Canterbury
Dátum: 2008. június 11. szerda, 08:00
Rovat: Nagy-Britannia


Canterbury Canterbury a " templomok városa ", fénykorában 22 templommal rendelkezett... >>>


Canterbury a " templomok városa ", fénykorában 22 templommal renelkezett.Katedrálisát Erasmus úgy jellemzete, hogy " olyan méltóságteljesen emelkedik az égbe, hogy távolról is vallásos áhítatot kelt " .

Itt állt a római Britannia provincia első keresztény temploma, a 4. századi, Nagy Konstantint idéző Szent  Márton-templom.Az angolszászok nemcsak pusztítottak, hanem meg is tartották azokat a kelta-római városokat amelyek nem csak gazdasági, hanem közigazgatási és katonai centrumként is funkcionáltak.

Ennek kitűnő példája Canterbury ( Durovernum ), ahová oda is települt a germán uralkodó dinasztia, és az első angolszász király, Aethelbert itt építette fel palotáját. A 6. század végén Rómából érkező térítő, az Anglia első érsekévé szentelt Augustinus hamarosan templom alapítására kapott helyet egy római bazilika alapjain.

Szent Márton-templom Canterbury
Canterbury Székesegyház A mai Krisztus-székesegyház egy a 11. században leégett angolszász templom helyén épült. A normann korból háborítatlanul csupán az altemplomi kripta maradt meg, ez a normann-román építészet legszebb emléke Angliában. Canterbury-ban használták előszőr azt a fajta sötét mészkövet, ami majd sok helyütt ad különleges árnyalatot Anglia templomainak.
A katedrális az angol történelem egyik legszégyenteljesebb eseményének adott helyet.1170-ben a királlyal szemben álló érseket, Thomas Becket-et az oltár előtt, megszentelt földön ölték meg II. Henrik csatlósai, állítólag félreértvén az uralkodó sóhaját ( " Ki szabadít meg ettől az izgága paptól? " ). A nyugati, Mártíromság-nak nevezett oldalhajóban egy négyszögletes kő jelzi azt a helyet, ahol az érseket meggyilkolták. Becket-et szenté avatták, sírja Anglia legfőbb zarándokhelyévé vált. Lényegében ezért válhatott Anglia egyik legcsodálatosabb építményévé a katedrális, hiszen a tömegesen érkező zarándoko nem fértek el a régi templomban, így ki kellett bővíteni. A templom újjáépítése francia mesterek irányításával zajlott, a harmadik clunyi templom alapján. Ilymódon született meg az angol gótikára jellemző sajátosság, miszerint a szentély szintjét megemelik. Thomas Becket  Mártíromság
Az egyre magasabbra nyúló lépcsősorokon keresztűl lehet eljutni a szentély mögötti Szentháromság-kápolnába, majd annak kerengőjéből kinyúló kör alakú térbe, a Coronába, a Becket-sírhoz. Sajnos a kápolna és a síremlék elég restaurált, mivel VIII. Henrik leromboltatta a mártirszent kegyhelyét.
A legtöbb katedrálisban ki kellett cserélni a festett üvegablakokat a Coronában azonban megmaradt az eredi 12-13. századi ólom üveg. Érdemes megemlíteni, hogy a délkeleti kereszthajó üvegablakait a magyar Bassányi Ervin alkottá újjá 1960-ban. üvegablak a Coronában
Edward a fekete herceg A szentélyrács fülkéiben több angol király szobra áll,  Hivalkodó Edwardtól  VI.Henrikig. Itt nyugszik az angol történelem egyik legendás alakja, Edward, a Fekete herceg - általában fekete színű páncélt hordott, erről kapta a nevét.
A 14. században építették késő gót stílusban a Hospital of St Thomast, Becket Szent Tamásról neveztt zarándokhelyet. Szent Thomas korház
Nyugati kapu Ugyancsak a 14. századból maradt fent épségben a kettős tornyú városi barbakán, a Nyugati kapu - ezen vonult be a Canterburyba érkező Zsigmond magyar király 1416-ban.A zarándokokból az érsekség jókora vagyont gyüjtött össze. A városszerte árult szenteltvizes üvegek és zarándokjelvények ( kagyló ) haszna végül is, ahogy az egyházi vagyon jó része, VIII. Henrik zsebébe vándorolt.
Henrik király azonban nem csak rosszat tett, nevéhez fűződik az egyik első világi iskola, a King's School alapítása. King's School
Invicta A zarándoklatok azonban ma sem szünetelnek, még a 19. században is akkora tömegek érkeztek ide, hogy itt nyitották meg Anglia első és talán legnagyobb forgalmú vasútvonalainak egyikét 1830-ban. Stephenson Invicta nevű mozdonya ki is van állítva a Dover felé vezető úton, a városfalak tövében.


A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=93