírek
2008-06-10
· Angol kertművészet
· Woburn Abbey
2008-06-08
· Croydon
2007-09-12
· Mit és mennyit Angliába?
· Újra emelkedik az Angol (Brit) minimálbér
2007-09-10
· Kirúgták a Magyarokat
2007-09-06
· Magyar munkaerőt keresnek!
2007-08-16
· Bulldog Bash 2007
2007-07-08
· A Londoni 7/7 második évfordulója
2007-07-02
· Lakat alatt a gyanúsítottak
2007-06-29
· Beázik a Buckingham Palota
2007-06-28
· Tony Blair megy - Gordon Brown jön
2007-06-26
· Iron Maiden - A sztori
2007-06-24
· Tour De London
· Dohányzási tilalom London munkahelyein
2007-06-16
· A Download fesztivál történe
2007-06-14
· Download fesztivál 2007
2007-02-21
· Angliai építőipari vállalkozók figyelem!
2007-01-05
· Kinevezték a Tower első női őrét
2007-01-04
· A világ legdrágább vasúti jegye
2006-12-05
· Pataky buli Londonban
2006-11-17
· London a Legnépszerűbb
2006-10-24
· Londoni buszos körutazás
2006-10-21
· Magyarok Londonban
2006-10-16
· British Council Hungary
2006-10-12
· Repülőgép csapódott egy New York-i épületbe
2006-10-11
· A Google 1.65 Billió Dollárt fizet a YouTube-ért
2006-10-02
· £5.35 az új Angol Minimálbér
2006-10-01
· Az Al-Quaeda új videója
2006-09-17
· Új kezelési módot fedeztek fel az AIDS-re

Korábbi cikkek Olcsó pénzátutalás Angliából Magyarországra
Dátum: 2006. január 07. szombat, 22:19 Szerző: Tucsi

           "Erotikus savanyú uborka" Londonban
                                 GHERKIN


A londoni City új látványossága a fenntartható fejlődés jegyében épült felhőkarcoló, amelynek 180 méteres magasából 360 fokos kilátás nyílik a brit fővárosra. >>>

Gherkin, Uborka épület London


Uborka torony London Gherkin

"Erotikus savanyú uborka" Londonban

A londoni City új látványossága a fenntartható fejlődés jegyében épült felhőkarcoló, amelynek 180 méteres magasából 360 fokos kilátás nyílik a brit fővárosra.Az új torony egy IRA-bombatámadás után lebontott régi épület helyén áll.

Egyedülálló lehetőséget nyújtott néhány külföldi tudósítónak,  a brit külügyminisz-térium, amikor látogatást szervezett a Swiss Re pénzintézet székházába, a London új építészeti szenzációjának számító St. Mary Axe 30. szám alatti toronyba. Az épület ugyanis nincs nyitva a nyilvánosság számára, és hacsak az ember nem kap meghívást a felhőkarcolót előbb-utóbb benépesítő intézmények valamelyik munka-társától, soha nem teheti be a lábát a leg-felső szinten lévő bárba, ahonnan - 180 méteres magasságból - 360 fokos szögben nyílik kilátás Londonra.
Habár a negyvenemeletes új toronyház nem a legmagasabb a brit fővárosban, alighanem az egyik legkülönlegesebb. A helybeliek által kedvesen "erotic gherkin"-ként, "erotikus savanyú uborka-ként" emlegetett Swiss Re székház gyorsan belopta magát még azok szívébe is, akik különben ódzkodnak a modern épületektől. Túlzás nélkül elmondható, hogy a torony szerencsésen egészíti ki London látképét. Különösen esti kivilágításban érdekes, ahogy más-más szögből nézve bukkan elő oldalára állított Zeppelinre is emlékeztető gömbölyded alakja.
A Swiss Re épület - akárcsak Manchester látványosan felújított városközpontja - az Ír Köztársasági Hadsereg terrorkampányának köszönheti születését. Az 1992 áprilisában a Cityben felrobbant nagy erejű bomba a Leadenhall piac környékének jelentős részét elpusztította. Köztük volt a Baltic Exchange, a régi hajózási brókerház épülete is, amely annyira súlyosan megsérült, hogy le kellett bontani.
 A Balti Tőzsde viszonylag szűk helyének beépítése komoly kihívás elé állította az építészeket. Tágas, zömök épület nem fért volna el, és manapság már a cégeknek nincs szükségük nagy terekre. A tervezéssel megbízott Lord (Norman) Foster, a világ egyik legismertebb építésze (egyebek között a berlini Reichstag újjáépítésével vagy a Millenniumi híddal szerzett múlhatatlan érdemeket) az első, sikertelen kísérlet után egyszerűségében is páratlan ötlettel rukkolt ki. A magas, de mégsem túlságosan magas épület alul-felül összeszűkül, és ezáltal egyrészt kecsesebb, másrészt a földszinten így köztér szabadul fel, ahol piazza és több kereskedelmi létesítmény kaphat helyet. A lekerekített forma óriási előnye, hogy a szél körbelengi és nem pattan le a homlokzatról, és ezáltal elkerülhető, hogy az utca szintjén elviselhetetlen kereszthuzat legyen.
London központjában 1950-ig nem emelhettek olyan épületet, mely magasabb lett volna, mint a - második világháborús bombatámadásokat csodával határos módon túlélt - Szt. Pál-székesegy-ház 92 méter magas kupolája. A hatvanas években azután gomba módra kezdtek szaporodni a csúf, négyszögletes toronyházak. Ahogy a konzervatív építészeti elveiről ismert Károly herceg fogalmazott, "elrondították London sziluettjét és megszentségtelenítették a Szt. Pál-katedrális kupoláját".
Ma az építési engedélyek kiadásánál figyelembe kell venni, hogy a fenséges építmény - a westminsteri parlamenttel és a Tower-ral egyetemben - London különböző pontjairól jól látható maradjon. Amikor az Angol Műemlékvédelmi Hivatal nem gördített akadályt a Swiss Re székház megépítése elé, egyben szentesítette Ken Livingstone főpolgármester vízióját London felhőkarcolókkal való benépesítéséről. Belátható időn belül több világhírű építész teszi le a névjegyét: már készül Sir Nicholas Grimshaw (Waterloo pályaudvar, Éden botanikus kert) 217 méter magas Minerva-tornya, az ünnepelt New York-i Flatiron épület magas, háromszögletű, XXI. századi utánzérzése, Lord (Richard) Rogers (Pompidou-központ, Millenniumi Dóm) 224 méter magas aszimmetrikus Leadenhall-toronyházával pedig valósággal beárnyékolja saját 80-as évekbeli remekművét, a Lloyd's-székházat. Európa legmagasabb épületét, a London Bridge-hez közeli, több mint 300 méter magas "Üvegszilánkokat" a Pompidou-központ társszerzője, a Genovában tevékenykedő Renzo Piano jegyzi.

