Windsor
Dátum: 2006. május 21. vasárnap, 07:38
Rovat: Nagy-Britannia


Windsor

A világ legromantikusabb kastélya A windsori kastély csaknem kilenc évszázada az angol királyok lakhelye.>>>

Windsori kastély


windsori kastély

Windsor a világ legromantikusabb kastélya.A windsori kastély csaknem kilenc évszázada az angol királyok lakhelye.
Londontól nyugatra az M4-esen, majd az A332-esen, vonattal a Paddington és a Waterloo pályaudvarról.
A mai angol monarchia szive Windsor, a királyi dinasztia is erre "angolosítatta" a nevét, az első világháború idején igen fájdalmasan hangzó eredeti német családi névről.A windsori kastély bástyáival, párkányaival és erkélyeivel fejedelmi módon emelkedik a Temze fölé. Mai formáját Sir Jeffry Wyatville építésznek köszönheti, akit IV. György király a 19. század húszas éveiben bízott meg a helyreállítással. Az uralkodó kívánsága volt, hogy az építmény fejezze ki a középkori királyok roppant hatalmát. Az építésznek sikerült teljesítenie ezt az óhajt.

A kastély építésének története a 11. századig nyúlik vissza. A Temze dombos partvidékén az akkori uralkodó faerődöt állított, ahonnan a Londonba vezető főútvonalat ellenőrizhette. A következő évszázadban kőből újjáépítették a kastélyt. A 13. és 14. században, a Windsorban született II. Edvárd idejében újabb bővítésbe fogtak. Az épületet II. Károly uralkodása alatt, 1660 és 1685 között alaposan rendbe hozták. Az egyes építkezési szakaszokban a kastély alapvetően nem változott. A középpontjában álló kerek tornyot ( Round Tower ) 1830-ban magasabbra építették, a belső udvarokat bástyákkal tagolt védőfallal vették körül.
A nyugati oldalon vannak a közhivatalok, ezeket a királynő távollétében kereshetjük fel; magas rangú vendégek látogatása idején is igénybe veszik. A termekben értékes festmények, bútorok és más ritkaságok láthatók: például VIII. Henrik fegyverzete és az a golyó, amely Nelson kapitány életét kioltotta.

Round Tower
Szent György Kápolna Windsor

Az Albert-kápolnát (Albert Memorial Chapel) Viktória királynő szeretett férjének, Albert herceg-nek emeltette, aki 1861-ben hunyt el Windsor-ban. Viktória királynő és Albert herceg a Windsor melletti Frogmore-ban, a királyi mauzóleum-ban vannak eltemetve. Windsor alapítása óta a legrangosabb angol lovagrend, a Térdszalagrend központja volt. A windsori kastély Szent György-kápolnájában a lovagok részvételével évente istentiszteletet tartanak. Sötétbarna talárban, fejükön fehér tollal ékesített kalappal, ünnepélyes menetben vonulnak föl a királynő és a királyi család jelenlétében, a skarlátvörös öltözékben pompázó heroldok sorfala előtt.

Horseshoe Cloister A kápolna az angol perpendikuláris gótika egyik ékessége, érdekessége az egyenlő hosszúságú hajó és szentély, valamint a kápolnához csatlakozó " Patkókolostor ( Horseshoe Cloister - az elrendezés alakjára utal a név ), egy egyedülálló 15. századi fagerendás téglaépület.
A középső várudvarból juthatunk az udvari lakosztályokhoz ( State Apartmens ). Az 1992-es tűzvész nagy károkat okozott, sokáig folytak is a helyreállítási munkálatok.Az egyedülálló - Holbein, Michelangelo és da Vinci műveit tartalmazó -rajzgyüjteményt kimentették és egy részét már meg is lehet tekinteni a már helyreállított helyiségekben.
A királyi lakosztályokba a királynő távollétében sem szabad a belépés.Megtekinthető azonban a viktorinus ízlés elképesztő példája, Mária királynő babaháza, mely egy kompletten berendezett lakóház, csak kicsiben, folyóvízzel, bevezetett villannyal és hírneves szerzők által készített miniatür könyvekkel a babakönyvtárban.
A viktoriánus korról fest igen élethű képet a vasútállomás épületében berendezett viaszfigura-kiállítás.
A bárók által St. Albans Katedrálisban fogalmazott Magna Carta Libertatumot a Windsor melletti Runnymede mezején írta alá Földnélküli János 1215-ben, Egham mellett, nem messze a kastélytól.A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=37