Nagybritannia első "Banda osztaga"
Dátum: 2006. szeptember 12. kedd, 19:05
Rovat: Általános hírek UK


Nagybritannia első "Banda osztaga"

A Manchesteri rendőrség megalakította Nagybritannia első Los Angelesi stílusra épülő "Banda osztagát" (Gang Squad) az erőszakos fiatalok szervezett bandáinak felszámolása érdekében. >>>

Gang Squad


Nagybritannia első "Banda osztaga"


A Manchesteri rendőrség megalakította Nagybritannia első Los Angelesi stílusra épülő "Banda osztagát" (Gang Squad) az erőszakos fiatalok szervezett bandáinak felszámolása érdekében.


Az egyre növekvő erőszak kezd elhatalmasodni Moss Side-ban, ahol egy 15 éves fiú egy bandaháború kellős közepébe csöppent.
Kathy August, Jassie James iskolaigazgatója a Manchester Academy-ről elmondta, hogy tegnap megemlékezést tartottak az elhunyt fiú tiszteletére, akiről a rendőrség azt mondta, hogy egy ártatlan áldozat, "aki rossz időben rossz helyen volt".


A Manchester-i detektívek tisztában vannak a városban jelenlevő "banda probléma" megoldásának sürgősségével. Ez év elején egy csoport rendőr Los Angeles-be utazott, hogy megtudják, hogy az amerikai rendőrség hogyan küzd a "bandajárvány" ellen, melynek számlájára majdnem 800 gyilkosságot lehet felírni az elmúlt öt évre vonatkozóan.


Bizonyíthatóan legalább egy manchesteri banda, a "The Old Trafford Cripz" kimondottan utánnozza egy Los Angeles-i ismert banda, a "The Notorius Black Crips" által használt graffiti jelet, és még a nevük is hasonló. A rendőrség úgy gondolja, hogy jelenleg körülbelül 500 aktív bandatag tevékenykedik Manchesterben. Az új "Banda Osztag" feladata az lesz, hogy információt gyűjtsön a manchesteri gangsterekről, akik közt még Szomáliaiak is előfordulnak.


A manchesteri detektívek csoportja adoptálni fogja a Los Angeles-i "Gang Squad"-ok taktikáját. Ez többek között magába foglalja az egyes bandák csoportosítását, például a nevük, graffiti jelük, vagy öltözéki viseletük alapján, majd minden detektív kap egy bandát, aki, ha tárgyalásra kerül sor, szakértő tanuként szerepel majd a bíróság színe előtt.


Michael Todd, a manchesteri rendőrség rendőrfőkapitánya így nyilatkozott: "Hosszú évek óta vannak banda problémáink Manchesterben. Újabban a Szomáliai bandák okoznak sok gondot, amelyek olyan helyen akarják megvetni a lábukat, amely más színesbőrű, és fehér bandák területei. Ez jelenleg a szóbanforgó területeken mégnagyobb feszültséget okoz, mint ezelőtt. Ezért elhatároztuk, hogy megalakítjuk a banda osztagot a probléma megoldásának érdekében".


"Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tanulhatunk a Los Angelesiektől, a bandák feltérképezése, azonosítása, és annak érdekében, hogy hogyan viszonyuljunk a banda tagokhoz".


A Manchesteri "Banda Osztag" a következő területekre fog koncentrálódni: Moss Side, Longsight, és Trafford. Ezek azok a területek, ahol a manchesteri bandák többsége tartózkodik. A városban vannak régen alakult gengszter bandák, mint például a "The Doddington" és a "Gooch Close" de ezek mára beolvadtak a rivális bandákba, mint a "Young Gooch" és a "Longsight Crew".
Sok új banda is formálódott, ezek egyike a Szomáliai "Somalian Mandem".
A gengszterek többnyire rablásra, kocsirablásra, és kábítószer terjesztésre specializálódtak. Egy másik szakterületük a Jamaikai "Yardie" crack kokain dílerek "megadóztatása", ami abban valósul meg, hogy sápot szednek a díler profitjából.


A Manchesteri rendőrség bűnüldözési osztályának vezetője, Dave Jones helyettes főparancsnok, aki egyben a Los Angeles-be induló csoport vezetője is, azt mondta: Őszintén örülök, hogy a mi problémánk közel sem akkora, mint Los Angelesi kollégáinké - Ők egy háború közepén vannak".
Los Angeles megye utcáin több mint 1400 gengszter banda van, összesen körülbelül 150000 bandatagot számlálva.


Mr Jones így folytatta: "Ami a legjobban érdekelt minket, a Los Angelesi rendőrség által végzett információ szerzés folyamata volt. Idehaza ezen a téren vannak a legnagyobb hiányosságaink. Nyomozóink éjt nappallá téve fognak az utcákon dolgozni, hogy minél több információt szerezzenek a bandákról. Ki akarjuk tölteni az információs réseket, és a legveszélyesebb bandák működési területeivel kapcsolatos feltérképezési hiányosságainkat".
"Ez az operáció jelentős mértékben arról is szól, hogy letérítsük a fiatalokat bűnöző életmódhoz vezető útról".


Manchester több mint tíz évvel ezelőtt a "Gunchester" becenevet kapta, amikor néhány, többnyire színesbőrű banda, területi harcokat folytatott egymás ellen. Moss Side volt a színhelye a legdurvább összecsapásoknak, de a bandaháborúk a városon keresztül átterjedtek Longside, és északon Cheetham Hill körzeteire is. A legnagyobb rivális háború a Salford-i fehér "Crime Firms", amely egy "védelmi pénz"-ben utazó banda volt, és a Dél-Manchesterből származó dominálisan színesbőrű bandák közt folyt, melyek kábítószerkereskedelemmel foglalkoztak.


A "Gunchester" éra csúcsán 27 ember halt meg, és 250 ember sebesült meg öt év leforgása alatt. Idén Februárban 5 bandatag került lakat alá a Doddington és a Gooch Close bandák felszámolása során.Jason Bennetto bűnügyi szóvivő nyomán írta: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=56