Camden Town
Dátum: 2006. január 14. szombat, 13:31
Rovat: Londoni nevezetességek


Camden Town

Camden Town

 

Színes emberforgatag, piaci zsivaly, zeneszó...

 

Camden Várost az első Camden Grófról, Charles Pratt-ről nevezték el aki 1791-ben kezdte a város fejlesztését. >>>Camden Várost az első Camden Grófról, Charles Pratt-ről nevezték el aki 1791-ben kezdte a város fejlesztését.

Az első ismert település ideje ezen a területen egészen a mezolitikus korba nyúlik vissza, körülbelül Krisztus előtt 7000 tájékára. Sok-sok évszázadon át termékeny talaját sűrű erdőség

borította, amit a Fleet, Tyburn, és a Westbourne folyók szeltek át sok más kisebb patak mellet.

Később Londinium-ból a Római városból vezetett erre egy főút, amit a légiósók használtak nyugati osszekötőútként és a mostani High Holborn és Oxford Street felé vezetett. Később a Saxonok építettek ide egy várost, Ludenwic néven.

A régészeti ásatások során feltárt határvonalak a mai napig is a városmegye határának egy részét képezik.

1086-ban a „Domesday” felmérés volt az első szisztematikus próbalkozás, hogy jellemezzék a közösséget; leírják kinek a tulajdonában dolgoztak, mennyi volt az értékük, és egyáltalán hányan művelték a földet. Tothele (Tottenham Court), Rugmere, St Pancras, Hampstead és Holborn kis falucskák voltak, melyek lakosai a környező földet művelték és disznókat tartottak az erdőkben. Századok múltak, és London városa szépen terjeszkedett.1791-ben Camden Town, Camden városmegye szive nem volt más, mint egy maroknyi ház egy főút mentén.
Rohamos növekedése és központi fontossága akkor indult be igazán, amikor 1820-ban megnyitották a Regent Kanálist (Regent’s Canal), ami iparilag nagyon fontos szerepet játszott a város életében. Egyre több ember jött ide élni és dolgozni, ami a 19.század végére hihetetlenül megnövelte a város populációját. Olyan hírességeknek adott otthont, mint például John Keats, Charles Dickens, George Bernard Shaw, és J. B. Priestley. 1970-re Camden Town a kisipari művészetek melegágyává vált, és ez mára London egyik legnépszerűbb turista atrakciójává emelte ki.

E London szivében levő, talán a leg-multinacionálisabb, leg-multikultúrálisabb, legszinesebb városrészt, egyedülálló piacaival,

emberi forgatagával, 500 éves Pub-jaival, rengeteg történelmi, építeszeti, és művészeti csodájával minden halandónak látnia kell akit Londonba hoz a sors!

Uff! Én beszéltem!

 

Fülig Jimmy

 A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=17