Lakat alatt a gyanúsítottak
Dátum: 2007. július 02. hétfő, 13:17
Rovat: Általános hírek UK


Bombatámadás - Nagy-Britannia

Lakat alatt a gyanúsítottak

Tegnap rajtaütésszerűen letartóztattak egy 27 éves muzulmán viseletbe öltözött nőt egy 26 éves átlagosan öltözött férfi társaságában az M6-os autópályán.A rendőrség anti-terrorista csoportjának >>>Lakat alatt a gyanúsítottak

 

Tegnap rajtaütésszerűen letartóztattak egy 27 éves muzulmán viseletbe öltözött nőt egy 26 éves átlagosan öltözött férfi társaságában az M6-os autópályán.

A rendőrség anti-terrorista csoportjának egyik alakulata vitte végbe az akciót, amely során őrizetbe vették a nőt, akit az al-Quaida csoport egyik öngyilkos merénylőjének vélnek.

A gyanúsítottat tegnap este Londonban szigorú biztonsági feltételek mellett kérdezték ki. A rendőrség egyik teóriája, hogy a pár a péntek esti londoni autó-bombatámadás meghiúsulása miatt menekült az Angol fővárosból.

A tegnapi nap gyorsan pergő eseményei során a következők történtek:

Liverpoolban letartóztattak egy férfit, így az autós robbantásokkal összefüggő őrizetbe vettek száma jelenleg öt.

A Glasgow-i reptér támadásához felhasznált Cherokee Jeep gázpalackokkal, üzemanyaggal és szögekkel volt megpakolva, ugyan úgy, mint a fel nem robbant Mercedes Londonban.

A rendőrség roham akciókat hajtott végre néhány Glasgow-i reptérhez közel fekvő házban, továbbá Liverpool-ban és Staffordshire területén.

Egy Glasgow-i kórháztól nem messze egy kocsit ellenőrzött robbantással felrobbantottak a tűzszerészek.

A Scotland Yard vezetője, Peter Clarke szerint nyilvánvaló a kapcsolat a Glasgowban elkövetett és a Londonban meghiúsult terrortámadások között. Teljes határozottsággal állította még, hogy az elkövetkező napok folyamán minden bizonnyal kiderítik a terroristák pontos támadási módszerét a támadások megszervezésére és kivitelezésére vonatkozóan, továbbá azt is, hogy pontosan melyik terrorcsoporthoz tartoznak.

Nagy-Britanniában "kritikus" szintű készenléti állapotot hirdettek ki és a nyomozók teljes erőbedobással dolgoznak az ország biztonsága érdekében.

Liverpoolban is letartóztattak egy férfit az üggyel kapcsolatban. A fegyveres rendőrök a Beatles dal útján híressé vált Penny Lane-en vették őrizetbe a 26 éves gyanúsítottat.

Két, feletehetően öngyilkos merénylőt vettek őrizetbe a Glasgow reptéri bombamerénylet során. Egyikük égési sebeiből kifolyólag erős őrizet alatt kritikus állapotban fekszik a kórházban. 27 éves társát egy közeli rendőrőrsön tarják fogva.

Az M6-on történt letartóztatással kapcsolatban az egyik szemtanú elmondta, hogy látta, amint a jelzés nélküli rendőrautó rövid követés után egy villámgyors autós akcióval leszorította az útról a gyanúsítottak járművét a Cheshire-ben lévő Sandbach mellett este 9 órakor. Egy muzulmán viseletbe öltözött nőt látott és két öltönyös férfit.

A gyanúsítottakat a Londonban lévő legmagasabb biztonsági fokú Paddington Green-i rendőrállomáson hallgatták ki.

A két Glasgow-i gyanúsított nem "belső nevelésű", csupán néhány hete tartózkodnak Nagy-Britannia területén - mondta a Strathclyde-i rendőrség helyettes rendőrparancsnoka, John Neilson.

Tegnap a Staffordshire északi részén fekvő Chesterton körzetében további rendőrakciók zajlottak.

Gordon Brown miniszterelnök tegnap azt nyilatkozta, hogy a Nagy-Britanniát fenyegető terrorista támadás "hosszantartó folyamat" és felkérte a polgárokat az éberségre és arra, hogy számoljanak az országon belüli biztonsági intézkedések megszigorításával.


Írta: Fülig Jimmy

 A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=83