Kihúzta a rájatüskét
Dátum: 2006. szeptember 05. kedd, 21:57
Rovat: Általános hírek UK


Steve Irwin - Krokodilvadász

Irwin kihúzta a rája tüskéjét a mellkasából


A szerencsétlen balesetet megörökítő videofelvételen tisztán látszik, amint a "Krokodilvadász" Steve Irwin kihúzta a végzetes döfést okozó tüskésrája "szigonyát" a melkasából. >>>Irwin kihúzta a rája tüskéjét a mellkasából

A szerencsétlen balesetet megörökítő videofelvételen tisztán látszik, amint a "Krokodilvadász" Steve Irwin kihúzta a végzetes döfést okozó tüskésrája "szigonyát" a melkasából.
"A farokrész felcsapódott, és belefúródott ide (a mellkasába), Ő kihúzta, és a következő percben már vége is volt" - mondta Mr Irwin managere és barátja, John Stainton.

Bull Ray Mr Stainton, aki jelen volt a forgatócsoporttal a Nagy Korallzánonynál, azt mondta, hogy az esemény olyan gyorsan zajlott le, hogy a vízalatti cameraman csak akkor vette észre, hogy mi történt, amikor látta, hogy Irwin vérzik.
Továbbá elmondta még, hogy Irwin félt a víz alatti haláltól. "A szárazföldön fürge, gyors gondolkodású, villámgyors reakcióképességű férfi érezte, hogy az óceán egy más világ, ami felett az embernek nincs uralma."

Ben Cropp, a cameraman, aki filmre vette a tragikus balesetet, így nyilatkozott: "Sekély vízben úszott, talán 1.5 - 2 méter lehetett. Egy Bika ráját követett, amely körülbelül egy méter szélességű, 100 kg súlyú lehetett, és viszonylag hosszú gerinccel rendelkezett.
"Valószínűleg veszélyeztetve érezte magát, mivel Steve közel úszott hozzá, ráadásul a cameraman ott úszott előtte. Az állat megijedt, megállt, védekező állásba helyezkedett, és meglendítette a szigonyban végződő farkát".

A videofelvételt a baleset további vizsgálatára fogják felhasználni.
Steve Irwin_Krokodil
David Belamy, a neves természettudós mély megrendüléssel vette tudomásul az Ausztrál showman és természetvédő halálát.
Dr Belamy így nyilatkozott: " Hihetetlenül jól egyesítette a tudományt a showbusiness-szel, és senki mást nem ismerek aki ehhez így értett. Biztos vagyok benne, hogy az Ausztrália összes krokodilja siratja most, de nem krokodil könnyekkel, és egyben boldogok is, hisz híressé tette őket.

Steve Irwin dióhéjban:
Irwin az állatok iránti szeretetét szüleitől örökölte, akiknek egy hüllő parkjuk volt Queensland-ben, Ausztráliában. Hat éves korában már egy négyméteres phyton volt a kedvence, és kilenc évesen ugrott rá az első krokodil hátára. Szülei parkjában dolgozva az volt a munkája, hogy lakott területen felbukkanó krokodilokat fogott be, amelyeket azután a parkban szabadon engedett.
1991-ben átvette a családi vállalkozást a szüleitől, és a parkot "Ausztrália állatkert"-re (Australia Zoo) nevezte át.
Steve egyszer így nyilatkozott: "Az állatok szeretete annyira bennem van genetikailag, hogy semmiképp sem lehetne más a foglalkozásom".
A Krokodilvadász című sorozatával, amelyben a világ külömböző tájain előforduló veszélyes hüllők széles skáláját mutatta be a nézőknek, nagyon gyorsan a híresség csúcsára röppent.
Hatalmas lelkesedése és hihetetlen vakmerősége világszerte hírnevet biztosított neki, és az "I"-re a saját filmje, "A Krokodilvadász: Összeütközési gyakorlat" (The Crocodile Hunter: Collision Course) tette fel a pontot.
2004 januárjában Steve-t a média tűz alá vette, mert egy élő showja alkalmával egyhónapos kisfiával (Bob) a karján etetett egy krokodilt. A vádra így nyilatkozott: " Komoly veszély nem fenyegetett bennünket, csak közvetett veszély esete állt fenn. Végül nem helyezték vád alá.

A tüskésrája ritkán öl

A tüskésráják nagyon szelídek - attól népszerűek, hogy a nagyobbakat búvárok gyakran "lestoppolják", vagyis beléjük kapaszkodva vontatják magukat. Csak ha igazán veszélyben érzik magukat, akkor csapnak le ostorszerű mérgező farkukkal, igaz, akkor nagyon gyorsan. Rája
Rája Szigonyszerű szúrófegyverük a farkuk végéből nől ki, mint egy köröm, ami méreggel van bevonva, de a szúrásból eredő haláleset nagyon ritka. Steve-nek viszont esélye sem volt a túlélésre; a rája szigonya a mellébe fúródott, így a méreg nagyon gyorsan a szívébe került, és megbénítva azt szinte azonnali halált okozott.

Steve mindig azt mondogatta a forgatócsoportjának, hogy akkor se hagyják abba a filmezést, ha esetleg egy cápa, vagy egy krokodil felfalná őt, és hogy nagyon szomorú lenne, ha a halálát nem örökítenék meg filmen. Nos, filmre került - ahogy mindig is akarta.

Mr Stainton nyilatkozatának utolsó mondata:

Rája

 " Úgy halt meg, hogy épp azt csinálta, amit a legjobban szeretett, és békességgel teli, boldog elmével hagyta itt ezt a világot".

Nyugodj békében Steve Irwin!

Videoclipp Steve Irwin emlékére: Kattincs ide

Írta: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=42