Covent Garden
Dátum: 2006. március 19. vasárnap, 21:40
Rovat: Londoni nevezetességek


Covent Garden

Aki nem itt él, az talán még nem is hallott róla. Aki itt él, annak valószinűleg nappal a színes piaccsarnok, éjszaka pedig a bulizás jut az eszébe róla. Ez nagyrészben így is van. Mindemellett ez a kis városrész...>>>

Covent Garden Piazza


Covent Garden
Aki nem itt él, az talán még nem is hallott róla. Aki itt él, annak valószinűleg nappal a színes piaccsarnok, éjszaka pedig a bulizás jut az eszébe róla.Ez nagyrészben így is van. Mindemellett ez a kis városrész London egy nagyon kiemelkedő kultúrális központját képezi.

Covent Garden egy közép-londoni körzet, amely a City of Westminster keleti határvonalánál helyezkedik el. A környék domináns jelenségei a külonböző bevásárló és szórakoztató létesítmények, és innen nyílik a Királyi Operaház (Royal Opera House Covent Garden) hátsó bejárata is.
A városrész közepén a Covent Garden Piazza helyezkedik el, ami az 1500-as évektől egészen 1974-ig nagykereskedelmi virág, zöldség, és gyümölcs piacként szolgált.

Történelem:
A település már a Római kori Londínium idejében létezett. Convent Garden (később áthasonult Covent Garden-né, ahogy ma nevezzük) volt a neve, János király (1199 - 1256) uralkodása alatt egy 40 acre (160000m2) terület volt Middlesex megyében, nyugatról a mai St Martin's Lane, keletről a Drury Lane, északról a Floral Street, dél felől pedig egy képzelt vonalt húzva a Chandos Place-től indulva a Maiden Lane-en és az Exeter Street-en át Aldwych-en végzödve határolt be.

A középkori időkben több, mint 300 éven át ez a "négyszög" volt Westminster "konyhakertje", innen került a friss napi zöldség és gyümölcs London asztalára.
A környéket a XVII. század elején átépítették, úgymond modernizálták. A környék tervezését Inigo Jones, az első és egyben legnagyobb angol reneszánsz építész végezte. Az ihletet a kései XV. és korai XVI. századi úgynevezett Bastide-ok (tervezett kereskedelmi városok) elrendezéseinek ötleteiből merítette.

Covent Garden kinagyítás

A környék hamarosan a város kereskedelemének a bázisa lett, és miután a Nagy Londoni Tűzvész 1666-ban az összes "konkurens" kereskedelmi központot elpusztította a városban, Covent Garden lett az ország legfontosabb kereskedelmi központja. A világ minden tájáról érkező egzotikus árukat a Temzén felhajózva szállították Covent Gardenbe, amik azután innen kerültek további terjesztésre. A kereskedők szórakoztatására megjelent a szórakoztató ipar is. Samuel Pepys krónikás tett először írásos feljegyzést a mutatványosok és egyéb szórakoztató mővészek működéséről aki 1662 májusában látott utcai művészeket a téren. Ma Covent Garden London egyetlen területe, ahol hivatalosan engedélyezve van az utcai mutatványosok működése.

Az 1960-as évek végére a város forgalma olyan zsúfoltá vált Covent Garden környékén, hogy a piactér megközelítése egyre nehezebb lett az áruszállítást lebonyolító teherautók számára, így a területet az átépítés veszélye fenyegette. A polgárok kérésére 1973-ban az akkori belügyminiszter Robert Carr egy tucatnyi épületet a tér környékén műemlékké nyilvánított, így ezek megmenekültek a lerombolástól. A következő évben a nagykereskedelmi piacot kb 3 mérföldel délnyugatabbra költöztették. A tér kiürült, és használaton kívül volt egészen 1980-ig, amikoris újra megnyitotta kapuit, mint bevásárló és turista attrakciós központ. Ma a helyi boltok többnyire emléktárgyakat és turista csecsebecséket árulnak. A Piazzáról nyílik a Londoni Közlekedési Múzeum (London Transport Museum), és a Királyi Operaház hátsó bejárata is.
Alfred Hitchcock 1972-es filmje, a Frenzy is itt játszódott. Mellesleg, Hitchcock egy Covent Garden-i kereskedő fiaként maga is itt nevelkedett.

Akik még emlékeznek a Punk korszakra, azoknak megsúgom, hogy 1977-ben a Covent Garden-i Neal Street-en volt a világhírű punk klub, a "The Roxy" is.
2005-től Covent Gardent a sztárok is folyamatosan özonlik, ez London válasza a Hollywood-i "Walk of Fame"-re. A sztárok sétánya a St Paul's templom előtt nyúlik, amit "Szinészek Temploma"-ként is emlegetnek manapság.
Magyar inézményt is találhatunk a környéken, itt van a székhelye a Magyar Kultúrális Központnak.


Hogy lehet oda jutni?


Közeli metró megállók:

Covent Garden (Piccadilly Line)
Leicester Square (Piccadilly Line, Northern Line)
Holborn (Piccadilly Line, Central Line)
Embankment (Circle Line, District Line, Northern Line, Bakerloo Line)

...nos, akinek még ezek után is a vásárlás, és a bulizás jut az eszébe, ha a Covent Garden említésre kerül, annak teljes mértékben igazat adok, mert ez a hely erről szól!

Jó Szórakozást ehhez az építészeti csodákkal, műemlékekkel, éttermekkel, utcai zenészekkel, mutatványosokkal, piaci kofákkal, és nem utolsó sorban kitütő Pub-okkal megtűzdelt városrész felfedezéséhez!!!

Szerző: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=31