Tony Blair megy - Gordon Brown jön
Dátum: 2007. június 28. csütörtök, 15:12
Rovat: Általános hírek UK


Gordon Brown & Tony Blair

Tony Blair megy - Gordon Brown jön

Immár Gordon Brown Nagy-Britannia miniszterelnöke, aki a 10 éves miniszterelnöki posztjáról leköszönő Tony Blair-t váltotta fel. Gordon Brown korszakváltozást ígért az ország polgárainak, amint tegnap végre elérte nagy életcélját a Brit >>>Tony Blair megy - Gordon Brown jön

Immár Gordon Brown Nagy-Britannia miniszterelnöke, aki a 10 éves miniszterelnöki posztjáról leköszönő Tony Blair-t váltotta fel.

Gordon Brown korszakváltozást ígért az ország polgárainak, amint tegnap végre elérte nagy életcélját a Brit nemzet vezetését.

Miután elismételte iskolai éveire visszanyúló mottóját: "A tőlem tellhető legjobbat teszem majd", átlépte a Brit miniszterelnöki székhely, a Downing Street 10 küszöbét.

Felesége Sarah mellette állt, amikor így szólt a nyilvánossághoz: "Meg vagyok győződve róla, Nagy-Britanniában nincs olyan gyengeség, amelyet a Brit emberek erejének segítségével le ne győznénk."

"Ezen a napon megemlékezem saját szavaimról, amelyek gyermekkorom óta kísérik életem és ma kimondottan nagy jelentőségük van - az egykori iskolai mottóm: 'A tőlem tellhető legjobbat teszem majd'."

" Ez Nagy-Britannia összes polgárának tett ígéretem. És most, kezdődjenek a változás munkálatai. Köszönöm."

Az 56 éves volt kancellár olyan történelmi napon vette fel a gyeplőt, mint:

Elődje, Tony Blair 10 éves vezetői szerepét befejezendő, érzékeny búcsút vett a képviselőktől, akik fergeteges tapssal búcsúztatták őt a parlamentből. Miniszterelnöki lemondása után Közel-Keleti békekövetként fog munkálkodni.

David Cameron, a konzervatív párt vezetője magasztalta a leköszönő elnököt 10 év alatt elért munkássága eredményeiért és...

Mr Brown megkezdte a miniszterek kinevezését és kirúgását annak érdekében, hogy megfelelő csapatot állítson össze a kormány működéséhez.

Az új vezetőt személyzete nagy tapssal fogadta az elnöki rezidencián mindössze egy órával azután, hogy könnyes búcsút vettek a Blair családtól. Az új elnök azt mondta nekik: "Hívjanak Gordon-nak", és így viccelődött: "Azért nem minden nap találkozik az ember a Királynővel délután 1.30-kor, avatják miniszterelnökké 2.00-kor, beszél az államelnökkel 3.00-kor, és este 7.00-kor mondja neki Sarah, a felesége, hogy fektesse le a gyerekeket."

A Downing Street-i alkalmazottak egy a rezidencia kertjéből származó rózsabokrot adtak a leköszönő elnöknek és családjának emlékül.

Az első külföldi vezető aki garatulált neki a miniszterelnöki szék elfoglalásához az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Mr George Bush volt, egy kb 10 perces telefonbeszélgetés útján. Ezután a Francia miniszterelnök, Nicolas Sarközi következett, aki meg is hívta az új elnököt egy Párizsi látogatásra. Ezt a hívást az Írország miniszterelnöke, Bertie Ahern telefonhívása követte, amelyet még Olaszországból Romano Prodi és Németországból Angela Merkel telefonhívásai követtek.

A Brit nemzet szimpatizál az új miniszterelnökkel és nagy bizalommal tekint az elnök által igért pozitív irányú változások elébe.


Írta: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=81