St Paul Katedrális
Dátum: 2005. december 27. kedd, 14:08
Rovat: Londoni nevezetességek


St Paul Katedrális

A Szent Pálról elnevezett katedrális már időszámításunk kezdete után 604 óta magaslik London városa fölé, emlékeztetve ezt a nagyszerű ipari központot a lelki üdvösség fontosságáról.

St Paul's Cathedral - Szent Pál Katedrális


A jelenlegi katedrálist (a negyedik alkalommal újjáépített) Sir Christopher Wren tervezte, és 1675- től 1710-ig épült. Az előző az 1666-os Nagy Londoni Tűzvész-ben pusztult el. Az épület tervezői és művészeti kivitelezése tükrözi az akkori királyi család óhaját azzal kapcsolatban, hogy London elsőrangú temploma éppoly gyönyörű és pompázó legyen mint az ő privát rezidenciájuk.

A katedrális dómja a második legmagasabb a világon a római St. Péter Katedrális után amely 365 láb (110 méter) magas. Mint a főváros katedrálisa, a St Paul a nemzet lelki központja lett. Itt mentek végbe az ország legfontosabb eseményei, legnagyobb ünnepségei, gyászszertartásai és megemlékezései. Az első szertartást 1697-ben tartották.Azóta a katedrális olyan fontos eseményeknek adott helyet, mint például Lord Nelson-nak, Wellington Hercegének és Sir Winston Churchill-nek a temetése, Victoria Királynő és V. György Király jubileumi ünnepsége, Bekeszertartások az Első- és a Második Világháború befejezése alkalmából, a Britanniai Fesztivál megnyitása, a Szeptember 11-i terrortámadás megemlékező miséje, Erzsébet Királynő –az Anyakirálynő- születésnapi ünnepsége, Károly Herceg és Lady Diana esküvője, hálaadás Őfelsége a Királynő uralkodásának Arany Jubileumának alkalmából, és legutóbb, a Július 7-i terrortámadás áldozatainak tiszteletére tartott megemlékező szertartás.

Az elmúlt századok során a St Paul Katedrális végig tükrözte a változó korok izléseit és szemléletét. Újra dekorálták, dekorációkat távolítottak el, szertartásokat szerveztek újjá, külömböző helyiségei más és más felhasználásra rendeztettek be. Mára a nemzet története beleíródott e mesés épület oszlopaiba és boltíveibe, hogy a látogató elolvashassa, megérthesse, és megcsodálhassa azt.
A St Paul Katedrális mindmáig egy forgalmas, működő templom ahova emberek milliói jönnek dicsérni az Urat és megtalálni lelkük békéjét, ugyanakkor egy nemzetközi fontosságú műemlék, mely látogatók ezreit vonza.

 

Belépődíj (2005)

Egyedi

Csoport (10+)

Felnőtt

£ 8.00

£ 7.50

Családi

£ 19.50

-

Junior (16 év alatt)

£ 4.00

£ 3.50

Senior (60 év felett)

£ 4.00

£ 3.50A cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10