A Lord Foster által "kívül-belül radikálisnak" nevezett Swiss Re alsó felét már benépesítették a pénzintézet dolgozói, míg az értékesebb felső emeleteket különböző időtartamra kívánják bérbe adni. Összesen mintegy négyezren dolgoznak majd a 46 ezer négyzetméternyi területen. Csak remélni lehet, hogy London új emblematikus épületét nem éri utol elődjének, a Paul Reichmann beruházásában 1990-ben elkészült Canary Wharf toronynak a végzete, annak átadása ugyanis szerencsétlen módon egybeesett az ingatlanpiac megroggyanásával.

Amikor a City egyik vezető ingatlancége, a DTZ érdeklődő vállalatoknak mutogatja a St. Mary Axe 30. sz. tornyot, nemcsak különlegesen szép, de a fenntartható fejlődés jegyeit is viselő épületet kínál. Az egyes emeleteken a hat négyszögletes, azaz könnyen berendezhető munkaterületet hat "világítóudvar" köti össze, ezek maximalizálják a természetes fény beáramlását és korlátozzák a mesterséges világítás igényét. A fényviszonyokat és a mozgást érzékelő szenzorok kiiktatják a világítást és a légkondicionálást, ha már nincs szükség rá. A szellőztetést az épület kerületén elhelyezett külső és belső időjárásmérő szerkezetek irányítják. A számítógéppel vezérelt BMS, azaz Building Management System fokozatosan kinyitja a világítósarkok ablakait, és friss levegőt bocsát be az irodahelyiségekbe. Ilyen élményben évtizedek óta nem volt részük a toronyházakban dolgozóknak. A BMS egyebekben jelentős közüzemi díjat takarít meg, energiatakarékos és csökkenti az ártalmas gázkibocsátást. Miután a közvetlen környéken tíz metrómegálló, illetve vasútállomás található, a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyektől eltekintve a felhőkarcolónak nincs garázsa, viszont háromszor annyi kerékpárnak jut hely - öltözőkkel és zuhanyfülkékkel -, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne, ami az alternatív közlekedési eszközök igénybevételére ösztönöz.

Úgy tűnik, az építészszakma és az üzleti élet képviselői mellett a közvélemény is kezdi megszeretni az esztétikai élményt nyújtó új londoni felhőkarcolót. 
  Belépés
FelhasználónévJelszóBiztonsági kód: Biztonsági kód Kód megadása
Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Londoni nevezetességek
· Publikálta: Tucsi


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Londoni nevezetességek:
Buckingham palota


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.87
Szavazat: 8


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!


"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!