Létezik-e a Loch Ness-i szörny?
Dátum: 2006. január 27. péntek, 12:58
Rovat: Skócia


Loch Ness-i szörny Létezik-e a Loch Ness-i szörny?

Rengeteg monda és legenda kering a világban manókról, tündérekről, sárkányokról, szörnyekről és egyéb csodás vagy hihetetlennek tűnő eseményekről...>>>


Létezik-e a Loch Ness-i szörny?

Rengeteg monda és legenda kering a világban manókról, tündérekről, sárkányokról, szörnyekről és egyéb csodás vagy hihetetlennek tűnő eseményekről. Vajon mennyi ezeknek a valóságalapja? Hihetünk-e a Loch Ness-i szörny rejtélyének, vagy egyszerű kitaláció az egész?
Loch Ness-i szörny
Loch Ness-i szörny Ha valamikor ellátogatsz Nagy-Britanniába, és hosszabb időt töltesz ebben a szigetországban, akkor keresd fel az északi részen található Skócia gyönyörű tájait is. Számtalan természeti szépséggel rendelkezik, a ködbeborult völgyek és a zöld hegyi legelők országának nevezik. Skóciára gondolva sokaknak a fukar, zsugori emberek és a kockás szoknyás, térdharisnyát viselő férfiak jutnak eszébe, az egyik legnagyobb látványosság azonban - amely időről időre látogatók ezreit csalogatja Skóciába - a Loch Ness-i szörny legendája.
A jégvájta völgyekben keletkezett tavakat a skótok saját nyelvükben loch-oknak nevezik. A kb. 500 ilyen édesvízi tó egyike a Loch Ness, a mélyében Nessie-vel, ahogy a rajongók hívják a tó szörnyét. I. sz. 565. óta foglalkoztatja a kíváncsi embereket az időről időre fel-felbukkanó szörny. Az igazi legenda, és ezáltal a dömpingszerű turistaexpedíció azonban csak a 20. században, 1933-ban indult meg. 1992-ig állítólag több mint háromezren látták vagy vélték látni a titokzatos szörnyet. 1961-ben Loch Ness Vizsgálóirodát állítottak fel, és folyamatosan több száz ember kutatta műszerek segítségével a 240 méter mély és 36 km hosszú tavat. Loch Ness-i
Loch Ness-i szörny A sárkányszerű Nessie létét azonban nem tudták tudományos tényekkel alátámasztani. Egyesek csak ügyes turistafogó akciónak tekintették a Loch Ness-i mondakört, és perelték a briteket amiatt, hogy magukhoz édesgetik az összes turistát. Mások pedig hittek a legendáknak, és különféle magyarázatokat szolgáltattak erre az érdekes jelenségre. A tudósoknak egy csoportja például a tó partján található erdei fenyőfákat tette felelőssé a szörnyképzetért.

Szerintük ugyanis az emberek a gyantától ragacsos és a belső gázoktól felfúvódott, otromba és vízbe esett fenyőfákat nézték szörnynek. Ám ezt a feltételezést sem tudták bizonyítani, és csak találgatni lehetett. 
Így hát egészen napjainkig rejtély maradt a titokzatos Nessie léte. A kitartó britek azonban nem adták fel a keresést, és pár héttel ezelőtt érdekes információkkal szolgáltak a kíváncsi világ számára.

Loch Ness-i tó

A brit BBC televízió egyik kutatócsoportja azt állítja, hogy bebizonyította: a szörny nem létezik.A korábbi beszámolókból a szakértők arra következtettek, hogy ha valóban létezik a tóban valamiféle szörny, akkor az egyfajta tengeri őshüllőféleség lehet. Ezek - a mára már kihalt - állatok általában a Loch Ness-i tónál melegebb délebbi tengereket kedvelték, ennek ellenére nem tartották kizártnak, hogy ebben a tóban is létezzen ilyen élőlény. A kutatócsoport tagjai előtanulmányokat végeztek, amelyben a ma élő vízi hüllők életműködéseit vizsgálták. A tapasztalatok birtokában korszerű világító és műholdas berendezésekkel próbálták többek között a szörny tüdőműködését észlelni, ámde sikertelenül: semmiféle nagytestű élő állat létezését nem tudták kimutatni. 
Hogy ebből a sokakat lehangoló tényből le lehet-e szűrni azt, hogy az egész legenda csak kitalációra épül, nem tudjuk. És természetesen az sem biztos, hogy ez megállítja majd az annyi éve özönlő turisták tömegét. De nem is kell, hogy megállítsa, hiszen a Loch Ness-i tó és környéke Nessie nélkül is gyönyörű.A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=25