Soho
Dátum: 2006. április 01. szombat, 20:20
Rovat: Londoni nevezetességek


Soho

Soho-t röviden talán úgy jellemezném, hogy "Desztillált London". Miért? Nos, London ugye egy hatalmas világváros, ahol szinte minden náció megtalálható, sőt a világ leg-kozmopolitánabb városa. >>>

SohoSoho-t röviden talán úgy jellemezném, hogy "Desztillált London". Miért? Nos, London ugye egy hatalmas világváros, ahol szinte minden náció megtalálható, sőt a világ leg-kozmopolitánabb városa. Mint ilyen, meg is van szépen a maga elrendezése, a különböző népcsoportok tagjai jellemzően egymás szomszédságában telepednek le. Na most, mire vágyik az ember a sok robot után, legyen ő bármilyen népcsoport szülöttje?Kikapcsolódásra, természetesen. Nyilván sokféleképpen lehet kikapcsolódni, de sokaknak a kikapcsolódás szó alatt, a zene, tánc, buli, evés, és ivás jelenik meg az agyuk "értelmező kéziszótár" részében. Hát, az ő számukra létezik Soho.

 Ebben a cseppnyi kis városrészben benne van egész London zamata. Tegyük fel, hogy London egy hatalmas gyümölcsöskert, és te imádod a gyümölcsöt. A kert egyik végében ott áll egy körtefa. Oda sietsz, megeszel egy körtét róla. Ezután étvágyat kapsz egy kis szamócára, de az a kert másik végében terem, tehát odaballagsz,

és szemezgetsz egy kis szamócát. Ezután még nagyon szeretnél enni egy kis görögdinnyét, de már egyszerűen olyan fáradt vagy a sok gyaloglástól, hogy nem vagy hajlandó elsétálni a kert harmadik csücskébe, mert már úgyérzed, hogy mire oda érnél el is menne az étvágyad a fáradságtól. Ellenben képzeld el, hogy van ott a kert kellős közepén egy kerti lak, benne egy kertész. Azt mondja a kertész: Ugyan már kedveském, ne menjen maga sehova, csüccsenjen csak le ide a hűsre, a kényelmes

kertiszékre, és én idehozom magának az egész kert javait az asztalra. Most gondolom sokan kitaláltátok, hogy mi fog következni; elmegy a kertész, és vissza térvén az asztalra tesz egy hatalmas gyümölcstálat finomabbnál finomabb gyümölcsökkel telítve. Hát, igen, gondoltam, hogy nem találjátok ki. A válasz: Kisüsti gyümölcspálinka...egy helyen a sok finom gyümölcs íze, zamata, de ami a lényeg: ÜT! Hát ez Soho kedveskéim. A világ sok-sok nációjának gyümölcseit találhatod meg itt, Holland foghagymás vodkát ihatsz apperitívnek, a Maláj konyha ételcsodáit fogyaszthatod utána, amit finom Chilei borral öblíthetsz le, ezután hallgathatsz élőben egy kis jó Amerikai bluest egy kancsó angol sör mellett, és , ha a barátnőddel vagy, akkor befejezheted e csodás éjszakát egy még csodásabb franciázással...csak, hogy a franciák se maradjanak ki a menüből :-). Ha meg netán egyedül érkezel, de nem

szeretnél egyedü távozni, akkor csak kövesd a piros fényt, és bármilyen is legyen a nemed, garantáltan találsz kedvedre való, ugyancsak bármilyen nemű partnert, akivel "elmehetsz" (Ez a menü nem kötelező, csak egy szerény ajánlat az étlapról).   Mindamellett ebben a városrészben is megtalálhatók azok a veszélyek, amelyek minden nagyváros mulatónegyedében; vonzák a kétes alakokat, akik csak könnyű prédára lesnek.

