A nagy londoni tűzvész
Dátum: 2006. január 15. vasárnap, 01:50
Rovat: Londoni nevezetességek


A nagy londoni tűzvész

1666 London történetének egyik legszerencsétlenebb éve: az akkor már egy éve halálos áldozatokat követelő pestis mellett megállíthatatlannak tűnő tűzvész is puszított a városban. >>>
London tűzvész


London tűzvész Tűzvész Londonban

1666 London történetének egyik legszerencsétlenebb éve: az akkor már egy éve halálos áldozatokat követelő pestis mellett megállíthatat-lannak tűnő tűzvész is puszított a városban.
Anglia fővárosa, London a XVII. század második felében a katasztrófák korát élte. Nem elég, hogy 1665-ben pestisjárvány ütötte fel fejét a városban (egyes források szerint a város 93 ezres lakosságának egyötöde meghalt a járványban), a drámai hangulatot tovább fokozta, hogy a főváros történetének egyik legnagyobb tűzvészét is ekkor élte át.
Amikor 1666. szeptember 2-án tűz űtött ki, még senki sem gondolta, hogy az szinte egész Londonon végigsöpör, és a „londoni nagy tűz” néven vonul be a katasztrófatörté-netbe.A tűzfészek Thomas Fraynor londoni királyi pék pékségében volt. Fraynor nem vette észre, hogy az egyik sütőjében még izzik a parázs, és a pékséget nyugodt szívvel bezár-va hazament.Ekkor vette kezdetét a mintegy hat napon át tartó ”rémálom”. London tűzvész
Nemcsak a pékség égett ki rövid idő alatt, hanem a nagy szélnek köszön-hetően a tűz villámgyorsan terjedt az egész városban, házról-házra, templomról-templomra. Kezdetben senki nem gondolta, hogy a város egésze veszélyben van. Még a londoni főpolgármester is, - akit ágyából citáltak ki -, úgy vélte, nem komoly ez a tűz, hiszen „még egy asszony is le tudná vizelni”, és mint aki jól végezte dolgát, visszafeküdt aludni.
London tűzvész A városi vezetőnek azonban nem lett igaza.Olyan tűz kerekedett, hogy csak a hatodik napon, 1666. szep-tember 7-én sikerült visszaszorítani, és eloltani mindenütt. A tűzvészben mintegy 13 ezer ház, 87 templom vált a tűz martalékává, köztük a híres Szent Pál katedrális, és több tízezer ember maradt tető nélkül. Egyes becslések szerint London csaknem 80 százaléka az enyészeté lett. Öröm az ürömben, hogy a tűzvész véget vetett a pestisjárványnak.


A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=20