Harrods: Luxus Maximus
Dátum: 2006. január 14. szombat, 21:00
Rovat: Londoni nevezetességek


Harrods: Luxus Maximus

Szeretne panoptikumi viaszfigurát készíttetni önmagáról? Esetleg egy bébi elefánt a szíve vágya? Ha Ronald Reagan-nek beszerezték... >>>
Harrods


Harrods Szeretne panoptikumi viaszfigurát készíttetni önmagáról? Esetleg egy bébi elefánt a szíve vágya? Ha Ronald Reagan-nek beszerezték, minden bizonnyal Önt sem utasítják vissza - csak legyen elég vastag a pénztárcája. Üdvözöljük a londoni Harrods luxusáruházban!
London, Harrods, bébi elefánt. Hogy is van ez? Nos, kezdjük az ele-jén, amikor még szó sem volt egzotikus állatfajtákról és házi használatú viaszfigurákról, sőt Sigmund Freud bebalzsamozásáról sem. A világhírű luxusáruház története Londonban kezdődött 1834-ben: Charles Henry Harrod ekkor nyitotta meg vegyeske-reskedését az East End nevű kerü-letben. Harrod tizenöt évvel később egy új városrészbe, Knightsbridge-be tette át székhelyét; azt remélte, hogy boltja, mely a mai áruház helyén állt, felvirágozhat a közelgő, 1851-es világkiállításnak köszönhe-tően. Harrods
Az egy helyiséggel és két alkalmazottal működő üzletecskéből Harrod fia, Charles Digby csinált jól menő áruházat: felvásárolta a környező épületeket, kibővítette a kínálatot, s 1880-ra már száz embert foglalkoztatott. A Harrods legenda megszületése furcsamód ahhoz a három évvel későbbi tűzvészhez köthető, melyben az áruház a földdel vált egyenlővé. A katasztrófa december elején következett be, de az ifjabb Harrod - igazi dzsentlemen módjára - a vásárlók összes karácsonyi rendelését teljesítette, és nem mellesleg rekordbevételt könyvelhetett el.

Harrods

Hamarosan új és nagyobb épület állt a tűzvész martalékává vált régi helyén, a Harrods pedig kezdett egyre felkapottabb lenni: többek között Oscar Wilde is törzsvásárlói közé tartozott. A cég részvénytársasággá alakult, profilja bankkal és ingatlanközvetítő részleggel bővült. Az új vezérigazgató, Richard Burbidge 1898-ban liftet építtetett - az újdonság varázsa akkora volt, hogy a félénkebb vásárlókat a "nagy utazás" végén brandyvel kínálták az áruház alkalmazottai.
Harrods Burbidge nevére mégsem a lift, hanem a Harrods új székháza miatt fog emlékezni az utókor. A huszadik század első éveiben készült, jellegze-tes, már-már kastélyszerű épület a cég és egyben London egyik szimbó-lumává vált. A grandiózus bevásárló-központ szinte azonnal a város legdivatosabb áruháza lett. Igaz, az üzletek akkoriban csak az első két emeletet foglalták el, a maradék négy szinten luxus-bérlakásokat alakítottak ki.
A Harrods a század első évtizedeiben fénykorát élte: a "Bárkinek bármit bárhol" mottó jegyében szolgálta ki a mondén világpolgárok és hírességek szeszélyes igényeit. Noël Coward színész, drámaíró és zeneszerző egy alkalommal alligátort vásárolt náluk karácsonyra, Alfred Hitchcock friss heringet szállíttatott az áruházzal Hollywoodba, Milne pedig állítólag arról a játékmackóról formázta Micimackó figuráját, melyet fiának vásárolt a Harrods-ban. A cég tevékenységei szerteágazóak voltak: jachtokat készítettek rendelésre, repülőgépeket árultak és saját temetkezési válla-latuk végezte többek között Sigmund Freud holttestének balzsamozását. Szolgáltatásaik között szerepelt a házhoz járó órafelhúzó szolgálat, de akár hiánytalanul felszerelt mentőautót is bérelhetett a kedves vevő - természetesen nővérkével együtt. Az áruház eddig folyamatosan bővült, a felső emeletek bérlakásait fokozatosan alakították át üzletekké.
A második világháború természetesen véget vetett az aranyéveknek. A Harrods kivételesen jó minőségű öltönyök és kosztümök helyett katonai egyenruhákat, ejtőernyőket és Lancaster bombázókhoz való alkatrészeket állított elő. A díszes épület egy részébe pedig a Királyi Haditengerészet költözött be. A háború utáni ínséges időszak szintén nem kedvezett London híres luxus-áruházának: a pangás csak 1959-ben ért véget, amikor a House of Fraser üzlethálózat megvásárolta a céget. Harrods
Harrods Diana A nyolcvanas évekre a Harrods igencsak divatjamúlt áruházzá vált. Ekkor lépett a képbe Mohamed Al Fayed, a később tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő udvarlójának apja, aki felvásárolta a céget. A Harrods tehát ismét családi tulajdonba került, s azóta szinte töretlenül fejlődik.Al Fayed 300 millió fontos beruházással felújította az épületet, új szinteket nyitott, modernizálta a csomagküldő szolgálatot. Mindezekeknek köszön-hetően a Harrods hamarosan régi fényében tündökölt, sőt talán még túl is szárnyalta korábbi önmagát. Az áruház egyik büszkesége az egyip-tomi mozgólépcső, amelyet - a hitelesség kedvéért - a British Múzeum szakértőinek segítségével terveztek.
Napjainkban összesen hét emelet várja a kíváncsiskodókat és a tehetős vásárlókat. Szinte lehetetlen felsorolni, mi minden található az egyes szinteken. Az alagsorban - már ha lehet e pompás és fényűző épület esetében ilyen prózai kifejezéssel élni - kapott helyet többek között a férfidivat-osztály és a Harrods bank. A földszinten különleges éttermek és szépségszalonok, az elsőn pedig női ruha- és cipőosztály van. A második emeleten találjuk a háztartási kellékeket, a kisállat-kereskedéseket és a könyvesboltokat, egy szinttel feljebb pedig bútorokat, elektronikai eszközöket és hangszereket vásárolhatunk. A negyedik emelet a gyerekeké, az ötödiken pedig sportfelszerelések közül válogathatunk. Harrods
Az árak meglehetősen borsosak, a karácsony környéki leárazásokkor pedig hosszú sorokban kígyózik a különleges, de viszonylag olcsó portékára vágyó sokaság. A Harrods-ba látogatóknak érdemes elegánsan öltözködniük: a hanyag viseletű vásárlókat a biztonsági személyzet diszkréten, de határozottan kitessékeli.
És végül álljon itt még egy jó tanács: figyeljék árgus szemekkel az eladókat, mert lehet, hogy épp a jövő valamelyik szupersztárja szolgálja ki önöket. Legalábbis Pierce Brosnan esetében így történt: Őfelsége későbbi 007-es ügynöke annak idején a Harrods patikájának kasszájában kezdte pályafutását.


A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=18