Tehát tartózkodj attól, hogy hullára idd magad, mert egyrészt tutira kirabolnak, másrészt meg mi értelme volt az egésznek, ha nem emlékszel majd semmire? Soho szinte a hét hét napjának mind a 24 órájában él, így nemcsak éjszaka érdekes, nappal is érdemes ellátogatni ide, például a Kínai Negyedbe (Chinatown), ahol 5-6 fontért annyi kínai narancsos kacsát küldhetsz le, amennyi csak beléd fér.

   Persze az étlapon (állatbarátok, állatvédő aktivisták kedvéért jegyzem meg) még vagy 478 féle kaja közül válogathatsz a kacsán kívül.


Ellátogatni nagyon érdemes Soho-ba, de arra ne gondolj, hogy ide költözz, hacsak nem annyi pénzed van, hogy már rád rohad, ha nem költöd el, mert ez a városrész London egyik legdrágább része, ami az ingatlant illeti.

Csak, hogy tudd hol keresd:
Északról az Oxford Street határolja, Délről a Shaftesbury Avenue, Nyugatról a Regents Street, és Keletről pedig a Charing Cross Road határolja be. A legforgalmasabb része a Wardour Street és ettől keletre a három párhuzamosan futó utca, a Dean Street, Frith Street, és a Greek Street. Nyugat Soho ( a Wardour Street-től nyugatra) nem annyira forgalmas és kissé labirintusos, mondjuk a Carnaby Street kivételével, mert ez az egyik legnépszerűbb turista-zarándokhely.


Történelem
Valaha réges-régen, Soho helyén szántóföld volt. A középkorban Királyi parkot létesítettek itt és ekkor kapta a nevét is, mégpedig egy akkoriban használt vadászkiáltásról: "So-Ho". A XVII. század elejére szinte az egész területet részenként eladogatták, és így rohamosan be is épült. A környék rengeteg bevándorlót vonzott a XVIII. és a IXX. században, ami megmagyarázza, honnan kapta a nevét a Greek Street (Görög Utca). A sokféle nemzetiségü ember kozmopolitán jegyekkel ruházta fel ezt a városrészt, ami persze mágnesként vonzotta ide az írókat, zenészeket, művészeket, és nagy elméket. Karl Marx évekig élt a Dean Street-en, Canaletto-nak ettől kissé nyugatra, a Beak Street-en volt egy stúdiója, és William Blake a Marshall Street-en született.
A IXX. század vége már úgy látta Soho-t, mint London éjszakai életének központját - és erre a címre ma is büszkén igényt tart. A Dean Street-i French House (Francia Ház) például arról kapta a nevét, hogy a II. Világháború alatt a Francia Ellenállás tagjai nagy előszeretettel jártak ide felesleges energiájuk levezetése érdekében. Később, a XX. század közepe táján Soho kezdte magát fejleszteni, mint Média Centrum, ami abban nyilvánult meg, hogy több film vállalat terjesztő boltot nyitott utcáin.
Az 1960-as évek lehettek a tanúi Soho-ban a Szex-ipar kialakulásának. Ez nyilván rohamos növekedési tendenciával lépett fel, és ugyan a rendőrség 1991-es nagyon kemény és gyakori közbelépésének  köszönhetően ma már a szex-ipar inkább a szexfilmek és szexmagazinok árusítására korlátozódott, de azért a prostitúció is még mindig jelen van, a városatyák nem kis bosszankodására.
Utoljára 1999-ben került a sajtó központjába a jó öreg Soho, amikoris 1999 Április 30-án az Admiral Duncan nevű homoszexuálisok Pubjában bomba robbant, ami 3 embert megölt, és további 80-at megsebesített. Csupán néhány nappal később, egy hasonló eset történt a Brick Lane-en. Ez nagyon megrázta London homoszexuális közösségét. A tettest elkapták, David Copeland, egy Brit szélsőjobboldali párt tagja, aki jelenleg hatszoros életfogytiglani börtönbüntetésének lejártát várja türelmetlenül...

Hát ennyit Soho-ról, "London Kisüstijéről" :-)

Szerző: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=33